Entrevista

María José Cascajo, Premi Dona Empresària CaixaBank 2023: "A les futures emprenedores els hi dic: Fes-ho! I si et fa por, fes-ho amb por!"

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
María José Cascajo, Premi Dona Empresària CaixaBank 2023.

María José Cascajo (Madrid, 1971) és la fundadora i directora financera de la farmacèutica HC Clover, empresa especialitzada en la fabricació a tercers de càpsules de gelatina tova que, en només 15 anys, s'ha consolidat com una companyia de prestigi en el sector farmacèutic, internacionalitzada, diversificada i guardonada per la seva innovació. Una trajectòria per la qual acaba de ser distingida amb el 'Premi Dona Empresària CaixaBank 2023', un guardó que reconeix el talent i l'excel·lència professional d'empresàries a Espanya.

Llicenciada en Ciències Polítiques i Global Executive MBA de l’IESE, María José Cascajo és una emprenedora curiosa i inquieta, que anima a les futures empresàries a ser valentes i que defensa que, amb treball, els somnis es compleixen.

Com et definiries?

Soc una persona humil, molt senzilla, molt inquieta, i a la qual li agrada molt aprendre, conèixer a gent nova i fer moltes coses. Des del punt de vista més professional, sempre he tingut els meus objectius clars, he sabut on volia arribar i he treballat de valent per aconseguir-ho.

Què és el que més destacaries de la teva trajectòria professional fins avui?

Ha estat una trajectòria de molta feina i molt d’esforç. Vinc d'una família de classe mitjana-humil. La vida no ha estat senzilla, però aprens a navegar amb el que tens, intentant treure-li el màxim partit.

El que més destacaria de la meva trajectòria és la voluntat d'aprendre i crear oportunitats per al meu desenvolupament personal i professional. Igualment, destacaria una part més social orientada a trobar solucions i ajudar persones.

Malgrat tot l'esforç i les dificultats que he hagut de superar, em considero una persona afortunada i m'agradaria retornar a la societat una part del que m'ha donat.

Quin és el repte més gran al qual t'has enfrontat com a dona empresària?

El repte més gran al qual m'he enfrontat ha estat el de crear HC Clover i que avui sigui un referent en el desenvolupament i fabricació de càpsules de gelatina tova.

HC Clover neix en plena crisi del 2008 i des de zero. Érem dues persones i estàvem davant d'un projecte difícil de posar en marxa, ja que exigia una inversió elevada. En aquell moment, les circumstàncies econòmiques no eren les més favorables i l'accés a fons era molt difícil. Amb molt d'esforç i, després de trucar a diverses portes, vam aconseguir el finançament. En l'actualitat, HC Clover és l'única CDMO (Companyia per a desenvolupament i fabricació per contracte) de càpsula tova a Espanya i està present a 45 països.

D'altra banda, destacaria el meu propi desenvolupament personal. Soc una persona inquieta i m'he estat formant contínuament. Tinc necessitat d'aprendre i millorar. A banda, tot això ho he hagut de compaginar amb temps per a la família i els amics. Trobar l'equilibri ha estat un veritable repte.

Quin moment difícil destacaries en aquesta trajectòria?

Vam inaugurar la fàbrica el gener de 2011 i l'1 de maig del mateix any, coincidint amb el Dia de la Mare, es va cremar. Portàvem funcionant només tres o quatre mesos, havíem contractat gent i, de sobte, et truquen i està tot cremat, amb les instal·lacions precintades i sense poder entrar. En aquells moments sents el pes de la responsabilitat pensant en tots els que havien cregut en el projecte. Jo havia apostat tot, els meus estalvis, però també els de la meva família i, a partir d'aquí, ja no hi ha marxa enrere, el que et queda és continuar endavant.

Vam entrar dins, vam desprecintar i vam decidir mantenir a tota la plantilla. Els proveïdors també ens van ajudar molt, treballant de dilluns a diumenge; els clients ens van donar suport, esperant que tornéssim a reiniciar la fabricació; i l'equip d'HC Clover va demostrar tot el seu compromís. Així, el 17 de juliol, només dos mesos després, vam tornar a posar en funcionament la planta.

Quins diries que són actualment els teus principals objectius professionals com a directora financera d'HC Clover?

Més que com a directora financera, com a accionista i fundadora d'HC Clover, el principal objectiu és continuar dotant la companyia de tecnologia i situar-la com a líder en termes d'innovació.

Això suposarà, d'una banda, comptar amb un departament d'Investigació i Desenvolupament Tecnològic amb alta capacitat per innovar tant en productes com en la forma farmacèutica de càpsula de gelatina tova. D'altra banda, comportarà la construcció de la nova planta i l'adequació de l'actual estructura a les necessitats futures.

Quins consells donaries a aquelles dones que volen iniciar un projecte empresarial?

El principal consell que els donaria és que perseguissin el seu somni per damunt de tot. A HC Clover sempre diem que les coses es fan dues vegades: quan se somien en un terreny purament mental i quan es fan realitat. Crec que amb molt de treball els somnis es compleixen.

D'altra banda, crec que per iniciar qualsevol projecte no cal tenir capacitats extraordinàries ni haver nascut amb algun do especial. Sí que és important fer bones valoracions i prendre decisions pensades, però també cal ser valent i anar a per totes. L'èxit està en posar-li passió i molta feina.

En el meu cas, per exemple, una decisió valenta que va marcar la meva vida va ser anar a Londres després d'acabar la carrera. Vaig deixar la feina i la quitança a casa meva. Un amic em va prestar 10.000 pessetes, unes 60 lliures. No parlava anglès i amb aquests diners tenia tres dies per sobreviure, perquè el B&B costava 15 lliures al dia! Allò va ser una decisió valenta. Podria semblar una mica esbojarrada, però era molt pensada. Vaig valorar què podia perdre -haver de demanar els diners per a la tornada- i què podia guanyar -aprendre anglès, obrir-me noves portes professionals-... I així va ser, tant professionalment, com personalment. Vaig estar tres anys treballant allà, vaig aprendre l'idioma i vaig conèixer al meu marit i el pare del meu fill. Crec que va ser una bona decisió.

Ho resumiria amb poques paraules: "Fes-ho! I si et fa por, fes-ho amb por!”

Com veus la situació i els desafiaments de l'emprenedoria i el lideratge femení a Espanya?

Crec que és necessari continuar treballant per eliminar les barreres i dificultats que tenen les dones que volen accedir a l'alta direcció (autoconfiança, salari, conciliació, visibilitat, entre d'altres) i per aconseguir una igualtat d'oportunitats real.

On et veus d’aquí a deu anys?

Em veig implicada en projectes socials i sostenibles on pugui aportar tot el meu coneixement i experiència personal i professional.

Quan dic 'Socials', em refereixo a projectes relacionats amb els drets humans, i quan dic 'Sostenibles', penso en projectes que siguin rendibles, que generin beneficis. És necessari que aquesta mena de projectes es puguin sostenir, puguin créixer i així tenir un impacte social més gran. A banda, els beneficis permeten que es pugui reinvertir en més projectes.

Donada la meva trajectòria professional crec que podria aportar més en temes d'educació i salut, però no em tanco a altres àrees si així puc tenir un impacte positiu.

Què suposa per a tu el 'Premi Dona Empresària CaixaBank' en l’àmbit personal i professional?

Aquest reconeixement suposa, d'una banda, una gran satisfacció i, de l'altra, una gran oportunitat. És una gran satisfacció que s'hagi valorat l'esforç i la dedicació dels darrers 15 anys. Créixer com ho hem fet desenvolupant nous productes en una forma nova des del punt de vista farmacèutic no és senzill i, per això, és molt gratificant que et reconeguin la feina. D'altra banda, també és una gran oportunitat per generar una visibilitat més gran per al projecte i crec que em pot ajudar, sobretot, en noves iniciatives que estic posant en marxa i que tindran un caràcter molt social i on la dona serà molt protagonista.

Més informació sobre els Premis Dona Empresària aquí

 

NOTÍCIES RELACIONADES