Nota de premsa

Innitius guanya els Premis EmprenedorXXI al País Basc

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyador i finalistes dels PEXXI al País Basc

• Innitius ha desenvolupat un dispositiu que permet millorar el diagnòstic dels embarassos, podent identificar els parts prematurs dels parts reals i evitant d'aquesta manera hospitalitzacions innecessàries i administració de fàrmacs als pacients, a més de millorar la salut del nadó i de la mare.

• El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros i l'accés a un programa d'acompanyament internacional a Silicon Valley o a Cambridge.

L'empresa Innitius ha guanyat els Premis EmprenedorXXI al País Basc, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i coatorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d'Enisa. En aquesta cita, celebrada al Palau de Congressos d'Europa a Vitoria-Gasteiz, també han participat com a organitzadors el Govern basc i el Grup SPRI.

L'objectiu clínic del dispositiu d'Innitius és diferenciar entre els falsos parts prematurs i parts reals, i amb això pretén millorar el diagnòstic de pacient i reduir els costos associats amb les hospitalitzacions innecessàries i l'administració de fàrmacs a les pacients. Amb això, el FineBirth, nom del dispositiu, reduirà el nombre d'hospitalitzacions innecessàries; reduirà l'ús de teràpies perjudicials per a la pacient: antibiòtics; reduirà el trauma psicològic de la mare; permetrà al clínic centrar els seus recursos en la intervenció del part per millorar els resultats neonatals; optimitzarà el flux de treball de l'obstetre; reduirà les decisions subjectives i els costos derivats de les hospitalitzacions innecessàries.

FineBirth està sent desenvolupat com un dispositiu stand-alone i portàtil, així com un dispositiu add-on per als sistemes actuals d'ultrasons. Amb un test de baix cost per a cada pacient i sense contra indicacions, el test pot ser fàcilment utilitzat per qualsevol obstetre en qualsevol entorn mèdic on les pacients de part són ateses: consultes, emergències o sales de part. 

Comparat amb com es fa el diagnòstic d'Amenaces de Part Preterme avui dia (test IVD i/o cervicometeria en els hospitals de referència), Innitius cerca descentralitzar el test i acostar-ho al pacient tant com sigui possible, obrint una nova eina per a centres d'atenció primària, hospitals rurals i països del tercer món (que avui dia no tenen accés als costosos equips d'ecografia).

En paraules d'Alberto García, un dels responsables de l'empresa, “aquest premi és la recompensa al treball de dos anys. S'agraeix que un esdeveniment d'aquest tipus empenti i animi als emprenedors a seguir treballant i, sobretot, ens posi en contacte als uns amb els altres per poder seguir millorant i sent competitius”. Pel que fa a la resta de finalistes, i malgrat la recurrència de la frase, “el premi no és el més important, aquestes trobades ens ajuden a poder créixer i entendre tots els enfocaments”.

Sobre el projecte assenyala que el germen va sorgir “mentre en el laboratori analitzàvem el desgast del formigó en ponts. A partir d'un ‘advisor’, ens van comentar que havia clíniques treballant en l'anàlisi del desgast dels colls d'úter i en el moment en què es va demostrar que la forma de l'úter marca el desenvolupament de l'embaràs, és quan neix la nostra empresa”, comenta. “Aquest projecte, a més, ens omple molt ja que té una part social molt important. Ajuda a prevenir i a millorar la salut tant de les mares com dels nadons prematurs, podent anticipar-nos a les seqüeles que produeixen avui dia aquests parts”, confessa García.

El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros i l'accés a un programa internacional d'acompanyament a Silicon Valley, organitzat per Esade en col·laboració amb la Singularity University, o un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

El guardó s'ha lliurat dins de la jornada d'innovació, tecnologia i emprenedoria DayOne Innovation Summit, un programa creat per CaixaBank DayOne que ha reunit els principals players de l'ecosistema emprenedor, tecnològic i inversor basc. Una cita que ha estat presidida per Arantxa Tapia, consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures del Govern basc; Juan Pedro Badiola, director territorial Nord de CaixaBank; i Galo Gutiérrez, director general d'Indústria i PIME del Govern d'Espanya.

A més de la guanyadora, les quatre empreses finalistes han estat Multiverse Computing, que  proposa aplicar solucions de computació quàntica i intel·ligència artificial avançada a problemes en finances i economia; Berba, una startup que ofereix serveis de traducció amb solucions avançades per oferir traduccions de més qualitat, rapidesa i al millor preu. Per fer-ho, donen suport al treball del traductor amb intel·ligència artificial (IA), una tecnologia que permet gestionar projectes de traducció a gran velocitat, optimitzant costos i períodes d'entrega; E-PROCESS MED, que ha desenvolupat un sistema avançat i basat en el núvol que garanteix un protocol de consentiment informat per a pacients i professionals de la salut; i Eurocybcar, primera empresa que ha desenvolupat un test que verifica el nivell de ciberseguretat d'un vehicle basant-se en la privacitat de les dades del viatger i els sistemes informàtics que conviuen en un cotxe i que garanteixen la seguretat de l'usuari.

