En un moment en el qual la societat s'enfronta a nous reptes que requereixen d'una adaptació efectiva i àgil, el paper de sectors clau, com l'empresarial, és crucial. Ajudar a avançar i oferir l'impuls necessari per a no quedar-se enrere és una responsabilitat compartida, especialment per a aquells actors que participen activament en la transformació de la societat. Seguint la filosofia de Jean-Paul Sartre, qui va afirmar que “el compromís és un acte, no una paraula”, és fonamental que les empreses demostrin la seva implicació mitjançant la posada en marxa d'accions concretes que impulsin i repercuteixin positivament en la societat.
En aquest context, el suport del sector financer és clau, no sols com a impulsor de l'economia, sinó també per ajudar a les famílies i al conjunt de la societat a afrontar els desafiaments actuals. Si hi ha una entitat que compta amb el compromís amb la societat com a part del seu ADN és CaixaBank, la qual cosa es reflecteix en els diferents àmbits d'actuació de l'entitat.
En termes d'inclusió financera, el banc té presència a 3.149 municipis espanyols, 458 dels quals la tenen com la seva única entitat bancària. En alguns d'aquests municipis, CaixaBank és present gràcies a les seves oficines mòbils, un servei que posa de manifest el ferm compromís amb la inclusió financera. L'entitat compta amb 18 oficines mòbils que recorren més de 53.000 quilòmetres de mitjana al mes i atenen un total de 804 municipis de tretze províncies i sis comunitats autònomes. A les localitats ateses per les ofimòbils resideixen 340.000 persones -bona part pertanyents al col·lectiu sènior-, que, gràcies a aquest servei, poden realitzar les operacions bancàries més habituals, siguin o no clients de l'entitat.
El suport a les persones que desitgen llançar o consolidar el seu propi negoci també és clau per donar suport a l'economia i la societat. L'escola d'art de Núria, el taller de reparació de vehicles de Fran, el negoci de rebosteria de Kryzmarlem… Tots aquests establiments van poder obrir les seves portes fruit de la tasca de MicroBank, el banc social de CaixaBank, que en els darrers dotze mesos ha concedit 194.300 microcrèdits. I no només això, sinó que, a més, l'efecte tractor de la seva activitat ha aconseguit que es creessin 33.500 llocs de treball durant l'últim any. En paral·lel a la seva contribució a la generació d'ocupació, MicroBank també aposta per la formació com a via per millorar les competències professionals i compta des d'enguany amb MicroBank Academy, servei amb el qual els emprenedors poden accedir de manera gratuïta a cursos de Google per aprendre les claus per a gestionar el seu negoci amb èxit.
Iniciatives d'impacte social
Un altre dels compromisos més ferms amb la societat està relacionat amb la gestió financera i l'accés a l'habitatge dels col·lectius vulnerables. CaixaBank ofereix comptes socials o bàsics per a aquests col·lectius i en l'actualitat 382.000 clients es beneficien d'aquest producte. A més, l'entitat compta en aquests moments amb 10.000 habitatges socials i al voltant de 46.000 clients amb dificultats financeres s'han beneficiat d'acords de pagament, refinançaments o de les mesures incloses en el Codi de Bones Pràctiques hipotecàries des que comencés la pujada de tipus d'interès.
L'entitat també posa el focus en l'àmbit de la formació, concretament en la Formació Professional com a via d'accés a l'ocupació, per al que secunda i forma a estudiants, centres i empreses a través de CaixaBank Dualiza. Només durant el primer semestre de l’any 2024, més de 7.300 estudiants es van veure beneficiats per alguna de les iniciatives promogudes per aquesta fundació destinades a millorar la qualificació de les persones a través de l’FP.
CaixaBank, a més, compta amb un programa propi i una xarxa de voluntariat, de més de 18 anys de trajectòria i 16.600 persones involucrades. Només en el mes social de l'entitat, que va tenir lloc al maig, els voluntaris van participar a 2.700 iniciatives per millorar la qualitat de vida de persones i col·lectius vulnerables mitjançant activitats relacionades amb l'educació, la digitalització, l'acompanyament i el medi ambient, entre altres.
Compromís amb el medi ambient
D'altra banda, l'impuls de la sostenibilitat en els diferents àmbits és un altre dels principals reptes socials que requereixen el suport de les empreses, incloent-hi el sector financer amb la inclusió de models financers destinats a impulsar la transició ecològica i basats en els principals criteris ESG.
CaixaBank és una entitat amb un fort vincle històric amb l'impacte social de la seva pròpia activitat. Per això, assumeix la responsabilitat d'impulsar una economia positiva per al benestar de les persones i estableix tres ambicions: liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, així com promoure una cultura responsable sent referents en governança.
CaixaBank ha mobilitzat un total de 67.157 milions d'euros en finances sostenible segons les dades a tancament de juny de l’any 2024. Aquesta xifra implica superar l'objectiu del Pla de Banca Sostenible de l'entitat, englobat en el Pla Estratègic 2022-2024, sis mesos abans de la finalització d'aquest.
Així mateix, les accions realitzades en matèria de finances sostenibles per l'entitat han estat reconegudes a nivell internacional durant l’any 2024. En concret, CaixaBank se situa com el Banc més guardonat en Finançament Sostenible en aquest 2024 per la revista Global Finance i es posiciona com el ‘Millor Banc en ESG a Espanya en 2024’ per la revista Euromoney.