Nota de premsa

Llars d'acollida: quan la família la formen desenes de mares, pares i germans

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Menors realitzen activitats de lleure

La Vanesa sempre ha mostrat el seu somriure. Entremaliada i alegre, li encanten els gossos. No va tenir una adolescència fàcil i, tot que no va estar amb els seus pares biològics, va tenir, segons explica orgullosa, “una gran família, amb molts pares, mares i germans”.

Com ella, més de 23.000 menors viuen en residències infantils a Espanya. Menors que, per diverses causes, no poden viure en el seu entorn familiar normalitzat i que el sistema espanyol de protecció de la infància acull a les seves institucions i en llars, com les cinc que regenta l'Associació Vasija de Guadalajara, a Castella-La Manxa, i que gaudeixen del suport de CaixaBank a través de la seva línia d'acció social.

Els nois i les noies que durant anys són acollits en aquests centres es veuen obligats a deixar els espais tutelats quan fan 18 anys, fet que suposa un gran repte en el camí de la independència sense suports familiars.

Per tal d'aconseguir la integració social i laboral de la joventut, l'Associació Vasija desenvolupa accions i programes que tenen com a objectiu principal aportar calidesa, ajuda i resiliència als menors que es troben a les llars d'acollida, així com donar-los eines formatives i d'inserció laboral per facilitar-los la seva incorporació a la societat.

“Treballem a la zona de Guadalajara, una ciutat que els dona suport i oportunitats laborals quan es van fent grans”, explica Maiti Sánchez, presidenta de l'Associació Vasija.

“Actualment tenim tres llars d'acollida a Guadalajara on atenem els menors”, explica Raúl Rodríguez, gerent de l'Associació Vasija, “però ja fa temps que ens vam adonar que els grans, un cop fan els 18 anys, també necessiten ser acompanyats i són precisament els que necessiten més recursos”, apunta.

La Vanesa és un exemple d'aquest acompanyament. D'adolescent va formar part de les llars d'acollida i, quan va fer els 18 anys, va passar a un pis d'autonomia, on estudiava i cercava feina. “Els educadors amb qui he compartit pràcticament tota la meva joventut m'han ajudat a tirar endavant, perquè és molt difícil ser jove i anar a un lloc sense tenir el suport dels teus pares”, explica la Vanesa, que ha compartit al Cafè Solidari organitzat per CaixaBank la seva experiència a les llars de l'Associació Vasija. “Per a mi, l'associació és una gran família”, apunta.

Els plans de futur de la Vanesa passen per continuar formant-se en l'àrea d'atenció a la gent gran i mentrestant, en el present, regenta les cuines del campament juvenil Condemios, un projecte de Vasija que consisteix en la gestió d'un allotjament rural i suposa una oportunitat d'integració social i de creació de llocs de treball entre els joves amb dificultats especials d'inserció i en risc d'exclusió social.

Des de la seva posició adulta i a les cuines, la Vanesa s'identifica amb els adolescents que van al campament i no pot evitar exercir també com a educadora. “Els veig i m'hi sento reflectida, perquè he passat pel mateix que ells estan passant. Els explico la meva experiència i els intento ajudar, perquè pel camí que estan recorrent jo ja l'he passat ”, assenyala la Vanesa.

Durant els més de vint anys de trajectòria de l'associació, són milers els nois i noies que han estat atesos per Vasija. “La motivació principal és veure'ls créixer, desenvolupar-se, formar-se i inserir-se en la societat”, explica en Raúl. “La nostra principal alegria és veure el seu èxit i anar per Guadalajara i adonar-nos que s'han col·locat al forn, la xurreria, el taller...”, matisa.

Un èxit que els joves, malgrat fer anys que s'han independitzat de l'organització, no dubten a compartir amb els formadors i educadors que durant els anys principals de la seva vida els van donar suport i van a l'associació amb les seves parelles i fills per compartir els seus èxits.

“Acompanyem els nois i noies quan arriben a les nostres llars, els ajudem a guarir les seves ferides com més aviat millor, els emparem i treballem amb ells per intentar construir un futur en què, gràcies a la formació i la feina, desenvolupin les seves capacitats com a adults madurs”, assenyala orgullós el gerent de l'associació Vasija.

Un projecte, el de l'Associació Vasija, de primeres oportunitats, les que arriben en les etapes més primerenques de la infantesa i que marquen l'adolescència.

 

NOTÍCIES RELACIONADES