Jornada DayOne Innovation Summit al País Basc

En la jornada DayOne Innovation Summit celebrada al Palau de Congressos d'Europa de Vitoria-Gasteiz, l'entitat ha reunit a més d'un centenar de persones. Durant la jornada, s'han celebrat tallers, masterclass, ponències i taules rodones, on experts com Alfons Cornella, fundador d'Institute of Next, ha comptat des de la seva experiència personal, el seu viatge exploratori de 6 setmanes per les principals ciutats xineses, encoratjant a l'ecosistema europeu a aprendre més sobre la revolució en innovació a la Xina.

A més, hi ha hagut dues taules rodones i ponències, on s'ha analitzat la importància de la innovació i l'emprenedoria.  En una d'elles ha estat present també l'alcalde de Vitoria-Gasteiz, Gorka Urtaran. En aquesta cita ha ressaltat que Vitoria-Gasteiz és referència mundial en matèria de sostenibilitat “gràcies al treball que han fet moltes persones durant dècades. És fruit de l'esforç i compromís de diferents alcaldes, de les i els tècnics municipals i de la ciutadania, que s'ha implicat a interioritzar aquest caràcter green de la nostra ciutat fins a fer-ho part de la nostra identitat i un dels principals elements de la nostra gran qualitat de vida”.

Premis a les millors empreses de cada territori i de cada sector

En aquesta edició, a la qual han participat un total de 993 empreses d'Espanya i Portugal, es lliuraran 19 premis a les empreses amb més impacte en la seva àrea de procedència: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i illes), que rebran 5.000 euros.

A més, es guardonarà les millors empreses dels sectors AgroFood (indústria agroalimentària), Health (salut), Sènior (serveis per a gent gran), Mobility (solucions de mobilitat), PropTech (serveis per al sector immobiliari) i Impact (projectes d'impacte social i sostenibilitat), que rebran una dotació econòmica de 15.000 euros.

Els guardons reben el suport de les divisions de CaixaBank especialitzades en cadascun d'aquests sectors: AgroBank (sector agrari i agroalimentari), CaixaBank Sènior (productes i serveis financers per a la tercera edat), CaixaBank Payments & Consumer (mitjans de pagament i finançament al consum) i MicroBank (banc social de CaixaBank).

A més del premi econòmic, els guanyadors d'ambdues categories (sectorial i territorial) i els finalistes de la categoria sectorial tindran accés a un programa d'acompanyament internacional que els portarà, en funció del seu perfil, a Silicon Valley, per participar en un programa organitzat per Esade, en col·laboració amb la Singularity University, o a la Universitat de Cambridge (Regne Unit), on s'imparteix un prestigiós curs internacional de creixement empresarial per a start-ups, Ignite Fast Track.

Així mateix, la convocatòria té el suport i la col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o l'Agência Nacional da Inovaçao de Portugal, que mitjançant BFK Awards atorgarà un accèssit a la innovació a una start-up portuguesa.

13 anys de trajectòria: més de 5 milions en premis i prop de 7.000 participants

Des de la seva creació l'any 2007, Enisa i CaixaBank han invertit 5,2 milions d'euros en premis i accions d'acompanyament, de les quals s'han beneficiat 360 empreses.

Al llarg de la seva història, prop de 7.000 empreses de nova creació han participat en aquestes convocatòries i, cada any, més de 400 empresaris, inversors i representants d'entitats vinculades a l'emprenedoria hi han col·laborat com a integrants de diversos comitès i jurats.

Sobre CaixaBank

CaixaBank és el grup financer líder en banca detallista a Espanya i un dels més importants de Portugal, on controla el 100 % de BPI. El banc, presidit per Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, té 15,6 milions de clients al mercat ibèric; disposa de la xarxa comercial més gran de la península, amb prop de 5.000 oficines, i continua reforçant el lideratge en banca digital amb 6,3 milions de clients digitals.

El 2019, CaixaBank ha estat escollit Millor Banc a Espanya, Millor Banca Responsable a Europa Occidental i Millor transformació bancària a Europa Occidental per la revista britànica Euromoney. Uns reconeixements que s'afegeixen als de Millor Banc a Espanya i Millor Banc a Europa Occidental per la revista Global Finance, i al Banc de l'Any a Espanya 2018 per la revista The Banker.

Sobre Enisa

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i Pime (Secretaria General d'Indústria i Pime del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des del 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes i emprenedors.

L'univers d'empreses que s'adrecen a Enisa cercant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i a totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d'Enisa no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports que van des dels 25.000 euros fins a un milió i mig.

La cartera històrica d'Enisa supera els 6.600 préstecs en més de 5.900 empreses per un import total de més de mil milions d'euros.

Sobre Grup SPRI

L'Agència de Desenvolupament Empresarial del Govern Basc cerca donar suport i impuls a les empreses basques a través dels diversos programes i serveis amb què traslladar les diferents polítiques del Govern Basc, donant així resposta al teixit empresarial basc. I és que les empreses basques troben en el Grup SPRI aquelles eines amb què internacionalitzar-se, emprendre, finançar-se, localitzar sòl industrial, aplicar les noves tecnologies, innovar o portar al procés d'entrar en la Nova Indústria, la Basque Industry 4.0.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES