Nota de premsa

CaixaBank guanya 2.137 milions fins al juny, un 35,8% més, per una evolució comercial excel·lent i situa la morositat en mínims

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, en la presentació de resultats.

• El conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, ha subratllat que “la fortalesa financera del Grup i la recuperació d’una rendibilitat raonable permeten a l’entitat mantenir una retribució adequada a l’accionista. Però, sobretot, l’ajuden en una cosa encara més important: continuar donant suport a famílies i empreses, desenvolupant plenament la seva funció social”.

• Milloren durant el semestre els indicadors de rendibilitat i eficiència. El ROE assoleix el 10,2% i la ràtio d’eficiència recurrent baixa fins al 45,7%.

• Continua l’evolució positiva interanual de les línies principals del compte de resultats, amb un increment del marge brut del 23,1% tot i el descens de les comissions bancàries.

• Creix el volum de negoci. Els recursos de clients ascendeixen a 627.824 milions d’euros en data 30 de juny (+2,7% durant l’any). La cartera de crèdit sana assoleix els 354.199 milions d’euros (+0,8% durant l’any).

• Fort increment de subscripcions d’inversió i estalvi. Durant el primer semestre, les subscripcions netes de fons d’inversió, plans de pensions i assegurances d’estalvi arriben als 5.100 milions d’euros.

• La morositat torna a baixar i se situa en mínims (2,6%), amb una caiguda de 373 milions de crèdit dubtós el 2023. També millora la ràtio de cobertura, que augmenta fins al 76%.

• Els nivells de capital i liquiditat continuen en xifres elevades. Pel que fa al capital, la ràtio CET1 és del 12,5% i els actius líquids totals se situen en 146.646 milions d’euros.

• CaixaBank avança en els objectius de remuneració a l’accionista que recull el seu Pla Estratègic 2022-2024. L’entitat anuncia la intenció de fer una nova recompra d’accions per valor de 500 milions d’euros.

• CaixaBank continua donant suport a l’economia i desenvolupant la seva funció social. Durant el primer semestre de l’any, l’entitat ha concedit 40.000 hipoteques a famílies i 88.000 pimes han rebut finançament.

 

El Grup CaixaBank ha obtingut un benefici net atribuït de 2.137 milions d’euros durant el primer semestre del 2023, fet que suposa un increment del 35,8% en comparació amb el mateix període de l’any anterior (1.573 milions).

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat la bona evolució de CaixaBank durant el primer semestre, “que es basa en una dinàmica comercial molt positiva, en la plena consecució de les sinergies derivades de la integració amb Bankia i en la reducció dels saldos dubtosos”.

“En un context de normalització de tipus d’interès, els marges avancen de manera significativa, amb un resultat atribuït de 2.137 milions, un 35,8% més. Aquest sòlid resultat és conseqüència de la bona marxa de l’activitat comercial, com també de la gestió prudent del risc de crèdit, i situa la nostra rendibilitat sobre fons propis en nivells del 10% després d’un llarg període de rendibilitats molt baixes”, ha assenyalat l’executiu.

Gortázar també ha destacat que “la fortalesa financera i la recuperació d’una rendibilitat raonable permet a l’entitat mantenir una retribució adequada a l’accionista, que es reforçarà després d’anunciar la intenció de dur a terme un nou programa de recompra d’accions per un import de 500 milions d’euros. Però, sobretot, ajuden CaixaBank en una cosa encara més important: continuar donant suport a famílies i empreses, desenvolupant plenament la seva funció social”.

Evolució positiva de les línies principals del compte de resultats

Durant el primer semestre, els ingressos core creixen un 31,3% en taxa interanual, fins a assolir els 7.110 milions d’euros. Destaca l’evolució del marge d’interessos, que se situa en 4.624 milions d’euros, un 55,2% més que un any abans. El creixement del marge d’interessos, unit a la millora del resultat del servei d’assegurances (+18,5%) i dels ingressos de les participades de bancassegurances (+59,2%), compensa la caiguda de les comissions d’un 4,2%.

En concret, les comissions bancàries recurrents mostren una reducció interanual del 7,6%, impactades, fonamentalment, per la supressió de les comissions de custòdia de dipòsits de grans empreses.

