Nota de premsa

Voluntaris de ”la Caixa” impulsen més de 1.000 tallers i xerrades d'Educació Financera a Espanya

Dia Mundial de l'Educació Financera

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Voluntaris “la Caixa” ofereixen tallers d’educació financera a diferents col-lectius en situació de fragilitat financera.

• En el que portem d'any, 442 voluntaris han impartit més de 1.000 sessions d'Educació Financera, beneficiant a 14.419 persones.

• El programa s'estructura en diverses àrees, amb l'objectiu d'ajudar a comprendre conceptes financers bàsics i oferir eines per millorar la presa de decisions a diferents col·lectius en situació de fragilitat financera.

• Davant la situació actual causada per la pandèmia, els tallers s'han reconvertit a l'entorn online, gràcies a l'ús d'eines digitals.

• El Programa de Voluntariat de CaixaBank compta amb una comunitat de 5.800 membres que participen anualment en totes les accions impulsades per l'entitat, entre les quals destaquen les Setmanes Socials.

Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides és el de promoure el desenvolupament de capacitats i habilitats financeres, perquè les persones puguin prendre millors decisions al llarg de la seva vida, i aconseguir una millor gestió dels seus recursos. En aquest sentit, el Programa de Voluntariat de CaixaBank impulsa a tota Espanya diverses activitats d'Educació Financera dirigides tant a adults i famílies, com a persones grans, col·lectius amb discapacitat i joves. Fruit d'aquest compromís, en el que portem d'any, 442 voluntaris s'han involucrat en més de 1.000 activitats, beneficiant a 14.419 persones

Malgrat la situació causada per la Covid-19, els tallers s'han continuat desenvolupant de manera online, gràcies a l'ús d'eines digitals com Zoom o Skype. L'objectiu en aquest nou curs acadèmic, que s'inicia al setembre, és continuar la col·laboració amb entitats socials i centres educatius de tot el territori, per ajudar a comprendre conceptes financers bàsics i oferir eines per millorar la presa de decisions a diferents col·lectius en situació de fragilitat financera. 

Els participants en aquestes sessions poden aprendre, de manera pròxima i senzilla conceptes bàsics sobre l'estalvi o la gestió dels diners, i adquirir eines bàsiques per  gestionar el seu pressupost personal. 

El programa d'Educació Financera dels Voluntaris de ”la Caixa” s'estructura en tres àrees, segons les característiques dels beneficiaris i amb materials dissenyats específicament per als diferents perfils: adults en risc de fragilitat financera, persones amb discapacitat intel·lectual, persones grans i joves. En tots els casos, s'utilitza material adaptat a cada tipus d'alumne. 

Els tallers estan dividits en dues parts. Durant la primera, anomenada “Gestiona la teva economia”, es fa referència al pressupost familiar i la importància de l'estalvi. La segona sessió, denominada “El teu banc i tu”, se centra en l'operativa bancària bàsica (comptes corrents, targetes de dèbit i de crèdit, etc.) i els diferents mitjans de pagament existents. També s'ofereixen algunes recomanacions de seguretat bancària i es presta especial atenció als riscos que comporta un excessiu endeutament. 

Finances per a Joves 

El programa específic de Finances per a Joves, que s'ha realitzat durant el curs 2019-2020 a centres educatius d'Aragó, Múrcia, Castella - la Manxa, Madrid, Castella i Lleó i Andalusia, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Financers (IEF) i les conselleries d'Educació, consta de quatre tallers temàtics. El projecte aprofundeix en els conceptes d’auto administració personal, endeutament, inversió, planificació financera personal i estalvi a llarg termini. 

Sobre la promoció del Voluntariat de CaixaBank 

L'Acció Social és un dels pilars del Pla de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de CaixaBank dins del seu model de banca socialment responsable. A més del suport a la distribució d'ajudes econòmiques de la Fundació “la Caixa”, Acció Social de CaixaBank impulsa, a través de l'Associació de Voluntaris ”la Caixa”, el seu Programa de Voluntariat Corporatiu, format per empleats en actiu de l'entitat i el seu grup, de la Fundació “la Caixa”, de jubilats i prejubilats de totes dues organitzacions, així com d'amics, familiars i clients.

El 2020, la iniciativa ha complert el seu quinzè aniversari de labor solidària. En total, en l'últim any, al voltant de 5.800 persones compromeses han format part del voluntariat actiu de ”la Caixa”, participant en més de 7.000 activitats solidàries. A més, CaixaBank organitza la Setmana Social, en la qual es mobilitzen desenes de milers de voluntaris. Gràcies a tots ells, s'ha contribuït a ajudar a més de 350.000 persones vulnerables a tot el país en matèria d'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil i altres.

A més, en el marc de la pandèmia Acció Social de CaixaBank i la Fundació “la Caixa” han organitzat una campanya de recollida de fons per ajudar als bancs d'aliments, desbordats per la crisi del coronavirus, que ha superat els 3,4 milions d'euros.

CaixaBank, referent en banca socialment responsable

CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social. Fruit de l'herència que ha rebut, l'entitat, referent en banca socialment responsable, manté una actitud de servei als seus clients i a tota la societat en general.

Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d'oficines de CaixaBank, present en el 100% de les poblacions de més de 10.000 habitants i en el 94% de les de més de 5.000, pot fer costat a la Fundació “la Caixa” en la seva tasca social, detectant necessitats d'entitats socials locals i canalitzant una part de la seva Obra Social. La col·laboració entre totes dues institucions fa possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries puguin accedir a ajudes econòmiques per tirar endavant els seus projectes.

CaixaBank és l'única entitat que ofereix microcrèdits a persones amb garantia personal i sense avals, a través de MicroBank, per ajudar-los a impulsar els seus projectes

L'actuació responsable de CaixaBank ha estat reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de responsabilitat corporativa. L'organització internacional CDP, per la seva part, la inclou com a empresa líder contra el canvi climàtic. A més, Nacions Unides ha atorgat a les seves filials VidaCaixa i CaixaBank Asset Management, la màxima qualificació (A+) en inversió sostenible.