Nota de premsa

CaixaBank i La Salle-URL, escollides per la Comissió Europea per definir el futur de la formació dels professionals de la ciberseguretat

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats de l'entitat en el tercer trimestre de 2023.

• L'entitat financera i el centre universitari integren, al costat d'organitzacions internacionals, el projecte REWIRE, que compta amb finançament Erasmus+ i va adreçat a definir un possible itinerari formatiu per als especialistes en la matèria.

• Els participants del projecte han elaborat un document que conté un marc d'habilitats amb la descripció dels diversos perfils de treball i coneixements rellevants, així com una anàlisi del mercat laboral i la demanda per part de les empreses.

• El consorci el formen un total de 25 universitats, entitats i empreses europees que han col·laborat per a acostar l'entorn acadèmic a les necessitats empresarials.

 

CaixaBank ha iniciat, juntament amb La Salle Campus Barcelona, membre fundador de la Universitat Ramon Llull; i un grup d'universitats i organitzacions de la Unió Europea, un projecte per definir un marc de competències internacional per als futurs professionals de la ciberseguretat. Es tracta del projecte REWIRE, que ha estat escollit per la Unió Europea per a rebre finançament del programa Erasmus+. D'aquesta manera, els resultats d'aquesta recerca contribuiran a definir els itineraris formatius, les habilitats i les competències que han de tenir els estudiants que triïn la ciberseguretat per a desenvolupar la seva carrera laboral. REWIRE compta amb el suport de la Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que forma part de manera activa en el Consell Assessor d'Experts del projecte.

L'objectiu és que aquest estudi serveixi per a identificar els stakeholders clau des de tots els punts de vista i àmbits possibles, així com proporcionar una eina interactiva, disponible públicament que contingui la informació i orientació professional necessària per als professionals i estudiants que avaluen una carrera en aquesta professió.

En incorporar tant a empreses privades com a universitats i institucions, el programa ajudarà a millorar les descripcions de llocs de treball relacionats amb la ciberseguretat. També servirà a les entitats educatives perquè millorin els dissenys curriculars de la seva oferta formativa. Així mateix, el disseny d'aquest marc de competències ajudarà tant als estudiants com als professionals existents que necessiten millorar les seves habilitats, tornar a capacitar-se o canviar de direcció professional.

Acostar l'entorn acadèmic a les necessitats empresarials

L'informe elaborat pel consorci REWIRE es presentarà el proper 1 de febrer a Barcelona, en un esdeveniment a les 16h al Barcelona Cybersecurity Congress (BCC), que tindrà lloc al Hall 4 de Fira de Barcelona (Av. Joan Carles I, 64, L'Hospitalet de Llobregat). Es tracta d'un certamen internacional centrat en la ciberseguretat que se celebrarà del 31 de gener al 2 de febrer i està organitzat per la Fira de Barcelona i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. El congrés abordarà la necessitat d'incrementar la seguretat en tots els sectors per a evitar o minimitzar els efectes d'un atac per part de ciberdelinqüents.

Durant la sessió, també es presentarà la iniciativa CyberRange, una plataforma de codi lliure impulsada per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per a facilitar el desenvolupament de ciberexercicis a Catalunya en els quals es posen a prova coneixements i capacitats adquirides i alineades amb els objectius de REWIRE.

Es tracta d'un document que conté un marc d'habilitats concretes, descriu els diversos perfils professionals i identifica coneixements rellevants que han de tenir els especialistes en ciberseguretat. A més, analitza el mercat de treball i la demanda laboral en aquesta matèria.

CaixaBank col·labora en el consorci com a partner industrial i valida que els continguts tinguin sentit en l'aplicació real en una empresa. La Salle-URL és l'altre soci espanyol del projecte, que participa com a expert en ciberseguretat, liderant el paquet de treball encarregat de la creació d'eines connectades a la formació i certificació.

Juntament amb elles, en el projecte REWIRE han participat 23 universitats més i empreses europees que han col·laborat per a acostar l'entorn acadèmic a les necessitats empresarials en aquesta matèria.

Ciberseguretat, prioritat estratègica per a CaixaBank

La ciberseguretat és una prioritat per a CaixaBank. L'entitat disposa d'una sòlida estratègia en aquesta matèria, en la qual, al costat dels aspectes tècnics, són essencials l'aplicació d'una perspectiva global, el desenvolupament d'un fort interès envers la coordinació i la recerca i la prevenció del risc del factor humà a través de formació i accions de conscienciació per a empleats i clients. Totes les accions estan alineades amb el Pla Estratègic de Seguretat de la Informació, que avalua de manera contínua amb anàlisi independent les capacitats de l'entitat enfront de les millors pràctiques i benchmarks de la indústria.

CaixaBank ha implementat un ecosistema de ciberseguretat que compta amb equips especialitzats i infraestructura tecnològica avançada per a protegir les transaccions digitals de les incidències de seguretat. L'entitat inverteix de manera contínua en tecnologia per a respondre als requeriments dels clients, garantir el seu creixement, l'adaptabilitat a les necessitats del negoci i la disponibilitat permanent de la informació. D'aquesta manera, es garanteix una adaptació total de la infraestructura a les necessitats de la gestió financera i del servei als clients.

Sobre La Salle Campus Barcelona – Universitat Ramon Llull

La Salle Campus Barcelona, membre fundador de la Universitat Ramon Llull, és un centre universitari de prestigi internacional amb més d'un segle d'història que imparteix estudis de grau, màster, postgrau, doctorat i especialització en les àrees de coneixement d'Enginyeria, Arquitectura, Management, Animació & VFX, Arts Digitals, Filosofia i Enginyeria de la Salut, amb la tecnologia i l'humanisme com a elements essencials del seu ADN.

Actualment, compta amb més de 5.100 estudiants, dels quals més d'un 30% són internacionals de fins a 90 nacionalitats diferents. La taxa d'ocupabilitat dels alumnes que es graduen és d'un 96%. En el seu ecosistema compta amb dos espais d'innovació i recerca únics: la Internet of Things Institute of Catalonia (IoTiCAT) i el futur Interactive Arts & Science Laboratory (IASlab), dos laboratoris de referència a Europa sobre l’internet de les coses i les noves formes d'interacció entre humans, màquines i entorns virtuals.

La Salle Campus Barcelona fomenta l'esperit emprenedor, la innovació i la recerca aplicada, afavorint la interacció constant entre estudiant i empresa. Fidel a la seva missió de formar professionals amb valors capaços de transformar la societat, propícia el desenvolupament de la sensibilitat social i humanista de l'alumnat i el treball col·laboratiu transversal entre les seves àrees de coneixement. A més de membre fundador de la Universitat Ramon Llull, La Salle Campus Barcelona forma part de la International Association La Salle Universities (IALU) i de diversos consorcis i xarxes internacionals.

La Salle és la xarxa més gran global sense ànim de lucre que es dedica específicament a l'educació. Té més de 300 anys d'història i és present en 80 països. La formen 1.083 centres educatius i 64 universitats, amb 1.000.000 d'alumnes, 300.000 d'ells universitaris.