imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida impulsada per CaixaBank, i l'associació Hombre y Territorio (HyT), a través del seu programa MedCoral, reforcen la seva aliança per contribuir a la recuperació del corall taronja al Mediterrani. El projecte, que va arrencar al maig del 2023 amb la creació a Almuñécar del primer escull artificial de coralls a Europa, creix i evoluciona amb un nou escull a Nerja que comptarà amb 60.000 nous coralls.
Amb la creació d'aquest nou escull, imagin i HyT continuen impulsant la recuperació d'aquesta espècie de corall endèmica del Mediterrani, que està amenaçada per la contaminació i el canvi climàtic. Els 60.000 coralls del nou escull de Nerja se sumen als 60.000 que ja es van recuperar a Almuñécar, on l'any passat es van crear quatre jardins de coralls en una superfície total de 52 m² i que, a més, es convertirà en un punt de busseig oficial de la zona. Tots dos esculls estan situats en el Paratge Natural de Maro-Cerro Gordo, entre les províncies de Màlaga i Granada, i l'objectiu és establir un corredor interconnectat d'esculls de corall en el litoral andalús.
Els mars i oceans cobreixen el 70% de la superfície terrestre, i són la llar de milions d'espècies i els captadors de carboni més grans que existeixen: només ells poden absorbir al voltant de la meitat de les emissions de CO₂. Això no obstant, també són un dels entorns més afectats per la contaminació per plàstic i els efectes de l'escalfament global. Per contribuir a tenir cura de la salut dels oceans, la regeneració dels ecosistemes marins i la protecció de la seva biodiversitat resulten fonamentals. En aquest sentit, la creació de l'escull d'Almuñécar al maig del 2023 ha aconseguit que al llarg d'aquest any es multipliqui per tres la riquesa d'espècies que habiten en els seus voltants i atreure 90 noves espècies diferents d'organismes marins. Des de peixos (meros, surers, sards, molls o peixos llimona, entre altres), fins a crustacis (cabra i ermità), mamífers (dofí mular) i mol·luscos (pop comú).
La difícil supervivència del coral taronja
El corall taronja, Astroides calycularis és el seu nom científic, és una espècie que viu exclusivament en la Mar Mediterrània. En l'actualitat, està amenaçat a causa de la contaminació, l'augment de la temperatura del mar i la proliferació d'espècies exòtiques invasores, com l'alga marró asiàtica Rugulopteryx okamurae, que avança de forma molt expansiva pel Mediterrani espanyol des del 2016.
Això no obstant, és possible dur a terme actuacions que ajudin al manteniment de les poblacions ja existents i que afavoreixin la seva connectivitat. En aquest sentit, el Programa MedCoral d’HyT porta 15 anys desenvolupant actuacions per al coneixement, conservació i protecció dels coralls, i han desenvolupat tècniques innovadores que permeten contribuir a la supervivència d'aquesta espècie i s'estan aplicant amb èxit en la creació d'aquests esculls artificials.
A través de tècniques de recuperació, es rescaten colònies de coralls despreses del medi natural, les quals, un cop despreses, no sobreviuran. A més, durant el període de reproducció, l'equip de biòlegs de HyT duu a terme la recol·lecció d'una part d'aquestes larves alliberades i les sembra en aquests esculls artificials. En aquest sentit, cal tenir en compte que la reproducció sexual del corall taronja té lloc únicament un cop l'any i en unes condicions molt particulars: lluna plena i temperatura de l'aigua entre els 18 i els 20°. Quan es reuneixen les condicions indicades, es produeix la reproducció sexual i, al cap d'un període de temps, les femelles fecundades expulsen milers de larves que, malgrat tot, tenen una baixa probabilitat de sobreviure. El 2024, el moment de la reproducció tindrà lloc el 24 de juny, en la pròxima lluna plena, moment en el qual les larves seran recol·lectades i “sembrades” en el nou escull artificial localitzat a Nerja.
imaginPlanet, aposta estratègica per la sostenibilitat
Encara que la recuperació de coralls la porta a terme l'equip científic de HyT, l'impuls d’imagin al projecte resulta fonamental per a l'estudi, seguiment i manteniment d'aquests esculls, un impuls en el que, a més, imagin hi tornarà a implicar la seva comunitat d'usuaris a través de diverses accions a les que podran sumar-s’hi per ajudar a la supervivència i creixement dels jardins de corall taronja.
El projecte forma part de les iniciatives que imagin, a través d’imaginPlanet, desenvolupa per generar un impacte positiu en el planeta i en el conjunt de la societat. imagin ha aconseguit connectar, de manera innovadora i en un entorn digital a través de la seva app, amb les inquietuds sostenibles d'una comunitat d'usuaris que arriba a més de quatre milions de persones. Per a això, compta amb productes, serveis, continguts, acords i iniciatives que ajuden a millorar el planeta i als qui l'habitem. En aquest sentit, el pròxim 8 de juny, en el marc del Dia Mundial dels Oceans, imagin llançarà una sèrie limitada de la targeta MyCard imagin elaborada amb plàstics retirats de costes i oceans. Es tracta d'una edició especial de la targeta que comptarà exclusivament amb 20.000 unitats, disponible fins a esgotar existències.
En els últims quatre anys, des de la posada en marxa d’imaginPlanet, imagin ha aconseguit retirar més de 100 tones de plàstics de la mar; ha compensat més de 1.000 tones de CO₂; ha plantat més de 440.000 arbres i ha promogut activitats de voluntariat amb més de 11.000 persones. Aquestes xifres són una mostra de com imagin, gràcies a la seva estratègia basada en generar un impacte positiu des de l'entorn digital i al suport de la comunitat d’imaginers, ha aconseguit consolidar la seva posició com a referent digital en l'àmbit de la sostenibilitat i l'impacte social. Al juliol del 2020, imagin va esdevenir la primera plataforma de serveis financers mobile only a obtenir la certificació B Corp, un reconeixement que situa al neobanc entre les millors empreses del món que utilitzen el seu potencial per impactar en positiu.
Sobre imagin
imagin és una plataforma d'estil de vida impulsada per CaixaBank que ofereix serveis digitals, financers i no financers, que ajuden als seus usuaris, majoritàriament joves de fins a 30 anys, en la seva vida diària i en els seus projectes de futur. Actualment compta amb una comunitat de 4,2 milions d'usuaris, una xifra en continu creixement gràcies a l'àmplia oferta de continguts i serveis –bona part, d'accés gratuït-, la facilitat de registre i la creació de diversos nivells de vinculació, que, a diferència dels bancs tradicionals, no necessàriament impliquen l'alta com a client financer.
A més, l'aplicació imagin desenvolupa una oferta de productes financers per cobrir les necessitats d'estalvi i de finançament dels joves que han entrat en l'edat adulta i que comencen a tenir els seus primers ingressos i els seus propis projectes d'estil de vida. En aquest sentit, imagin manté les característiques que l’han convertit en líder bancari per al públic jove: operativa mobile only (els serveis es presten exclusivament a través de l'app, sense oficines i sense web, que compleix només funcions informatives), sense comissions per a l'usuari i amb un llenguatge propi, senzill i clar, especialment adequat per a una comunicació directa amb els joves.
Sobre HyT i el Programa MedCoral
HyT, Asociación Hombre y Territorio, és una entitat andalusa sense ànim de lucre que realitza activitats de recerca, conservació i difusió en el medi natural. Activa des del 2003 i amb seu a Sevilla, treballa activament amb diferents organitzacions públiques i privades en múltiples aspectes relacionats amb la biologia de la conservació. En la línia dels coralls, des del 2008 té actiu el Programa MedCoral, els objectius del qual són el coneixement, la conservació i la recuperació dels coralls de la Mediterrània.