Nota de premsa

El 77% dels ‘business angels’ que van realitzar alguna inversió l’any 2019 han tornat a invertir aquest 2020

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts

• Així es desprèn de l'informe ‘Business Angels 2020. La inversió en start-ups: activitat i tendències’, presentat per l'Associació Espanyola de Business Angels Networks, IESE Business School, CaixaBank, a través de DayOne, i el ICEX-Invest in Spain.

• Malgrat la pandèmia de la Covid-19, si es manté el ritme d'inversió durant l'últim trimestre de 2020 l'activitat es mantindrà en termes similars a la de l'any anterior, encara que amb una forta priorització al suport a les start-ups ja invertides.

• Un dels principals beneficiats és el sector biotecnològic i farmacèutic, el pes del qual creix fins a suposar el 16% de les inversions realitzades el 2020 i puja el sector salut en conjunt al primer lloc en les preferències de l'inversor.


L'any 2019 va ser positiu i d'intensa activitat per la inversió en start-ups, amb rècord tant d'operacions directes com a través de fons de capital de risc i plataformes de crowdequity. Malgrat la pandèmia de la Covid-19, es preveu que el ritme d'inversió durant l'últim trimestre de 2020 es mantindrà i el volum d'activitat serà similar al de l'any anterior.

De fet, entre gener i setembre de 2020, els inversors han mantingut el seu compromís i suport a les start-ups. El 77% dels business angels que van realitzar alguna inversió en 2019 han tornat a invertir aquest any i el 67% d'ells ho ha fet també en alguna operació de suport a una start-up de la seva cartera.

Així es desprèn de l'informe Business Angels 2020. La inversió en start-ups: activitat i tendències, presentat per l'Associació Espanyola de Business Angels Networks (AEBAN), IESE Business School i CaixaBank, a través de DayOne, i el ICEX-Invest in Spain. Segons l'informe, que desgrana l'activitat dels inversors privats a Espanya a partir d'una enquesta realitzada a més de 150 d'ells, el 89% dels inversors van augmentar la seva cartera de participades en 2019, amb una mitjana de 2,6 operacions noves cadascun.

El conjunt d'inversors s'amplia progressivament, com a mostra que el 24% hagin realitzat la seva primera inversió en els últims dos anys. D'altra banda, un 49% dels business angels continuen finançant start-ups a les quals ja tenien participació (follow-on). També s'amplia l'abast geogràfic de l'activitat dels inversors, consolidant-se tot el país com a àmbit d'inversió; perd pes el component local i de proximitat, al qual s'afegeix un 30% d'inversors amb activitat internacional. 

Sectors més atractius en temps de pandèmia

Un dels principals beneficiats és el sector de biotecnologia i farmàcia. El seu pes creix fins a suposar el 16% de les inversions realitzades el 2020, amb el que un de cada cinc inversors ja té una participada en aquest sector. Si es combinen biotecnologia, farmàcia i salut, aquest àmbit es consolida com el preferit dels inversors aquest 2020.

Els sectors d'oci i media han augmentat el seu atractiu entre els inversors en aquest període i tenen bones perspectives pel futur pròxim segons indiquen els inversors en les tendències esperades. 

El sector tendeix a considerar que la Covid-19 no tindrà un impacte excessiu en la capacitat financera dels inversors. El 35% dels enquestats reconeixen que la situació ha afectat el seu patrimoni i disposaran de menys fons per invertir, mentre que el 27% consideren que no es veuran afectats. La resta (38%) tenen una opinió neutral, potser perquè la seva exposició patrimonial és molt limitada o perquè les seves fonts d'ingressos s'han mantingut inalterades.

Encara que la capacitat d'inversió sembla que no es veurà considerablement reduïda, la Covid-19 si alterarà el focus de l'activitat, ja que el 42% dels inversors consideren que realitzaran menys inversions en start-ups, mentre que el 28% no espera reduir-les i el 30% mantenen una postura indefinida. D'altra banda, la majoria dels inversors (58%) no esperen canvis significatius en el rendiment de les seves carteres, en conjunt, a causa de la pandèmia.

Evolució de la cartera i perfil dels inversors

La diversificació s'imposa com a estratègia d'inversió a costa de realitzar tiquets mitjans menors, entre els 10.000 i els 25.000 euros. Això facilita la diversificació de les carteres, però obliga els emprenedors a articular operacions amb un major nombre d'inversors. La creixent diversificació porta al fet que la majoria dels inversors consolidi carteres cada vegada majors, a partir de deu inversions, la qual cosa apunta també a la diversificació del sector.

La mitjana d'edat dels inversors espanyols continua incrementant-se i ja arriba als 53 anys, la qual cosa l'acosta a la d'altres països madurs com Regne Unit (55 anys) o els Estats Units (57 anys). És significatiu que el 90% dels enquestats ja superin els 44 anys, un percentatge fins i tot major al del Regne Unit (86%).

La major part dels inversors acumulen una notable experiència en aquesta activitat. Tres quartes parts dels inversors espanyols compten amb almenys tres anys d'experiència i el 32% acumulen més de vuit anys. Encara que es manté una constant renovació, una quarta part dels business angels espanyols s'han iniciat en aquesta activitat en els últims dos anys. 

Una de les assignatures pendents de l'ecosistema emprenedor i particularment de l'entorn inversor és la participació de més dones en posicions de lideratge i presa de decisions d'inversió. En l'estudi d'enguany, el 10% dels participants que han indicat el seu gènere són dones, una xifra que es manté estable des de fa tres anys. En línia amb la mitjana internacional, dues de cada tres inversors han finançat alguna start-up liderada per una dona.

Sobre IESE Business School

IESE és l'escola de direcció d'empreses de la Universitat de Navarra. Amb campus a Barcelona, Madrid, Munic, Nova York i Sâo Paulo, IESE suma nous projectes al seu ja innovador ecosistema d'aprenentatge que li permet oferir formació per directius a Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica. Des de l’any 1958, l'escola ha format a més de 50.000 empresaris i directius, oferint-los una experiència personalitzada i transformadora. IESE vol continuar construint el demà formant líders que puguin tenir un impacte positiu i durador en les persones, en les empreses i en la societat. Aquest esforç ha estat reconegut pel rànquing del Financial Times que per sisè any consecutiu ha posicionat a l’IESE com l'escola número 1 del món en programes de formació de directius.

Sobre AEBAN

AEBAN és l'Associació Espanyola de Business Angels Networks i altres agents de la inversió privada en fases inicials.

Constituïda al novembre de 2008 a l'empara de la Llei 1/2002, AEBAN té com a missió promocionar l'activitat de les xarxes, grups i clubs d'inversors així com d'aquells agents que realitzin activitat d'inversió privada en etapes inicials com ara family offices, societats i fons d'inversió, acceleradores, incubadores i venture builders, plataformes de equity crowdfunding i empreses que realitzin activitats de corporate venturing

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en serveis financers creats per acompanyar a start-ups i scale-ups en totes les seves fases, des de la seva etapa de creixement i cerca de finançament, fins a la seva consolidació. A més, també disposa d'una línia de serveis dirigida a inversors interessats a destinar fons a empreses innovadores en les seves fases inicials.

D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Des de DayOne se secunda i acompanya tant a empreses joves innovadores que es troben en els seus primers anys d'activitat com a aquelles que, gràcies a la tecnologia, tenen un ràpid desenvolupament.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid i València i té gestors de negoci a Bilbao i Màlaga. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement. Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendedorXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per start-ups d'Espanya i Portugal.

 

NOTÍCIES RELACIONADES