Respecte als ingressos per dividends, se situen en 145 milions d’euros durant el semestre, xifra que inclou el de Telefónica per 61 milions d’euros durant el primer trimestre i el de BFA per 73 milions d’euros en el segon. A més, els resultats atribuïts d’entitats valorades pel mètode de la participació sumen 145 milions més, amb un increment interanual del 30,5%.

D’altra banda, el resultat d’operacions financeres se situa en 143 milions d’euros el 2023, respecte als 244 milions de l’any anterior (-41,5%).

D’aquesta manera, el marge brut entre gener i juny assoleix els 6.673 milions d’euros, amb un increment del 23,1% respecte al mateix període de l’any anterior.

Amb tot això, la positiva evolució del Grup durant el semestre ha permès assolir una rendibilitat ROE del 10,2%. A més, la ràtio d’eficiència recurrent (sense incloure-hi les despeses extraordinàries) torna a baixar fins a situar-se en el 45,7%.

Recursos i crèdits continuen en cotes elevades

Durant el primer semestre de l’any, CaixaBank ha aconseguit incrementar els recursos de clients, que se situen en 627.824 milions d’euros en data 30 de juny (+2,7% l’any), gràcies a l’estacionalitat habitual positiva de l’estalvi a la vista a finals del segon trimestre i la bona evolució en els productes d’estalvi a llarg termini.

Els actius sota gestió se situen en 156.111 milions d’euros (+5,5% durant l’any) per l’evolució favorable dels mercats i les subscripcions netes positives. En concret, el patrimoni gestionat en fons d’inversió, carteres i sicavs assoleix els 111.340 milions (+6,4%) i els plans de pensions, 44.771 milions (+3,4%).

Durant els primers sis mesos, les subscripcions netes de fons d’inversió, plans de pensions i assegurances d’estalvi arriben als 5.100 milions d’euros. La quota de mercat combinada de dipòsits i estalvi a llarg termini se situa en el 26,5%.

A més, hi ha un creixement continuat en assegurances de protecció, amb increments interanuals del 3,4% en nova producció de vida-risc i del 13,6% en assegurances no de vida.

Pel que fa a la cartera de crèdit sana de CaixaBank, tanca el primer semestre de l’any en 354.199 milions d’euros, després de créixer un 0,8% durant l’any. El creixement sostingut en la cartera de crèdit a empreses (+2,2%) i la bona evolució del crèdit al consum (+1,2%) han compensat un despalanquejament més elevat en crèdit d’adquisició d’habitatge, amb una reducció de la cartera del 2,6%.

Respecte a la nova producció, durant el primer semestre de l’any s’han concedit 21.026 milions de nou crèdit a empreses, 5.172 milions en consum i 4.654 milions en hipoteques.

Morositat en mínims per l’òptima gestió del risc

La morositat torna a baixar a l’entitat i se situa en el 2,6% en data 30 de juny, la millor dada dels últims 15 anys (respecte al 2,7% del trimestre anterior i al 3,2% d’un any abans). Els saldos dubtosos descendeixen fins als 10.317 milions d’euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d’actiu i la gestió activa de la morositat, fet que suposa 373 milions menys durant l’any.

D’altra banda, els fons per a insolvències se situen al tancament del juny del 2023 en 7.880 milions d’euros i la ràtio de cobertura s’incrementa fins al 76% (7.867 milions i 74% al tancament del 2022, respectivament). El cost del risc continua moderat i se situa en el 0,27% -els últims 12 mesos-.

CaixaBank disposa d’un fons col·lectiu de provisions que ascendeix a 874 milions d’euros en data 30 de juny. El fons col·lectiu esmentat ha disminuït en 264 milions, principalment pel procés de recalibratge semestral dels models que s’ha dut a terme durant l’últim trimestre, en haver-se distribuït parcialment mitjançant l’assignació de provisions de manera específica; sense alterar, per tant, el seu nivell global de cobertura (el saldo del fons pujava a 1.137 milions d’euros al tancament del 2022).

Liquiditat i capital en nivells còmodes

Al tancament del semestre, CaixaBank manté una posició de liquiditat i capital sòlida. Els actius líquids totals arriben als 146.646 milions d’euros en data 30 de juny, fet que suposa un increment de 7.636 milions durant l’any. El saldo disposat de la pòlissa del Banc Central Europeu (BCE) al tancament del semestre és de 8.477 milions corresponents a TLTRO III, ja que durant el segon trimestre d’enguany s’ha produït una amortització ordinària per un import de 7.143 milions d’euros.

El Liquidity Coverage Ràtio del Grup (LCR) en data 30 de juny és del 207%, cosa que mostra una molt amplia posició de liquiditat.

Respecte al capital, la ràtio CET1 és del 12,5% (12,4%, sense aplicar-hi els ajustos transitoris de NIIF9), després de l’impacte extraordinari de la primera aplicació de la normativa NIIF17, que va restar 20 punts bàsics. Malgrat això, destaca una vegada més la capacitat de generar capital de l’entitat, ja que l’evolució orgànica del primer semestre és de 91 punts bàsics.

Compromís amb els objectius de remuneració a l’accionista

CaixaBank avança durant aquest semestre en la consecució dels objectius del Pla Estratègic 2022-2024, entre els quals hi ha generar al voltant de 9.000 milions d’euros de capital i una retribució atractiva per a l’accionista.

L’entitat ha comunicat la intenció de fer una nova recompra d’accions per un import total de 500 milions d’euros, subjecta a l’aprovació regulatòria preceptiva, que es preveu que comenci abans no acabi el 2023.

Es tracta de la segona recompra d’accions a l’empara del Pla Estratègic, ja que entre el maig i el desembre del 2022 es va dur a terme un programa de recompra d’accions per valor de 1.800 milions d’euros.

A més, el 12 d’abril passat, l’entitat va abonar als accionistes 0,2306 euros per acció. Amb el pagament d’aquest dividend, l’import de la remuneració a l’accionista corresponent a l’exercici 2022 va ascendir a 1.730 milions d’euros, equivalent al 55% del benefici net consolidat de l’any. Pel que fa a la política de dividends per a l’exercici 2023, el Consell d’Administració va aprovar el febrer una distribució en efectiu d’entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat, que s’hauria d’abonar en un únic pagament durant l’abril del 2024, subjecte a l’aprovació final de la Junta d’Accionistes.

Suport a l’economia i funció social

Aquesta fortalesa financera també permet a CaixaBank continuar donant suport a l’economia i desenvolupant la seva funció social. Durant el primer semestre de l’any, l’entitat ha rebut 5.600 sol·licituds que encaixen en el Codi de Bones Pràctiques, de les quals 1.900 ja estan signades o en curs de signatura. Així mateix, s'han realitzat 3.500 novacions d'hipoteques a tipus fix, i, des de l'inici de la pujada de tipus, ha fet 10.000 refinançaments a particulars i altres acords de pagament addicionals. També ha concedit 40.000 hipoteques a famílies, 88.000 pimes han rebut finançament, i ha gestionat el pagament mensual d'uns 10 milions de pensions i nòmines als seus clients.

A més, disposa de gairebé 11.000 habitatges socials. A tot això, s’hi uneix el compromís amb la inclusió financera, ja que té presència en més de 2.200 municipis i en 483 és l’única entitat bancària, a més de cobrir-ne 636 més amb oficines mòbils. CaixaBank també té 1.644 gestors sènior i al voltant de 390.000 clients amb comptes socials o bàsics.

A través de MicroBank, líder europeu en microfinances, ha concedit entre el gener i el juny d’enguany uns 62.500 microcrèdits, i des que es va posar en marxa fa més de 15 anys ha permès crear 311.000 llocs de treball a través del suport als negocis i autònoms que han rebut finançament.

CaixaBank també manté una aposta ferma pel medi ambient, que es reflecteix, per exemple, en l’emissió de 1.000 milions d’euros en un bo ASG. D’altra banda, els professionals de l’entitat mostren un gran compromís en els programes socials, i uns 14.000 voluntaris van participar en el Mes Social que es va celebrar el maig passat i que va beneficiar unes 120.000 persones.

Videonotícia

Vídeo total del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Àudio del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Vídeo compactat de recursos

 

NOTÍCIES RELACIONADES