El programa Tierra de Oportunidades de CaixaBank, enfocat a fomentar la creació d’ocupació, impulsar l’emprenedoria rural i fixar població en àrees despoblades, s'estendrà a més de 40 províncies el 2024, després d'haver-se desenvolupat amb èxit en una trentena de províncies el 2023.
El programa s’ha presentat en un acte en l’oficina ‘all in one’ de CaixaBank a Madrid en el qual han participat la secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació, María Begoña García Bernal; el director de Negoci de CaixaBank, Jaume Masana, i el director d’Acció Social CaixaBank, Josep Parareda.
També hi han estat presents les directores generals de Polítiques contra la Despoblació del Ministeri de Transició Ecològica, Ana de los Ángeles Marín, i de Repte Demogràfics i Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del Ministeri d'Agricultura, Isabel Bombal, a més del president de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR), Secundino Caso, entre d'altres.
Des que Acció Social CaixaBank ho posés en marxa el 2021, el programa Tierra de Oportunidades ha donat suport a més de 2.000 emprenedors i ha permès signar 71 convenis de col·laboració amb Grups de Desenvolupament Rural (GDR) amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria rural i la inserció laboral en aquestes zones.
En col·laboració amb els GDR comarcals, la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR) i el promotor de l’emprenedoria Rural Talent, el programa col·laboratiu contempla formació, acompanyament, visibilització als emprenedors participants i una convocatòria d'ajudes a emprenedors, en la qual 290 emprenedors han estat reconeguts i secundats econòmicament.
Fins a la data, Tierra de Oportunidades ha contribuït a impulsar més de 2.000 negocis (petites empreses i autònoms) i a fixar població en les seves respectives comarques. A més, en aquest període, l'entitat ha signat altres 19 convenis amb entitats socials que treballen la integració social i familiar de persones en entorns rurals en perill de despoblació.
Edició 2024
Enguany, el programa es consolida, amplia la seva cobertura geogràfica i la seva dotació econòmica de manera que, en l’edició 2024, té previst arribar a més de 40 províncies mitjançant convenis amb els Grups de Desenvolupament Rural de diferents comarques espanyoles, així com entitats socials que treballen per a evitar la despoblació.
A més del suport econòmic, Tierra de Oportunidades oferirà als emprenedors una xarxa d’aliances, solucions i recursos que els acompanyaran en totes les fases del seu projecte, amb la col·laboració d’altres àrees del banc: AgroBank, MicroBank, l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, entre altres.
CaixaBank llançarà en els mesos de maig i juny les convocatòries en col·laboració amb els Grups de Desenvolupament Rural de cada àrea geogràfica, els qui donaran suport local a la iniciativa, com han fet fins ara. La convocatòria es dirigirà a emprenedors l’activitat dels quals es desenvolupi en un municipi amb una població inferior a 5.000 habitants, encara que en algunes comarques s’acceptaran municipis fins a 10.000 habitants, i que facturin menys de 150.000 euros a l’any.
Podran presentar-se a la convocatòria propostes d’emprenedoria ja en marxa, situades a les províncies incloses en l’edició 2024. El potencial de creixement i de creació d’ocupació rural, la innovació, l’impacte social i la viabilitat de les iniciatives seran aspectes clau a l’hora d’avaluar i seleccionar les idees emprenedores que podran beneficiar-se del programa.
Cinc projectes d'emprenedoria premiats de l'edició 2023
En l’esdeveniment de tancament de l’edició 2023 i de llançament del nou Programa 2024, s’han donat a conèixer les cinc iniciatives guanyadores del Repte Final de Tierra de Oportunidades. En l’acte han participat 20 finalistes d’entre els més de 120 que han rebut suport econòmic i acompanyament de la mà dels seus Grups de Desenvolupament Rural (GDR) o Grups d'Acció Local (GAL). En total, han estat 1.000 els projectes emprenedors que es van presentar l’any passat a programes de formació a les seves comarques.
Els guanyadors seran premiats amb 5.000 euros cadascun, import que es lliurarà des de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural, gràcies al seu conveni de col·laboració amb CaixaBank.
Un jurat d'experts format per representants de CaixaBank, de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR), Rural Talent i experts en comunicació, startups i emprenedoria ha triat els següents projectes d'entre les vint opcions finalistes:
- Tierra de Arte (Sant Jordi, Castelló): Projecte familiar de lloguer vacacional únic que ofereix estades rústiques i sostenibles en allotjaments singulars en plena natura. Ofereix tours educatius sobre flora aromàtica i energies renovables, promovent un turisme responsable i en contacte amb la natura.
- Eco Rico Vegano (Santa María de Guía de Gran Canaria, Las Palmas): Projecte de fabricació i venda de menjars vegans elaborats a partir de les verdures cultivades a la seva pròpia finca. La missió d'Eco Rico és oferir als clients menjars saludables, preparats amb vegetals de la més alta qualitat cultivats en una finca local i preparats per una xef experimentada.
- LaCabrera (Otero de Herreros, Segòvia): Projecte de ramaderia caprina i producció làctia a Segòvia que, a més de dedicar-se a la producció, s'involucra en l'educació d’oficis tradicionals i contribueix al desenvolupament econòmic local, mantenint una producció conscient i limitada.
- Pellets Astilla La Mancha (Paterna del Madera, Albacete): Cooperativa dedicada a la producció de pèl·lets de fusta a Albacete, amb un enfocament en la gestió sostenible de boscos i la creació d’oportunitats laborals per a joves locals.
- TocaJugarMadera (Gascones, Madrid): Iniciativa que impulsa la recuperació de jocs tradicionals amb joguines de fusta artesanals i ofereix productes de qualitat elaborats de manera sostenible i exclusiva.
A més, s'han realitzat esments especials en tres categories:
- Impacte social: Vereda (Ledigos, Palència), casa rural i fàbrica de cervesa artesanal a Palència, que produeix cervesa utilitzant matèries primeres locals i processos sostenibles, complementant l'experiència amb hostalatge per a grups i la possibilitat de veure el procés d’elaboració.
- Ancoratge en el territori: Sagarrek (Irún, Guipúscoa), projecte que promou el cultiu de poma per a sidra ecològica al País Basc, amb l’objectiu de protegir les varietats autòctones i conservar l’entorn rural, oferint experiències autèntiques de lleure rural.
- Generació d’ocupació: Restaurante Cachivache (Buitrago del Lozoya, Madrid), nou local per a l’oferta gastronòmica en la qual les matèries primeres locals tenen un gran protagonisme. Cuina que fusiona tradició i modernitat i aposta per un producte de proximitat i qualitat per gaudir dels sabors de la Sierra Norte de Madrid.
Durant l’acte s’ha posat en valor el paper de l’emprenedoria i la creació d’ocupació en el desenvolupament sostenible de les àrees rurals. En aquest sentit, el director d'Acció Social de CaixaBank, Josep Parareda, ha assegurat que “a l’entitat estem convençuts de l’impacte social positiu que l’emprenedoria i la creació d’ocupació tenen en la revitalització i sostenibilitat de les àrees rurals, la qual cosa al seu torn promou un futur pròsper per als seus residents. En donar suport a aquests projectes, estem oferint a les comunitats rurals l’oportunitat de construir un futur sòlid i prometedor”.
Sobre Tierra de Oportunidades CaixaBank
Tierra de Oportunidades és un programa d’Acció Social CaixaBank que neix amb l’objectiu de donar suport a l’emprenedoria, crear ocupació i oferir oportunitats de futur a l’entorn rural. L’entitat vol ajudar directament a emprenedors rurals amb projectes en funcionament, detectant el seu potencial i necessitats i oferint-los ajuda econòmica, formació i acompanyament.
Tot això, amb el suport dels Grups de Desenvolupament Rural (GDR o GAL), coneixedors en profunditat del teixit econòmic en els respectius territoris, i comptant amb les sinergies creades amb altres àrees de l’entitat: des de l’acompanyament i la mentorització (Voluntariat CaixaBank), a finançament (MicroBank i AgroBank) i creant una comunitat d’emprenedors de tot el país (en els programes formatius llançats de la mà de Rural Talent, amb l’impuls del banc).
Sobre l’Acció Social de CaixaBank
CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social, a més d’un referent en banca socialment responsable. La seva actitud de servei cap als seus clients i tota la societat en general es veu reflectida en l’impuls de programes d’acció social i en el foment del voluntariat, com a via per a donar resposta als reptes que demanda la societat.
Des d’Acció Social CaixaBank es promouen iniciatives, activitats i campanyes solidàries, algunes en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”. Gràcies a la seva presència en tot el territori, la seva xarxa d’oficines, la més gran d’Espanya, pot detectar les necessitats locals i ajudar des de la proximitat, així com fer costat a la Fundació ”la Caixa” en la canalització de les ajudes econòmiques a les entitats socials. A més, a través de l’activitat financera, l’entitat ofereix serveis i solucions per a tota mena de persones.
D’altra banda, l’actuació responsable de CaixaBank ha estat reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de sostenibilitat i l’organització internacional CDP la inclou com a empresa líder contra el canvi climàtic.
Descripció finalistes 2023
Abuelita Ceiba (Tabanera de Cerrato, Palència)
Projecte dedicat a l’elaboració de cosmètics naturals que utilitzen plantes locals i olis sostenibles. També ofereix tallers sobre cosmètica i sabons, així com sessions de reflexologia en allotjaments turístics ecològics al Camí de Sant Jaume.
AGRUPEM (Pla d’Urgell, Lleida)
Iniciativa que uneix empresaris de la comarca del Pla d’Urgell per generar riquesa i oportunitats, promovent la coordinació entre l’oferta educativa i laboral, i que facilita l’accés a l’habitatge per a treballadors, entre altres iniciatives. Ha aconseguit més de 130 socis en un any.
Tierra de Arte (Sant Jordi, Castelló)
Projecte familiar de lloguer vacacional únic que ofereix estades rústiques i sostenibles en allotjaments singulars en plena natura. Ofereix tours educatius sobre flora aromàtica i energies renovables, promovent un turisme responsable i en contacte amb la natura.
Cursoriam Bikes (Navas de Riofrío, Segòvia)
Projecte que ofereix als ciclistes de carretera una alternativa a la compra mitjançant un nou servei de rènting de bicicletes d’alta gamma.
Ecofinca Tacande (El Paso, Santa Cruz de Tenerife)
Explotació familiar dedicada al cultiu ecològic de flor tallada per a exportació, alvocats, fruiters diversos i producció de compost. L'objectiu és incorporar experiències turístiques i educatives, així com la promoció del medi ambient.
Eco Rico Vegano (Santa María de Guía de Gran Canaria, Las Palmas)
Projecte de fabricació i venda de menjars vegans elaborats a partir de les verdures cultivades a la seva pròpia finca. La missió d'Eco Rico és brindar als clients menjars saludables, preparats amb vegetals de la més alta qualitat cultivats en una finca local i preparats per una xef experimentada.
Emobodega3reales (Torremocha de Jarama, Madrid)
Iniciativa que se centra en la revalorització d’una varietat de raïm històric a la Sierra Norte de Madrid, que promou la sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic. Ofereix programes d’apadrinament de vinyes antigues i ha obtingut llicències per investigar la criança subaquàtica de vins.
LaCabrera (Otero de Herreros, Segòvia)
Projecte de ramaderia caprina i producció làctia a Segòvia que, a més de dedicar-se a la producció, s’involucra en l’educació d’oficis tradicionals i contribueix al desenvolupament econòmic local, mantenint una producció conscient i limitada.
La Copla es Cultura (La Cabrera, Madrid)
Projecte de recuperació i impuls de la Copla des de la Sierra Norte de Madrid. L’objectiu principal és demostrar que els joves continuen apostant per aquest estil musical i portar-lo per tot l’àmbit rural i per tot Espanya.
Larguirucha, Artesanía del mar (San Pedro del Pinatar, Múrcia)
Iniciativa que transforma xarxes de pesca en desús en productes decoratius i funcionals, mantenint viva la connexió amb l’entorn marí a través de l’artesania.
Locus Foto (Lezuza, Albacete)
Projecte que ofereix experiències de fototurisme i astroturisme, promovent el patrimoni cultural i natural de la província i la posiciona com a destí favorit per a aficionats a la fotografia i l'observació astronòmica.
Monatabú (San Cristóbal de Segovia, Segòvia)
Projecte de confecció artesanal de regals especials, que ofereix productes únics i memorables, des de nines de drap fins a articles personalitzats per a celebracions.
Pellets Astilla La Mancha (Paterna del Madera, Albacete)
Cooperativa dedicada a la producció de pèl·lets de fusta a Albacete, amb un enfocament en la gestió sostenible de boscos i la creació d’oportunitats laborals per a joves locals.
Restaurante Cachivache (Buitrago del Lozoya, Madrid)
Nou local per a l’oferta gastronòmica en la qual les matèries primeres locals tenen un gran protagonisme. Cuina que fusiona tradició i modernitat i aposta per un producte de proximitat i qualitat per gaudir dels sabors de la Sierra Norte de Madrid.
Sagarrek (Irún, Guipúscoa)
Projecte que promou el cultiu de poma per a sidra ecològica al País Basc, amb l’objectiu de protegir les varietats autòctones i conservar l’entorn rural, oferint experiències autèntiques de lleure rural.
Tàrbena Bikes (Tàrbena, Alacant)
Servei de lloguer de vehicles eco-amigables a Alacant, que permet als usuaris explorar àrees naturals i culturals, promovent un turisme sostenible i enriquidor.
TocaJugarMadera (Gascones, Madrid)
Iniciativa que impulsa la recuperació de jocs tradicionals amb joguines de fusta artesanals i ofereix productes de qualitat elaborats de manera sostenible i exclusiva.
UMAMI ethical food (Alcorisa, Terol)
Projecte que impulsa l’elaboració de productes vegetals a l’Aragó, promovent una alimentació més saludable i nutritiva, amb un enfocament en la sostenibilitat i la qualitat dels ingredients.
Vereda (Ledigos, Palència)
Casa rural i fàbrica de cervesa artesanal a Palència, que produeix cervesa utilitzant matèries primeres locals i processos sostenibles, complementant l'experiència amb hostalatge per a grups i la possibilitat de veure el procés d’elaboració.
Zenit Kombucha (Castrojeriz, Burgos)
Producció artesanal de Kombucha a Burgos, combinada amb experiències d’enoturisme rural per als pelegrins del Camí de Sant Jaume, amb la intenció de transformar una casa històrica a les seves instal·lacions.
Josep Parareda sobre Terra de Oportunitats
Eco Rico Vegano (Las Palmas) sobre Terra de Oportunitats
LaCabrera (Segòvia) sobre el projecte i Terra de Oportunitats
Pèl·lets Estella La Manxa (Albacete) sobre l'ajuda de Terra de Oportunitats
Terra d'Art (Castelló) sobre Terra de Oportunitats