Nota de premsa

Com lluita Múrcia contra el canvi climàtic?

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Jove plantant arbres

La Fundació Sierra Minera treballa per promoure el desenvolupament sostenible de la serra minera de Cartagena-la Unión mitjançant la recuperació del seu patrimoni ambiental

L’escalfament global que està experimentant el planeta està posant en perill el valuós patrimoni de la serra minera de Cartagena-la Unión, que s’estén des de Cartagena ciutat fins al cap de Palos.

Per fer front a aquesta situació i frenar els efectes del canvi climàtic, la Fundació Sierra Minera va iniciar durant l’últim trimestre de 2020 una segona fase de restauració ambiental al pujol Ventura i diverses accions de conservació de la biodiversitat a l’entorn de la bateria de la Xapa i la penya del Águila a Cartagena.

Aquests treballs han comptat amb el suport de CaixaBank i la Fundació Cajamurcia, que van seleccionar el projecte denominat Sierra Minera Verde a la I convocatòria de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible, que es va llançar el juliol de 2020 amb l’objectiu de donar suport a iniciatives mediambientals a la regió de Múrcia.

“L’emergència climàtica en què ens trobem sumits exigeix una aposta decidida per un canvi de paradigma i de model de desenvolupament”, assegura en Pedro Martos Miralles, gerent de la Fundació Sierra Minera. “En aquest sentit, les actuacions dirigides a la restauració ambiental i a la preservació del nostre patrimoni natural són un instrument fonamental per combatre els efectes del canvi climàtic, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, apunta.

Frenar el canvi climàtic i les espècies invasores

Entre el 2014 i el 2016 hi va haver una sequera extrema a la zona, que va provocar la mortaldat massiva de la pineda de repoblació que es va produir al pujol Ventura. Això, juntament amb els problemes secundaris d’atacs de coleòpters (escarabats) minadors i d’expansió de la invasora Nicotiana glauca, comunament coneguda com l’arbre del tabac, va alertar la fundació de la necessitat d’actuar i impulsar un programa de restauració ambiental.

Els treballs de restauració ambiental al pujol Ventura avancen a bon ritme, segons Martos. “Una avaluació exhaustiva dels resultats de la fase anterior han evidenciat un 52 % de supervivència de la plantació de l’any passat. A partir d’aquí, s’han dut a terme noves tasques de plantació i de reposició de marres de la plantació anterior, així com tasques d’eliminació de l’exòtica Nicotiana glauca”, precisa.

Activitats per impulsar la consciència ambiental

La consciència mediambiental de la societat té un paper crucial en el futur del planeta. Amb la idea de rescatar aquesta consciència ambiental i els valors de cura de la natura, des de l’entitat animen la població de la zona a participar en les actuacions de voluntariat des de la convicció que “s’estima el que es coneix i es defensa el que s’estima”.

En l’àmbit de voluntariat ambiental, es van fer tres jornades a l’entorn de La Xapa, al novembre i desembre de 2020 i al febrer de 2021, en què es van dur a terme tasques de retirada de residus, formació i reforç de feixines en tancaments de camins no autoritzats i de plantació d’espècies de l’hàbitat de Tetraclinis.

Hi ha previstes dues jornades més a l’entorn de la penya del Águila, en què es faran itineraris guiats per donar a conèixer els valors ambientals i culturals de la zona. Alhora, es durà a terme la retirada de protectors de plantacions anteriors.

“Algunes d’aquestes jornades de voluntariat es van haver de posposar com a conseqüència de la pandèmia. En ser activitats grupals, encara que es fan a l’aire lliure i en espais naturals, es van haver d’imposar algunes restriccions per contenir l’avançament del coronavirus”, lamenta Martos.

Actuacions que s’han pogut reprendre quan ha millorat la situació epidemiológica a la regió, ja que són fonamentals per divulgar els valors naturals d’aquests enclavaments.

 

NOTÍCIES RELACIONADES