Nota de premsa

CaixaBank presenta les 14 guanyadores territorials dels seus “Premis Dona Empresària CaixaBank 2021”

Compromís amb la diversitat a les empreses

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Premis Dona Empresaria CaixaBank 2021

• D'entre les 14 seleccionades a la fase regional, s’elegirà a la guanyadora nacional dels guardons, que serà una de les representants espanyoles als premis internacionals IWEC Awards 2021.

• Les directives guardonades representen múltiples sectors, amb especial pes del sector de l'automoció i del transport (4 del total), i dels de l'alimentació, i l'enginyeria/construcció (amb 3 en tots dos casos).


CaixaBank ha escollit les 14 guanyadores territorials de la cinquena edició dels “Premis Dona Empresària CaixaBank”, que cada any reconeixen el talent i l'excel·lència professional d'empresàries a Espanya referents per la seva trajectòria, visió estratègica, capacitat d'innovació i lideratge transformador.

Els guardons, que s'han consolidat en els últims anys pel seu impuls a la diversitat i per la seva contribució a fomentar la igualtat de gènere en la societat espanyola, tenen com a objectiu donar més visibilitat a empresàries líders i fomentar la seva participació en xarxes internacionals en les quals puguin interactuar i compartir experiències.

D'aquesta manera, les 14 guanyadores territorials entren a partir d'ara a formar part de la “Comunitat Dona Empresària CaixaBank” a LinkedIn, que reuneix les empresàries premiades a totes les edicions dels “Premis Dona Empresària CaixaBank” i les posa en contacte amb altres xarxes de dones empresàries a nivell nacional i internacional com IWEC, International Women’s Fòrum, Vital Voices o EJE&CON.  

Guanyadores territorials que opten al premi nacional Dona Empresària CaixaBank 2021 i als premis IWEC

En aquesta nova edició, s'ha constatat el creixent pes de la presència de directives espanyoles al sector del transport i l'automoció, així com al de l'alimentació. Encara que les directives guardonades d'aquesta edició representen a múltiples sectors de l'economia, destaca pel seu pes el de l'automoció i el transport, amb 4 guanyadores del total. Els segueixen el sector de l'alimentació, amb 3 representants, i el de l'enginyeria i construcció, amb 3 més.

Les 14 guanyadores de cadascuna de les direccions territorials de CaixaBank que opten al premi nacional “Dona Empresària CaixaBank 2021” i a ser una de les representants d'Espanya als IWEC Awards 2021 són: 

  • Andalusia Occidental i Extremadura: Begoña Romero Hita, gerent de Transfrutalla, empresa amb més de 50 anys d'experiència dedicada a la manipulació, comercialització i venda a l'engròs de fruites, verdures i productes de quarta gamma. La gestió de Romero Hita s'ha caracteritzat pel creixement, la professionalització dels processos i l'impuls de la representació femenina en llocs de responsabilitat a nivell executiu, tècnic i comercial. La directiva és una ferma convençuda del paper de l'empresa en la societat col·laborant amb programes socials. 
  • Andalusia Oriental: Pilar Martínez-Cosentino, vicepresidenta executiva de Grupo Cosentino, empresa global creada el 1979 que produeix i distribueix superfícies innovadores per al món de l'arquitectura i el disseny. L'empresa, de propietat familiar, distribueix marques com Silestone® o Dekton® en més de 110 països. Pilar Martínez-Cosentino lidera un pla estratègic que aposta per l'expansió internacional i la mobilitat de les persones. Dona suport a una política activa d'igualtat de gènere i dona feina a 5.300 persones a tot el món, de les que més de 2.000 són a Almeria. 
  • Balears: Carmen Sampol Massanet, CEO de Grupo Sampol, empresa familiar d'enginyeria aplicada amb més de 86 anys d'història. L'executiva lidera el grup des de fa vint-i-sis anys impulsant la seva projecció internacional al llarg de 4 continents i desenvolupant accions pel clima innovant amb sistemes sostenibles de producció d’energia altament eficient que combinen energies renovables, solucions d’estalvi energètic i digitalització. Col·labora activament amb diverses ONGs i Fundacions, desenvolupant múltiples iniciatives en l'àmbit social. 
  • Barcelona: Elisabeth Stampa, consellera delegada de Medichem, empresa proveïdora de principis actius a laboratoris, amb cinc dècades d'antiguitat i filials comercials als Estats Units i la Xina. Durant la gestió d'Elisabeth Stampa, la companyia ha aconseguit duplicar la seva facturació, ha crescut internacionalment i ha diversificat el negoci ampliant la cartera de productes també a productes farmacèutics acabats i per a tercers. La directiva lidera la iniciativa social interna “Thinking Out of the Box”, que promociona la proposta i creació de projectes i/o negocis dins l’àmbit de Medichem. 
  • Canàries: María Victoria López Fuentes, presidenta de Grupo Fedola, hòlding d'empreses de capital 100% familiar i canari composat per 17 empreses i 28 marques comercials. Amb la successió generacional a l’empresa fa tres anys, Victoria López assumeix la presidència creant noves marques per oferir més propostes al mercat relacionades amb l'hostaleria i ha posicionat la cadena com a model en la gestió de la sostenibilitat mediambiental en l'activitat turística. Fomenta l’apoderament de la dona en els llocs de comandament de la seva companyia, en la qual les dones representen el 50% dels càrrecs de responsabilitat. 
  • Castella - la Manxa: Ana Isabel Rebollo Díaz, consellera delegada de Grupo Rebollo, empresa familiar amb més de 130 anys d'història, amb origen en l'explotació hotelera, i avui també en els sectors de l'alimentació, el transport i els combustibles. Sota la seva gestió, de prop de trenta anys, el grup ha impulsat el negoci de l'alimentació amb el llançament d'una marca d'alimentació gurmet. Col·labora amb la Fundació Nipace, que desenvolupa processos d'atenció integral a nens i joves amb paràlisi cerebral i trastorns neuromotors. 
  • Castella i Lleó: Mar Casas Prieto, fundadora i CEO de Transleyca, primera dona en crear i dirigir una empresa a Espanya dedicada al transport nacional i internacional de mercaderies per carretera, present a 8 països europeus. Entre les principals qualitats de la seva gestió, cal destacar l'aposta per l'R+D+i i el creixement continu. Mostra el seu compromís amb l'impuls a les dones empresàries dins de la Federació Lleonesa d'Empresaris. 
  • Catalunya: Alba Carre Colls, consellera delegada de Transports Calsina Carre, empresa de serveis de transport, logística i programari, nascuda el 1971 i present a 5 països. En el seu càrrec des de fa tres anys, Alba Carre ha apostat per la digitalització, la internacionalització i l'impuls a la igualtat de gènere a través d'un pla d'igualtat i la presència de la dona en l'empresa. L'empresa patrocina també l'equip de bàsquet femení de Girona (Uni Girona). 
  • Comunitat Valenciana: Araceli Císcar García, consellera executiva de Dacsa Group, grup industrial fundat el 1968 dedicat al desenvolupament d'ingredients alimentaris, líder a Europa en la mòlta seca de blat de moro en tots els seus sectors, i distingit productor d'arròs a Espanya i Portugal. La directiva ha promogut el creixement i l’expansió internacional de la companyia en tota l’àrea del blat de moro, així com la creació de la divisió de Solucions Alimentàries, on radica tota la innovació del grup i que està també internacionalitzada. És part del Patronat de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València. 
  • Ebre (Aragó, La Rioja i Navarra): Ainhoa Zabala Versteeg, consellera delegada de Zabala innovation consulting, empresa consultora que ofereix serveis especialitzats en la cerca d'oportunitats de finançament, anàlisi d'inversions i elaboració de projectes. Al seu càrrec des de fa quatre anys, l'executiva ha impulsat la innovació com a factor clau de la competitivitat i eix de creixement. En el seu compromís amb la igualtat, imparteix xerrades formatives en les quals comparteix l'experiència de l'empresa en aquest àmbit. 
  • Madrid Metropolitana: Luisa Berenguer Muñoz, CEO de Farmalider, grup empresarial dedicat a la investigació, desenvolupament i fabricació d’especialitats farmacèutiques, abarcant tota la cadena de valor des del concepte d’una idea fins a la seva autorització per part de les autoritats sanitàries de cada país. El grup està present en més de 50 països i els seu pla estratègic preveu un creixement fins arribar a una presència en més de 100 països en els pròxims 5 anys. En els últims anys, l’empresa ha crescut amb la creació de Nutra Essencial OTC, des d’on es gestionen tots els complements nutricionals i medicaments d’OTC, i amb Toll Pharma, la planta de fabricació pròpia del Grupo Farmalíder.   
  • Madrid Sud: Elisa Gil Vilches, consellera delegada de Grupo Gil, empresa de concessionaris de vehicles amb 29 punts de multi-serveis de venda i postvenda, fundada el 1979. Al capdavant del grup en els últims 35 anys, la directiva ha expandit el negoci amb l'obertura de nous concessionaris, i ha impulsat la inversió en R+D+i en el seu compromís sostenible amb l'entorn i l'aposta pel cotxe elèctric. Impulsa programes de mentoring intern, així com campanyes de suport a Càritas i el patrocini esportiu a Alcalá de Henares i Torrejón de Ardoz. 
  • Múrcia: Lidia Gracia Gómez, membre del consell d’administració i vicepresidenta d’Himoinsa, companyia amb prop de 40 anys d’història que dissenya, fabrica i distribueix equips de generació d'energia a nivell mundial. Durant els últims vint anys, la directiva ha ocupat diverses posicions de gestió i direcció en múltiples àrees del Grup, contribuint a l’expansió internacional de la companyia a EMEA, Àsia i Amèrica. En l'actualitat, Himoinsa compta amb 8 plantes i 12 filials a tot el món. 
  • Nord (Astúries, Cantàbria, Galícia i País Basc): Carmen Lence, consellera delegada i presidenta de Lence (Grupo Leche Río), empresa làctia familiar, amb més de 5 dècades d'història, centrada en la producció i comercialització de llet envasada principalment sota les marques de bandera Río i Leyma. Durant la seva gestió, des del 2019, Carmen ha creat un pla estratègic focalitzat en inversió, innovació, imatge de marca i expansió comercial. El seu compromís social es reflecteix a través de la preservació rural, el patrocini d'entitats esportives infantils i juvenils, i l'impuls a la dona com a mentora de l'ONG “Women’s Iniciative” de San Francisco (EUA) treballant amb dones immigrants.

