CaixaBank ha estat inclosa, per segon any consecutiu, en l'Índex d'Igualtat de Gènere de Bloomberg 2020, un selectiu que inclou les companyies del món més compromeses amb la igualtat de gènere a través de les seves polítiques i la transparència en la divulgació dels seus programes i dades relacionades amb el gènere.
El GEI (sigles en anglès del Gender Equality Index de Bloomberg) és l'índex de referència en aquest àmbit i mesura la igualtat de gènere a través de cinc pilars: lideratge femení i cartera de talents, igualtat salarial i paritat de gènere, cultura inclusiva, polítiques de prevenció de l'assetjament sexual i marca pro-dona. Aquest any, Bloomberg ha seleccionat a 325 companyies de 42 països i regions, després d'analitzar 6.000 empreses originàries de 84 països i regions. Pertanyen a 11 sectors d'activitat i sumen una capitalització borsària de 12 trilions de dòlars. Suposen un increment notable respecte de les 230 empreses de l'any passat ja que s'han incorporat per primera vegada mercats com Rússia, Filipines, Nova Zelanda, Noruega o Polònia. Espanya és el quart país més representat en l'índex, després dels Estats Units, el Canadà i Gran Bretanya.
La diversitat, la meritocràcia, la igualtat d'oportunitats i el reconeixement del talent són alguns dels pilars de la cultura corporativa de CaixaBank. Sota aquestes premisses treballa amb el compromís de ser un referent per als seus empleats, fomentant la inclusió i la participació i impulsant projectes que promoguin la igualtat tant en la companyia com en el conjunt de la societat. De fet, CaixaBank compta amb un 41,2% de dones en posicions directives i amb el compromís públic d’aconseguir el 43% el 2021, i amb un 37,5% de dones en el Consell d'Administració, un dels percentatges més alts del sector.
Precisament, alguns dels aspectes més valorats per l'índex han estat les mesures per als empleats, amb plans de desenvolupament de carrera i una estratègia ben definida d'inclusió i diversitat, el compromís de l'empresa amb la comunitat.
El reporting ofert per les empreses del Bloomberg GEI permet configurar un retrat sobre els principals avanços que s'estan produint per pal·liar la bretxa de gènere. Per exemple, el 71% de les empreses compta amb una estratègia per reclutar dones, el 33% té programes perquè les dones tornin a treballar després d'una aturada i el 44% de les promocions dutes a terme l'any passat van ser protagonitzades per dones.
Per aconseguir escenaris professionals més inclusius, el 49% de les empreses ofereix ajudes per a la cura de fills, el 36% contempla ajudes per a la cura de majors i el 88% permet calendaris de treball flexibles. En el que afecta la comunitat, el 48% de les companyies ha dissenyat programes de diversitat per a proveïdors que inclouen a negocis liderats per dones, el 59% ha llançat productes dirigits a dones que ajudin a aconseguir la igualtat de gènere i el 64% realitza donacions a organitzacions sense ànim de lucre amb la missió principal de donar suport a la igualtat de gènere en l'espai laboral.
Wengange, el compromís de CaixaBank amb la igualtat
CaixaBank compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de CaixaBank basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat de gènere, funcional i generacional. Wengage inclou mesures internes per fomentar la flexibilitat i la conciliació, la formació o els plans de mentoring femení, mitjançant els quals directives de l'entitat assessoren altres professionals en el desenvolupament de la seva carrera professional.
En l'àmbit extern, el compromís de CaixaBank amb la diversitat inclou la promoció del debat i la conversa pública entorn de la diversitat (jornades eWoman o CaixaBank Talks); l'organització de diferents premis i reconeixements al lideratge empresarial (Premi Dona Empresària) o a l'excel·lència acadèmica (Premis Wonnow Stem); o línies d'acció vinculades a l'esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet).
CaixaBank està adherida al Women’s Empowerment Principles, de Nacions Unides; a l'Acord Voluntari amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat Més dones, millors empreses per a una major representativitat de la dona en posicions directives; o al Charter de la Diversitat, per fomentar la igualtat d'oportunitats i les mesures antidiscriminatòries.
Gràcies a aquest compromís, CaixaBank acaba de ser reconeguda per la Fundació Másfamilia amb la Certificació EFR (Empresa Familiarment Responsable) i ha estat mereixedora de diversos reconeixements, com el Premi 25 aniversari de FEDEPE (Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries). Està també inclosa en l'Índex de Diversitat de Gènere EWoB.