Maria Rosa Garcia i Bernet, fundadora de Ecore Conservació i Restauració S.L., empresa dedicada a la formació d’alumnes en la disciplina de Conservació i Restauració de Moble, Art i Béns Culturals, ha estat seleccionada per la seva trajectòria professional com la guanyadora de la tercera edició del Premi A Dona Professional Autònoma de CaixaBank a la Direcció Territorial de Barcelona.
Amb aquests guardons, l'entitat financera reconeix la trajectòria de treballadores per compte propi d'Espanya i dona suport a la tasca i l'aportació a la societat d'aquest col·lectiu, que és una peça clau en l'economia.
L’Escola Ecore és una escola de formació privada que va obrir les portes a Barcelona l’any 1995 i des de les hores ha format a milers d’alumnes en la Conservació i Restauració de Bens Culturals en diverses especialitats. Restauració de Pintura de cavallet, de moble i policromia sobre fusta, d’escultura policromada, de documents en suport paper o pergamí, de material arqueològic i etnogràfic, de fòssils i òssos, material paleontològic... entre moltes d’altres. També ofereix cursos de tècniques artístiques o artesanals que complementen les habilitats del conservador/restaudador
i que el doten de major autonomia. Fusteria bàsica, tapisseria artesanal, materials i productes, tècniques decoratives, reixeta, treball en cuir, etc.
Els valors afegits que fan d’Ecore una entitat d’èxit empresarial amb repercussions positives per la societat, s’articulen en eixos transversals que abasten totes les activitats que es desenvolupen a l’escola; La bona formació, el treball cooperatiu, el coaching i reforç positiu, el foment de l’emprenedoria que crea oportunitats laborals i igualtat de gènere, l’activisme en l’economia circular, la innovació i la irrupció en l’ecosistema digital i la pràctica dels valors positius en l’empresa, en el dia-dia i en la vida en general.
Ecore és una escola de referència a nivell local, nacional i també internacional. Avalen l’escola totes les entitats i Museus amb els quals te conveni de col·laboració per a portar a terme les seves activitats i cursos, entitats com el Ministerio de Cultura y Deportes de España, Museu de Badalona, Museu de la Conca Dellà, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Amics dels Museus de Catalunya, Centre d’Art la Rectoria, Reial Acadèmia de les Belles Arts Sant Jordi, Cementiris Barcelona S.A, Col·lecció Alas y Viento... entre molts d’altres...
La seva directora i fundadora, Maria Rosa Garcia i Bernet, és Llicenciada en Belles Arts en l’especialitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona 1994. Va estudiar també a Florència (Itàlia) on va fer el curs especialitzat de Conservació i Restauració del Moble antic al Istituto per l’Arte e il restauro, Palazzo Spinelli. 2001. Al llarg de la seva carrera professional ha participat en cursos i seminaris de Conservació i restauració de continguts diversos arreu del territori nacional, i fora d’Espanya com a la Haute Ecole Arc Neuchâtel Berna Jura a Suïssa. Ha cursat el programa online de Marketing Digital a Esade. Barcelona 2021, que li ha permès introduir l’escola a l’ecosistema Digital, liderant la creació del primer curs online de restauració de moble de qualitat formativa, amb metodologia i mitjans d’impartició originals.
Actualment, a més de dirigir l’escola i haver dissenyat els 35 programes de Conservació i Restauració diferents que s’hi imparteixen, també imparteix classe de restauració de moble i policromia sobre fusta, que és la seva especialitat fonamental, i des de fa més de tretze anys col·labora fent classes al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
Maria Rosa Garcia i Bernet ha estat seleccionada entre més de 255 candidatures que s'han presentat a Barcelona. Per a la seva elecció, el jurat, integrat per directius i directives de CaixaBank i experts independents, han valorat la seva excel·lència empresarial, tant pel que fa a l'èxit de la seva activitat empresarial com a la seva trajectòria professional. Entre els aspectes que s'han considerat, es troben el grau de desenvolupament i èxit del negoci, la innovació aplicada, l'impacte en la creació d'ocupació i els aspectes mediambientals i de sostenibilitat, entre d'altres.
En el conjunt del territori espanyol, hi han participat 1.705 professionals autònomes, el que suposa un increment del 66,6% respecte a l'edició anterior.
Maria Rosa Garcia i Bernet optarà, juntament amb les altres 12 premiades en la fase territorial (una per cada Direcció Territorial de CaixaBank), al guardó nacional. La guanyadora del premi nacional obtindrà una dotació econòmica de 6.000 euros per destinar a accions de formació empresarial i personal. A més, rebrà un diploma acreditatiu i es beneficiarà d'una campanya de difusió a través dels canals de comunicació de l'Associació de Treballadors Autònoms.
Per la seva banda, entre les guanyadores de la fase territorial, se seleccionarà una d'elles perquè pugui realitzar un curs de l'oferta formativa de l'escola de negocis digital Founderz.
Reconèixer l’aportació a la societat d’aquest col·lectiu
Amb aquests premis, CaixaBank pretén reconèixer i donar suport a la tasca i l'aportació a la societat del col·lectiu de treballadores per compte propi, que és una peça clau en l'economia.
Els guardons busquen reconèixer l'excel·lència empresarial de les professionals autònomes, tant pel que fa a l'èxit de la seva activitat empresarial present com a la trajectòria general de la seva carrera.
CaixaBank és conscient de la importància que tenen les professionals que treballen per compte propi en el pes de l'economia i llança per tercer any consecutiu aquest premi com a mostra de suport i reconeixement a aquest col·lectiu clau.
Tal com es desprèn de l''Informe Dona Autònoma 2022', elaborat per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), a Espanya hi ha 1,2 milions de dones autònomes, un 36,5% del total del col·lectiu. Les dones autònomes són més nombroses que els homes en els sectors del comerç (24,2% dones, 18,4% homes), hostaleria (9,5% dones, 7,6% homes), activitats professionals,
científiques i tècniques (11,6% dones, 8,1% homes), activitats sanitàries (7,1% dones, 2,4%
homes), activitats administratives (2,4% dones, 1,7% homes), educació (5,2% dones, 2,1% homes), activitats financeres i d'assegurances (2,4% dones, 1,7% homes) i activitats immobiliàries (1,7% dones, 1% homes).
CaixaBank, compromesa amb la diversitat i la igualtat d'oportunitats
Entre les iniciatives més destacades de CaixaBank pel seu suport a la diversitat i a la igualtat d'oportunitats, cal citar el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat en totes les seves dimensions.
Així mateix, CaixaBank promou diferents premis i reconeixements al lideratge femení empresarial (Premis Dona Empresària CaixaBank), a l'excel·lència acadèmica (Premis WONNOW), línies d'acció vinculades a l'esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet) i entorn rural (Càtedra AgroBank: Dona, empresa i medi rural, o l'estudi de la bretxa de gènere en el sector agrari de Closingap).
D'altra banda, CaixaBank és també l'entitat financera de referència en serveis financers al col·lectiu d'autònoms, on compta amb una quota de mercat del 44%, amb més d'1,47 milions de clients.