Després de la fase territorial, un jurat format pel comitè de Diversitat de CaixaBank, composat per directius membres del comitè de direcció i per diferents líders dels projectes de diversitat, elegirà, d'entre les 14 guanyadores territorials, a la guanyadora nacional, que serà una de les representants espanyoles als IWEC Awards 2021 de la International Women's Entrepreneurial Challenge, la xarxa mundial de dones empresàries líders de tot el món que cooperen a nivell global, que es lliuraran el proper mes de novembre.

CaixaBank ha portat els seus “Premis Dona Empresària” també a la seva filial BPI, amb l'objectiu d'impulsar la diversitat i la igualtat de gènere també a Portugal, reconeixent la trajectòria d'empresàries líders al país. La guanyadora és la representant lusitana per BPI als premis IWEC.

Wengage, el compromís de CaixaBank amb la igualtat

La diversitat, la meritocràcia, la igualtat d'oportunitats i el reconeixement del talent són alguns dels pilars de la cultura corporativa de CaixaBank. Sota aquestes premisses, treballa amb el compromís de ser un referent per als seus empleats, fomentant la inclusió i la participació i impulsant projectes que promoguin la igualtat tant en la companyia com en el conjunt de la societat. De fet, CaixaBank compta amb un 41,6% de dones en posicions directives (tancament 2020) i amb el compromís públic d’aconseguir el 43% el 2021. També té un 40% de dones en el Consell d'Administració, un dels percentatges més alts del sector.

CaixaBank compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de CaixaBank basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat de gènere, funcional i generacional. Wengage inclou mesures internes per fomentar la flexibilitat i la conciliació, per visibilitzar la diversitat i per reforçar el rol de la dona, amb programes de formació o els plans de mentoring femení, mitjançant els quals directives de l'entitat assessoren altres professionals en el desenvolupament de la seva carrera professional.

Wengage també desenvolupa iniciatives a nivell extern per als clients i la societat, basant-se en impulsar la diversitat i igualtat d'oportunitats en 3 àmbits d'actuació: lideratge i emprenedoria, innovació i educació, i esport.

A més, CaixaBank compta, des de gener del 2020, amb un Pla d'Igualtat per fomentar els principis d'igualtat d'oportunitats i diversitat dels equips de treball, potenciar la presència de dones en posicions directives i reforçar les mesures de conciliació de la vida personal i professional. Inclou, per exemple, la perspectiva de gènere en els programes de desenvolupament directiu i en els processos de selecció i formació, fomenta el teletreball i la flexibilitat.

A més, des del 2018, CaixaBank està adherida al Codi EJE&CON de Bones Pràctiques per a la Gestió del Talent i la Millora de la Competitivitat de l'Empresa, comprometent-se a fomentar la presència de la dona en llocs directius, i treballa de manera activa per impulsar la seva difusió internacional. També és part de l'Aliança STEAM pel talent femení “Niñas en pie de ciencia”, una iniciativa liderada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional per impulsar les vocacions STEAM en les nenes i les joves. També participa al programa internacional Target Gender Equality i al Women’s Empowerment Principles, de Nacions Unides; o al Charter de la Diversitat, per fomentar la igualtat d'oportunitats i les mesures antidiscriminatòries.

Reconeixements a la diversitat

Gràcies a aquest compromís, CaixaBank ha estat reconeguda com l'entitat #1 del món en igualtat de gènere, segons l'índex internacional de Bloomberg 2021, i ocupa la primera posició a nivell espanyol a l'Índex de Diversitat de Gènere EWoB.

A més, compta amb altres distincions en aquest àmbit com el Distintiu d'Igualtat en l'Empresa (DIE), gestionat per l'Institut de la Dona i ha estat reconeguda per la Fundación Másfamilia amb la Certificació EFR sent la primera entitat espanyola en obtenir el nivell d'excel·lència A (Empresa Familiarment Responsable).

A aquests reconeixements, se sumen el Premi 25 aniversari de FEDEPE (Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries) o la distinció al programa Wengage, com a “Millor pràctica d'una gran empresa 2020” de la Fundació per a la Diversitat.

Els Premis IWEC

La International Women’s Entrepreneurial Challenge (IWEC) és una xarxa mundial de dones empresàries líders de tot el món, que sustenten la propietat de les companyies, i que cooperen a nivell global amb l'objectiu d'ajudar a crear i distribuir la riquesa en el món empresarial.

Cada any, en el marc de la seva Conferència Anual es lliuren els prestigiosos premis IWEC amb la finalitat de reconèixer i fer costat a les dones empresàries de tot el món. Entre altres aspectes, els premis IWEC pretenen incrementar la visibilitat, credibilitat i responsabilitat de la dona empresària, perquè pugui representar una part important i decisiva en el desenvolupament de l'economia global del segle XXI.

Des de la seva constitució el 2007, la Conferència International Women’s Entrepreneurial Challenge (IWEC) ha premiat a 384 empresàries amb presència a 42 països. Les companyies liderades per aquestes empresàries generen 268.516 llocs de treball i presenten una facturació agregada superior als 35.000 milions de dòlars.

 

NOTÍCIES RELACIONADES