Nota de premsa

El moviment solidari #CapLlarSenseAliments lliura més de 2.400 tones d'aliments als bancs d'aliments

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Voluntaris de CaixaBank classifiquen els aliments que es lliuren a FESBAL

La Sofia, en Juan i la petita Maya; la Clara; la Carmen i en Tomás; en Mohammad i la Fàtima. Són només algunes de les més de 45.000 persones en situació de vulnerabilitat que han rebut part de les 2.446 tones d'aliments recollides gràcies als donatius fets en el marc de la campanya solidària «Cap llar sense aliments» de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank.

En la segona edició de «Cap llar sense aliments» s'han recaptat un total d'2,3 milions d'euros als quals se suma l'aportació d'un milió d'euros de Fundació “la Caixa”, una quantia que s'ha transformat en aliments bàsics que s'han distribuït entre els 54 bancs d'aliments que formen part de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL).

“La distribució d'aliments entre els bancs es fa segons el nombre de beneficiaris que atén cada centre i segons l'índex de pobresa de cada província”, explicava el director de FESBAL, Miguel Fernández, a l'inici de la campanya.  «Les conseqüències econòmiques de la COVID-19 han provocat una recessió generalitzada, però que afecta principalment les zones en què l'hostaleria i el turisme són la principal font d'ingressos», aclaria.

Sens dubte, l'últim any està suposant un repte en tots els àmbits i els bancs d'aliments no n'han quedat al marge. «No podem abaixar la guàrdia. El que més preocupa és que les existències dels bancs d'aliments siguin insuficients per atendre la demanda d'ajuda de tantes persones que avui la necessiten», assenyala Fernández.

Precisament per atendre a aquesta demanda i assegurar que totes les famílies en situació de vulnerabilitat puguin rebre aliments, CaixaBank i Fundació “la Caixa”, en el seu compromís amb la societat, impulsen el moviment #CapLlarSenseAliments.

Els voluntaris, clau en el repartiment

Però si una peça hi ha clau en tot aquest engranatge solidari és, sens dubte, la dels voluntaris. Més de 3.000 persones dediquen el seu temps, sense percebre cap remuneració, a rebre els aliments, classificar-los, distribuir-los, etc.

María Soledad, a través de l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, col·labora amb AVESAR, l'Asociación Vecinal y Solidaria de Arenales  (Las Palmas de Gran Canaria), en la classificació i l'entrega d'aliments a les persones que van al centre. «Abans del confinament, les persones que venien pertanyien, principalment, a col·lectius en risc d'exclusió, com ara dones maltractades o persones amb addiccions», comenta. «Ara, a l'associació venen persones que han tingut un nivell de vida mitjà i que, com a conseqüència de la pandèmia, s'han vist obligades a demanar ajuda, com ara parelles joves, dones embarassades o famílies que s'han quedat sense feina», explica.

I és que la pandèmia de la COVID-19 ha provocat que a les cues de les entitats socials hi hagi un perfil de persones que fins aleshores no estaven en situació de vulnerabilitat. Aquests beneficiaris reben una cistella de la compra amb productes bàsics, entre els quals hi ha pasta, arròs, llegums, llet, fruita en conserva, tomàquet, oli i farina. A més, les famílies amb menors a càrrec seu reben llet infantil i productes adaptats a les necessitats dels més petits.

Durant l'any passat, FESBAL va repartir entre gairebé 8.000 associacions beneficiàries més de 158 milions de quilos d'aliments, que van arribar a 1,5 milions de persones.

Una tasca imprescindible, la dels bancs d'aliments i la dels voluntaris que s'encarreguen de fer arribar els queviures a les entitats. Una tasca altruista, però altament recompensada al cor.

«Aquest voluntariat em va enganxar des del principi i m'omple de vida. És una experiència desinteressada, que em fa molt feliç. Quan sona el despertador per venir, faig un bot per preparar-me”, diu la Rosa, voluntària al Banc d'Aliments de Saragossa.

Un sentiment que comparteix en Julio, ex-empleat de CaixaBank i voluntari al Banc d'Acció Solidària de València. «Quan sents que has estat afortunat en la vida, només et queda contribuir a escampar aquesta sort i ajudar en el que bonament es pugui», explica en Julio, que, a més de col·laborar amb el banc d'aliments, imparteix classes d'espanyol per a immigrants. «Sempre m'ha agradat la docència», apunta.

 

NOTÍCIES RELACIONADES