Nota de premsa

Goirigolzarri: “La banca té el múscul financer per estar molt a prop de les empreses i les famílies, i contribuir a la recuperació socioeconòmica del país”

En el ‘VI Congrés Internacional de Directius’, organitzat per APD

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank

• El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, defensa l'interès del sistema bancari per donar suport al desenvolupament de l'economia i el benestar dels ciutadans.

• Subratlla que les entitats han de transmetre a la societat “la utilitat” del sector financer i “la indubtable tasca social” que desenvolupen.

• Al·lega que no veu “raons” per esperar que a Espanya es produeixi una caiguda abrupta del nivell del Producte Interior Brut (PIB) i admet que, fins ara, no s'observa “cap deteriorament en els nivells d'impagament de les famílies ni de les empreses”.

• En un acte organitzat per APD amb 2.000 directius a Sevilla, ha defensat la necessitat de posar en valor la figura dels empresaris, i ha advocat per la col·laboració público-privada.

 

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha defensat aquest dimecres en un acte amb empresaris a Sevilla “que el sector bancari compta avui amb el múscul financer necessari per estar molt a prop d'empreses i famílies” i poder, d'aquesta manera, “contribuir a la recuperació socioeconòmica del nostre país”.

Goirigolzarri s'ha expressat en aquests termes durant la seva intervenció en el ‘VI Congrés Internacional de Directius Empresas con Duende’ que ha organitzat APD en el Palau de Congressos i Exposicions de la capital sevillana amb 2.000 executius, entre els quals hi ha el director territorial de CaixaBank a Andalusia, Juan Ignacio Zafra.

Durant la seva intervenció, el president de CaixaBank ha destacat l'interès del sector financer per contribuir al desenvolupament de l'economia i el benestar dels ciutadans, per a la qual cosa és necessari que les entitats tinguin una rendibilitat superior al seu cost de capital.

L'executiu ha reconegut que el sistema bancari té “la necessitat” de transmetre a la societat “la utilitat” de la seva feina i “la indubtable tasca social” que fa perquè “la sostenibilitat d'un projecte, un sector o unes institucions passa perquè la societat ho trobi útil i vulgui que existeixis”.

En aquest sentit, ha recordat que la realitat del sector financer és “molt diferent als clixés negatius” de la crisi financera i ha remarcat que les pimes espanyoles s'estan finançant a tipus inferiors a les alemanyes.

Aixímateix, ha destacat diverses iniciatives de “gran impacte social”. Entre elles, ha esmentat a MicroBank, “el banc de microfinances més gran d'Europa”; CaixaBank Dualitza, “referent” en la promoció i aposta per la formació professional; els gairebé 14.000 habitatges de lloguer social posats a disposició de col·lectius vulnerables; el compromís de no abandonament de poblacions on és l'única entitat, així com la gran aportació que fa amb els seus beneficis a l'activitat social de la Fundació “la Caixa” (propietària del 30% del banc) i als contribuents espanyols (el FROB posseeix el 16% de l'entitat).

Situació macroeconòmica

A més, Goirigolzarri ha analitzat davant els empresaris la situació macroeconòmica, que està marcada per la “incertesa” que es deriva, per un costat, de la falta d'experiència en els efectes de les ruptures de les cadenes de subministrament i la dificultat de la seva reconstrucció i, per un altre, pel fet que les conseqüències de la invasió d'Ucraïna tenen impactes geoestratègics “difícils de predir”.

El directiu ha dibuixat una “realitat” del món occidental amb una inflació a doble dígit per primera vegada en 40 anys, amb el dòlar més fort dels últims 20 anys i amb uns mercats financers que han respost molt negativament a les nombroses incerteses existents. Fins i tot així, ha assegurat que no veu “raons” per esperar que a Espanya es produeixi “un fort deteriorament” del nivell del Producte Interior Brut (PIB), i que tampoc no s'està veient fins ara  “cap deteriorament en els nivells d'impagament de les famílies ni de les empreses”, ha reconegut.

Goirigolzarri ha apuntat a un creixement del PIB entre el 0% i l'1% l'any 2023, i a una inflació, en termes mitjans, en el rang d'entre el 4,5% i el 6%. “El paper de la política monetària serà clau en aquest equilibri entre inflació i creixement del PIB”, ha advertit, abans d'afegir que la previsió actual és que l'euríbor a 12 mesos se situï en el 3,1% a mitjans de l’any vinent.

Amb tot, el president de CaixaBank ha recalcat que l'escenari “no té res que veure” amb què vivim en la crisi financera del 2012 perquè, en el cas espanyol, el sistema financer “està molt millor preparat”, ben capitalitzat, proveït i amb liquiditat, i perquè l'esforç de despalanquejament dels agents privats, tant famílies com empreses, “ha estat extraordinari” en els últims anys.

Reconeixement als empresaris

Davant d’un auditori empresarial tan ampli, Goirigolzarri ha assegurat que dona suport “sense fissures” a la col·laboració público-privada, però ha reconegut que troba a faltar  “parlar i posar en valor la figura de l'empresari”. “És l'empresari, amb la seva visió i la seva assumpció de riscos, el que és capaç de canviar les regles del joc”, ha reivindicat.

El president de CaixaBank ha admès, en aquest sentit, que congressos com el celebrat per APD a Sevilla li genera “un gran sentiment d'esperança perquè en moments com els actuals, tot el que ens uneix té un gran valor moral, i incidir en el que ens separa ha de ser correspost amb un retret moral”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES