Nota de premsa

CaixaBank participa en un projecte de R+D de la Unió Europea per cercar un estàndard internacional de certificació de ciberseguretat

Amb un finançament de 3 milions d'euros dels fons Horitzó 2020

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
App de CaixaBank

• L'equip investigador, format per un total de nou empreses i institucions internacionals, integra especialistes del sector financer i de l'administració pública, investigadors tecnològics, proveïdors de “cloud”, auditors i experts en ciberseguretat.

CaixaBank ha desenvolupat, en col·laboració amb altres vuit institucions i empreses internacionals, el projecte d'investigació en ciberseguretat EU-SEC (European Security Certification Framework), finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horitzó 2020.

L'equip investigador, integrat per 25 persones d'11 nacionalitats diferents i procedents de múltiples disciplines (finances, administració pública, auditoria, ciberseguretat, tecnologia…), presentarà de manera oficial les conclusions durant les setmanes vinents. El projecte ha requerit tres anys de treball i una inversió total de 3 milions d'euros.

Cap a un estàndard europeu de certificació en ciberseguretat de serveis cloud

La investigació realitzada té l'objectiu de crear un marc europeu per a la certificació contínua de la seguretat d'entorns cloud. Actualment, no existeix una certificació internacional que validi de forma contínua la seguretat de dades emmagatzemades en el cloud. Tanmateix, un estàndard de certificació europeu en aquest àmbit permetria homologar les exigències de seguretat en els diferents països i facilitaria l'accés a nous mercats de proveïdors tecnològics innovadors amb plenes garanties de protecció de la informació.

L'existència d'aquest estàndard de certificació resultaria especialment útil per a dos sectors amb alts volums de dades sensibles, com són el cas de la banca i de les administracions públiques. Per aquest motiu, el projecte EU-SEC s'ha desenvolupat sota un doble vessant de client: una enfocada cap a les finances liderada per CaixaBank, i una altra dirigida cap a l'àmbit de l'administració pública i en què han col·laborat els Governs d'Eslovènia i d'Eslovàquia.

Així mateix, per cobrir els diversos aspectes que una certificació d'aquest tipus exigiria, en EU-SEC han participat el Cloud Security Alliance (un organisme internacional especialitzat en tecnologia cloud), el proveïdor d'infraestructures cloud Fabasoft, el centre d'investigació universitari Fraunhofer, els auditors Nixu Cibersecurity i Pricewaterhousecoopers i l'empresa tecnològica SixSq.

CaixaBank: un ecosistema de ciberseguretat amb equips especialitzats

CaixaBank, presidida per Jordi Gual i del qual conseller delegat és Gonzalo Gortázar, ha estat pionera en la coordinació i la investigació en seguretat. En aquest sentit, l'entitat ha implementat un ecosistema de ciberseguretat que disposa d’equips especialitzats i de la infraestructura adequada per a la protecció davant incidències de seguretat.

Així mateix, CaixaBank té un grup especialitzat en respostes a incidents de seguretat informàtica i un centre que coordina la seguretat integral de tot el grup, conegut com CiberSOC, operatiu durant les 24 hores del dia. Aquest equip s'ha convertit en un grup de treball en seguretat informàtica amb prestigi reconegut per la col·laboració amb unes altres organitzacions especialitzades a l'àmbit nacional i internacional. És membre dels principals fòrums internacionals d'investigació i col·laboració en matèria de ciberseguretat, com el Forum for Incident Response and Security Teams (FIRST), el Messaging Anti-Abuse Working Group o l'Anti-Phishing Working Group dels EUA. Juntament amb aquesta organització, ha creat APWG.eu, la primera aliança europea d'empreses, governs, cossos de seguretat i universitats a favor de la seguretat informàtica.

CaixaBank, referència en innovació en el sector financer

CaixaBank, presidida per Jordi Gual i del qual conseller delegat és Gonzalo Gortázar, és el grup financer líder en banca detallista a Espanya i un dels més importants de Portugal, amb 15,6 milions de clients en el mercat ibèric i la xarxa comercial més gran de la península.

La tecnologia i la digitalització són clau en el model de negoci de l'entitat, que compta amb la major base de clients digitals d'Espanya (7,8 milions). A més, CaixaBank ha desenvolupat projectes que han marcat fites tecnològiques en el sector, com la creació dels primers caixers que permeten fer reintegraments mitjançant reconeixement facial i sense haver d'introduir el PIN, un projecte escollit com un dels Projectes Tecnològics de l'Any en els Tech Project Awards de la revista The Banker.

Gràcies a la seva estratègia de transformació digital, CaixaBank s'ha situat entre els bancs més ben valorats del món per la qualitat dels seus productes i serveis digitals. El 2019, l'entitat ha estat reconeguda com la Millor Transformació Bancària a Europa Occidental per la revista Euromoney, i el Banc Més Innovador a Europa Occidental per la revista estatunidenca Global Finance. A més, ha estat reconeguda com millor entitat de Banca Privada del món per la seva comunicació digital als seus clients, en els Wealth Tech Awards de la revista PWM, del grup Financial Times.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES