Nota de premsa

L’Hospitalenca Rosa Arias guanya la fase territorial del “Premi A Dona Professional Autònoma” a la Direcció Territorial de Barcelona

Guardó per reconèixer l'excel·lència professional de les treballadores per compte propi

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
La premiada (Rosa Arias) de la DT Barcelona amb Maria Alsina (Directora Territorial Barcelona)

● La fundadora de Science for Change optarà al guardó nacional, dotat amb 6.000 euros i una campanya de difusió a través de l’Associació de Treballadors Autònoms.

● Science for Change, fundada l’any 2019, s’ha posicionat a escala europea com a empresa experta en ciència ciutadana, polítiques públiques informades en evidències científiques, recerca col·laborativa i comunicació científica de qualitat.

● A tota Espanya, en aquesta segona edició han participat 1.023 professionals autònomes, de les quals 85 són de la Direcció Territorial de Barcelona.

 

Rosa Arias, fundadora de Science for Change, empresa dedicada a involucrar activament a la ciutadania en la ciència, ha estat seleccionada per la seva trajectòria professional com la guanyadora de la Direcció Territorial de Barcelona de la segona edició de Premio A Dona Professional Autònoma CaixaBank.

Amb aquests guardons, CaixaBank reconeix la trajectòria de treballadores per compte propi d'Espanya i dona suport a la labor i l'aportació a la societat d'aquest col·lectiu, que és una peça clau en l'economia.

Science for Change és una empresa nascuda a l'Hospitalet de Llobregat amb la voluntat d’afrontar reptes socials, ambientals i de salut que preocupen a la ciutadania. Amb un enfocament de gènere altament inclusiu, Science for Change ofereix serveis i productes innovadors basats en la ciència ciutadana i les estratègies participatives. Mitjançat la co-creació, SfC promou la innovació social i la participació ciutadana en processos de presa de decisions. L’empresa compta amb un equip interdisciplinari amb un 76% de dones en plantilla.

El focus principal de SfC és el tractament de reptes socials des de la participació ciutadana treballant amb totes les parts involucrades, seguint el model de la quàdruple hèlix, és a dir, involucrant a la ciutadania i associacions, juntament amb les autoritats públiques, el sector privat, indústries i pimes, i el sector acadèmic, per al co-disseny de solucions que millorin la societat.

Rosa Arias és una enginyera química de l'Hospitalet de Llobregat, apassionada per la ciència ciutadana, la investigació responsable i col·laborativa, i el paper de la dona a la ciència. Rosa forma part de la Junta Directiva de l'Associació Europea de Ciència Ciutadana i treballa com a experta per la Comissió Europea en un exercici d’aprenentatge mutu amb 11 països europeus.

A més, és la creadora d’OdourCollect, una app gratuïta per construir mapes d'olor col·laboratius i monitorar la contaminació per olor a comunitats afectades, una app guanyadora del premi Prismes Casa de les Ciències a la Divulgació en la categoria de millor projecte singular al 2021, amb més de 10,000 observacions d’olor recollides a tot el món. També el 2021 va rebre la subvenció concedida a empreses de base tecnològica liderades per dones per la Generalitat de Catalunya, una iniciativa que s'emmarca al Pla DonaTIC que promou l'apoderament de les dones i el lideratge femení al sector de les tecnologies de la informació a Catalunya.

“Science for Change va néixer com un repte i un propòsit personal. Volia fer alguna cosa per mi mateixa, que tingués un impacte positiu en la societat, per fer avançar la ciència a partir de la participació ciutadana”, explica Arias. El març del 2022, Rosa va ser seleccionada com una de les “Top 100 Dones en Empreses Socials” per la Xarxa europea Euclid (EN), i el passat mes de maig va rebre el premi “eWoman Igualtat” concedit per El Periódico i Prensa Ibérica.

Rosa Arias ha estat seleccionada entre més de 85 candidatures que s’han presentat a Barcelona. Per a la seva elecció, el jurat (integrat per directius de CaixaBank) ha valorat la fortalesa dels seus serveis, així com el grau d’innovació del seu projecte professional, la incidència en la creació d'ocupació o qüestions relacionades amb la sostenibilitat i l'impacte social, entre altres factors.

En el conjunt del territori espanyol, han participat 1.023 professionals autònomes, el que suposa un increment del 48% respecte la primera edició.

Rosa Arias optarà, juntament amb les altres 13 premiades en la fase territorial (una per cada Direcció Territorial de CaixaBank), al guardó nacional. La guanyadora del premi nacional obtindrà una dotació econòmica de 6.000 euros per destinar a accions de formació empresarial i personal. A més, rebrà un diploma acreditatiu i es beneficiarà d’una campanya de difusió a través dels canals de comunicació de l’Associació de Treballadors Autònoms.

Excel·lència professional de les dones autònomes

Amb aquests guardons, CaixaBank pretén reconèixer l'excel·lència empresarial de les professionals autònomes, tant pel que fa a l'èxit de la seva activitat empresarial present com a la trajectòria general de la seva carrera.

Tal com es desprèn del ‘Informe Dona Autònoma 2020’ elaborat per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), a Espanya hi ha 1,17 milions de dones autònomes, el que representa el 35,8% del total del col·lectiu. Per sectors, el comerç és el triat majoritàriament per les dones autònomes (25,5%).

En l’última dècada, les dones autònomes han crescut un 11,5% enfront de l’increment del 2,4% dels homes.

CaixaBank, compromesa amb la diversitat i la igualtat d’oportunitats

CaixaBank és conscient de la importància que tenen les professionals que treballen per compte propi en el pes de l'economia i llança per segon any aquest premi com a mostra de suport i reconeixement a aquest col·lectiu clau.

Entre les iniciatives més destacades de CaixaBank pel seu suport a la diversitat i a la igualtat d'oportunitats, cal citar el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de CaixaBank per fomentar i visualitzar la diversitat de gènere, funcional i generacional. Així mateix, CaixaBank promou diferents premis i reconeixements al lideratge empresarial (Premis Dona Empresària CaixaBank) o a l'excel·lència acadèmica (Premis WONNOW); o línies d'acció vinculades a l'esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet).

D’altra banda, CaixaBank és també l’entitat financera de referència en serveis financer al col·lectiu d'autònoms, on compta amb una quota de mercat del 44,8%, amb més de 1,49 milions de clients. D'aquesta xifra, el 37% són dones.

 

NOTÍCIES RELACIONADES