Nota de premsa

El vehicle solidari que ofereix oportunitats a persones vulnerables

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El vehicle solidari que ofereix oportunitats a persones vulnerables

Una furgoneta. Tan senzill com això. Quatre rodes i nou places que canvien el dia a dia de persones en situació de vulnerabilitat i que permeten que en Jesús apropi els menors des de la llar d’acollida a l’escola; que la Macarena pugui estar al costat de dones víctimes de tracta i que l’Elisa participi en activitats d’oci inclusiu.

Uns trajectes, en molts casos, d’amb prou feines uns quants quilòmetres i, en d’altres, d’uns centenars, però que impacten molt positivament en la vida de les associacions gràcies a Fórmula Solidària, una iniciativa de CaixaBank i de CaixaBank Payments & Consumer per canalitzar el suport econòmic de la Fundació ”la Caixa” i d’empreses o particulars sensibles a les dificultats dels més vulnerables.

La modalitat Mobilitat Solidària permet donar suport a ONG locals amb la donació de vehicles sostenibles o adaptats per tal de donar suport a les associacions que necessiten renovar els seus equips de mobilitat i poder dur a terme activitats en benefici de les persones i els col·lectius en situació de vulnerabilitat als quals atenen.

És el cas de l’Associació El Patiu a la Posada de Llanes, a Astúries. L’objectiu de l’entitat és afavorir la posada en marxa de programes socials destinats a erradicar la pobresa i l’exclusió social en general i de menors en particular, i fomentar les relacions interpersonals dins del marc associatiu i comunitari.

Tenir un vehicle propi de transport amb nou places a la seva disposició ha permès a l’associació, que intervé a les zones rurals de Posadas, Llanes i Colombres, traslladar diàriament menors que deriven els serveis socials, municipals i la Conselleria de Drets Socials i Benestar del Principat d’Astúries als programes de prevenció i protecció de menors.

“En només dos mesos hem fet més de 6.000 quilòmetres i he, traslladat 130 nois i noies als seus centres d’ensenyament”, explica orgullós en Jesús García, coordinador del Patiu. “Les famílies estan molt agraïdes i valoren molt positivament que se’ls doni suport en alguns àmbits per poder-se recuperar en d’altres”, aclareix el responsable.

I és que el vehicle que trasllada els joves no només té repercussions pel que fa a la mobilitat, sinó que “permet als menors sociabilitzar durant els trajectes; als professionals, dur a terme intervencions durant els trasllats i, a les famílies, dedicar aquest temps a cercar una feina, per exemple”, afirma García. “Hi ha un gran benefici per a totes les parts”, matisa.

Per a la Comunitat Agustiniana de l’Amor de Crist, a Huelva, tenir un vehicle propi els facilita traslladar les 67 famílies, els 56 menors en risc d’exclusió i les 40 dones víctimes de tracta a les quals atenen. “De vegades, ens fan pujar a la furgoneta i no ens ho creiem. Encara que sembli una bestiesa, és una cosa fora de sèrie per a les germanes. Ha estat més que un regal”, explica la Macarena Orozco, presidenta de la Comunitat Agustiniana.

A més de poder traslladar els beneficiaris, les germanes utilitzen el vehicle per repartir béns, berenars diaris o els 1.000 quilos d’aliments que lliuren a les famílies en situació de vulnerabilitat. “Com que no teníem un vehicle apropiat, ens vèiem amb moltes dificultats i no arribàvem a totes les famílies que volíem”, explica Orozco. “Som una comunitat petita, i el lloguer d’un vehicle ens suposava una inversió que no podíem fer”, aclareix.

Oportunitats d’immersió real

En el cas de la Fundació Síndrome de Down Cantàbria, la institució que treballa per la promoció i realització d’activitats que millorin les condicions de vida de les persones amb síndrome de Down a la regió autònoma de Cantàbria, “la necessitat d’un vehicle era gran, però el desemborsament també, i sempre sorgien altres necessitats”, indica l’Elisa Irureta, presidenta del Patronat. “Estem molt agraïts perquè aquesta donació ens permet desenvolupar activitats que promouen una inclusió real dels nostres beneficiaris a la societat”, aclareix.

Visites a exposicions, reunions amb amics, tardes al centre comercial, visites a platges o xerrades de sensibilització en escoles són només algunes de les activitats a les quals la Fundació ha destinat el vehicle solidari. “Promovem la participació dels joves en el màxim d’activitats possible, perquè això els ajuda a relacionar-se i, a la societat, a conèixer-nos”, explica Irureta.

Durant el primer semestre de l’any, més de 3.200 persones en situació de vulnerabilitat s’han pogut desplaçar gràcies a la iniciativa Mobilitat Solidària, que conjuga la solidaritat d’empreses i particulars especialitzats en el sector de l’automoció i que ofereixen descomptes o donacions amb la finalitat de dotar les entitats socials amb vehicles sostenibles.

 

NOTÍCIES RELACIONADES