Nota de premsa

CaixaBank i l’AED creen un programa de “mentoring” per impulsar la presència de dones directives en grans empreses

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Programa de mentoring de CaixaBank i AED

• Representants de socis corporatius de l’AED, com Enagás, Naturgy, Repsol, Seat, Suez i Telefónica, així com de l'entitat financera seleccionen a 31 directius i directives que actuaran com a mentors i a unes altres 31 dones amb alt potencial de lideratge, que seran assessorades com “mentees”.

• El programa, amb una durada de sis mesos, té com a objectiu potenciar el creixement personal i professional de dones seleccionades pel seu alt potencial de lideratge.

• El “mentoring” permet a les participants treballar conjuntament per superar obstacles i limitacions en l'àmbit laboral.


L’AED (Associació Espanyola de Directius) impulsa amb el suport de CaixaBank un programa de mentoring, sota el nom de AED Lead Mentoring Dones Directives by CaixaBank, que té l'objectiu de promoure la presència de dones directives en el marc de la gran empresa. Representants de l'entitat financera i d'empreses líders del seu sector que conformen el programa de socis corporatius de l’AED, com Enagás, Naturgy, Repsol, Seat, Suez i Telefónica, participaran en aquest nou projecte, que s'emmarca dins de les iniciatives de mentoring que duen a terme CaixaBank i l’AED i que s’ha creat per potenciar el creixement personal i professional de dones seleccionades pel seu alt potencial de lideratge.

El número de dones que ocupen càrrecs de responsabilitat directiva a Espanya ha augmentat quatre punts durant l'últim any fins al 34%, segons es desprèn de l'estudi de ‘Women In Business’ realitzat per la consultora Grant Thornton. A més, Espanya se situa al capdavant d'Europa amb el percentatge més elevat de dones CEO a les empreses, amb un 25%, en comparació amb la mitjana de la resta de països de la Unió Europea (19%). Iniciatives com la que ara impulsen CaixaBank i l’AED pretenen contribuir a continuar augmentant la igualtat de gènere en posicions directives. 

Identificar les claus de l'èxit professional

La iniciativa de mentoring es basa en un intercanvi d'experiències entre directius (dones i homes) amb una carrera consolidada en grans empreses, i que actuaran com a mentors, i de dones en ple desenvolupament de la seva carrera professional (mentees).

En total, per a aquesta primera edició, s'han seleccionat a 31 directius i directives de CaixaBank i a altres 31 professionals d'empreses com Enagás, Naturgy, Repsol, Seat, Suez i Telefónica. El programa arrenca a finals d'octubre i finalitzarà a l'abril. Durant aquests mesos, els participants duran a terme sis sessions one-to-one de manera virtual on treballaran conjuntament per superar possibles limitacions i obstacles amb els que es troben les dones en el seu dia a dia laboral.

Els mentors i mentores que participaran a l’AED Lead Mentoring Dones Directives by CaixaBank són professionals amb lideratge demostrat dins de les seves companyies que, per la seva trajectòria, tenen la capacitat d'identificar les claus de l'èxit professional, compten amb un perfil personal d'alt impacte i volen deixar un llegat en la seva empresa. Per la seva banda, les mentees són dones que compten amb grans capacitats, tenen una elevada motivació i talent per aportar a la seva companyia un alt valor. Per aparellar a les directives participants es té en compte els seus objectius professionals, les seves expectatives, necessitats i experiència, entre altres variables.

Entitats compromeses amb la diversitat

Amb aquesta nova iniciativa, CaixaBank i l’AED volen contribuir a impulsar la cultura d'igualtat d'oportunitats per al desenvolupament professional en el marc de les grans empreses. Ambdues entitats estan compromeses amb la diversitat i per això promouen projectes que ajudin a millorar la igualtat d'oportunitats, la meritocràcia i el talent sense gènere.

CaixaBank, entitat presidida per Jordi Gual i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar, compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat, basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat de gènere, funcional i generacional. Wengage inclou mesures internes per fomentar la flexibilitat i la conciliació, la formació o els plans de mentoring femení, mitjançant els quals directives de l'entitat assessoren altres professionals en el desenvolupament de la seva carrera professional.

En l'àmbit extern, el compromís de CaixaBank amb la diversitat inclou la promoció del debat i la conversa pública entorn de la diversitat, amb iniciatives com les CaixaBank Talks; l'organització de diferents premis i reconeixements al lideratge empresarial (Premi Dona Empresària) o a l'excel·lència acadèmica (Premis WONNOW); o línies d'acció vinculades a l'esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet).

Actualment, CaixaBank compta amb un 41,7% de dones en posicions directives i amb un 40% de dones en el Consell d'Administració, un dels percentatges més alts del sector. A més, s'ha compromès a continuar avançant en aquest aspecte i aconseguir el 43% de dones en llocs directius el 2021.

Per part seva, l’AED, el director general de la qual és Xavier Gangonells, té com a objectiu ser el referent en el desenvolupament professional dels directius i directives espanyols. Compta des de la seva creació l’any 1996 amb diferents projectes i iniciatives que persegueixen potenciar la diversitat, l'agrupació i la representació de directius i professionals dins de l'àmbit empresarial. En aquest sentit, l'Associació compta també amb aquest programa de Mentoring que té com objectiu contribuir a la carrera professional dels seus socis/es, tant per directius de llarga trajectòria com per joves que estan fent els seus primers passos en el món professional.

Així mateix, les activitats desenvolupades per l’AED estan enfocades a col·laborar amb el desenvolupament professional de les persones que tenen la responsabilitat i la passió per liderar organitzacions, contribuint, d'aquesta manera, al progrés de la societat en el seu conjunt.

A més d'impulsar i desenvolupar aquestes iniciatives, l’AED també porta a terme una àmplia labor de recerca per al desenvolupament de la professió directiva, a través de diferents grups de treball, i construeix ponts entre els directius i la resta de la societat, fets que han merescut el reconeixement de l'ONU, del Consell Econòmic i Social de la qual l’AED és entitat consultiva.