Nota de premsa

CaixaBank s’adhereix a la nova iniciativa en el marc dels Principis de Banca Responsable de Nacions Unides centrada en mesures per la inclusió i la salut financera

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Edificis de CaixaBank de nit

• El nou compromís, impulsat per Nacions Unides, cerca millorar la salut i la inclusió financera de la societat, especialment afectada pels efectes de la COVID-19.

• Aquest nou compromís adquirit per les 28 entitats financeres signants és clau en la transició cap a una economia més inclusiva i sostenible.

Un grup de 28 entitats financeres signants dels Principis de Banca Responsable (PBR) de Nacions Unides, entre les quals es troba CaixaBank, han assumit un compromís pioner per fomentar la inclusió financera universal i promoure mesures de suport als clients amb l'objectiu de millorar la seva salut financera.

Les companyies signants, que definiran els seus objectius als pròxims 18 mesos, implementaran mesures centrades en impulsar els canvis necessaris en àrees com a productes i serveis financers i no financers, processos interns, anàlisis de dades i aliances. Els canvis podran incloure comptes bancaris assequibles, maneres accessibles de realitzar pagaments, ofertes de crèdit adequades i educació financera, així com polítiques de crèdit i risc millorades per mitigar el sobreendeutament, entre altres. Les entitats financeres informaran sobre els seus objectius al termini establert i, posteriorment, amb periodicitat anual presentaran informes d'avanç sobre els compromisos adquirits. Així mateix, també definiran mesuraments de l'èxit i compartiran les millors pràctiques i enfocaments.

L'acceleració de les mesures per garantir la inclusió i la salut financera de totes les persones és un objectiu primordial per les companyies implicades en aquest projecte amb la intenció de fer front, de manera decidida, a les desigualtats accentuades per la pandèmia de la COVID-19.

El compromís, centrat en les persones, les llars, les microempreses i les pimes no bancarizadas, ajudarà al fet que les entitats contribueixin a crear i mantenir unes societats inclusives, fent costat a Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides com la fi de la pobresa (ODS 1), la igualtat de gènere (ODS 5), el treball decent i el creixement econòmic (ODS 8), i la reducció de les desigualtats (ODS 10).

Aquestes accions es recullen a l’Informe de Progrés Col·lectiu de PBR publicat a l'octubre, al qual la inclusió financera és un dels tres grans reptes, relatius a la sostenibilitat, identificats per les empreses signants com a àrea a la qual poden tenir un major impacte, després de la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació a aquest.

Segons dades del Banc Mundial, 1.700 milions de persones no posseeixen compte bancari, quedant així exposades a la falta d'estalvi de manera segura i excloses de l'accés a crèdits d'emergència o assegurances que mantinguin el seu nivell de vida.

Principis de Banca Responsable

El Principis de Banca Responsable són un marc únic per garantir que l'estratègia i les pràctiques dels bancs signants estan alineades amb la visió que la societat ha establert pel seu futur als ODS i a l'Acord de París. Els Principis es van crear al 2019 a través d'una aliança entre els bancs fundadors i Nacions Unides, i estan pensats per aportar propòsit, visió i ambició per establir unes finances sostenibles.

Els bancs signants es comprometen a integrar aquests Principis als àmbits estratègics de totes les seves àrees de negoci. Més de 250 bancs que representen més del 40% dels actius bancaris mundials formen part d'aquest moviment pel canvi i s'han embarcat en un viatge de quatre anys per analitzar l'impacte, definir objectius i presentar informes.

Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient

La Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (UNEP FI) és una aliança entre el UNEP i el sector financer global per a mobilitzar les finances del sector privat i aconseguir un desenvolupament sostenible. UNEP FI treballa amb més de 400 membres –bancs, asseguradores i inversors– i més de 100 institucions de suport per ajudar a crear un sector financer que atengui les persones i al planeta i, al mateix temps, tingui un impacte positiu. UNEP FI cerca inspirar, informar i capacitar a les institucions financeres per millorar la qualitat de vida de les persones sense comprometre la de les futures generacions.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES