Nota de premsa

CaixaBank i el MAPA impulsen el Programa ‘Creixem juntes - Projecte Mentores Rurals’

Acord de col·laboració

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Presentació del programa ‘Creixem juntes – Projecte Mentores Rurals’.

• A través d'aquest programa, 17 parelles d'emprenedores rurals faran un procés de coaprenentatge durant sis mesos.

• Aquesta activitat està inclosa en el conveni subscrit per MAPA i CaixaBank el novembre del 2022, on el suport a les dones rurals és un dels elements essencials.

 

CaixaBank i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) han posat en marxa  ‘Creixem juntes - Projecte Mentores Rurals’, un programa de desenvolupament professional a disposició de les dones emprenedores en el medi rural.

Aquest programa, dissenyat des del departament de Desenvolupament de Recursos Humans de CaixaBank, persegueix diversos objectius, entre ells, sistematitzar la transmissió de coneixements i experiències acumulades per les emprenedores rurals i accelerar el seu desenvolupament i creixement professional. A més, es busca també conformar i visualitzar una xarxa sòlida de dones referents en el medi rural.

Un total de 17 parelles de dones iniciaran un procés de mentoring durant sis mesos. És un procés de coaprenentatge que s'estableix entre una persona (mentora), que facilita, guia i acompanya el desenvolupament d'una altra (mentee).

Aquest dimecres s'ha celebrat la jornada inicial del programa en el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a Madrid, on Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del MAPA; Marta Padrós, directora de Desenvolupament de RRHH de CaixaBank; i Carlos Seara, director de Xarxa d’AgroBank, han estat els encarregats de donar la benvinguda a les participants.

Els objectius d'aquesta sessió inicial són, entre d'altres, conèixer què és l'eina del mentoring, detallar els rols i responsabilitats de la mentora i la mentee, i definir els objectius d'aprenentatge i de rendiment individualment.

Entre les motivacions expressades per algunes de les mentees participants hi ha l'acompanyament en la gestió del relleu generacional, adquirir coneixements sobre sostenibilitat i economia circular, i compartir experiències. Per part seva, les mentores han destacat seu desig de poder ajudar a les mentees en els seus objectius a curt i llarg termini, i seguir formant grans xarxes de dones per donar-se suport i créixer juntes.

Premi d'Excel·lència a la Innovació de Dones Rurals

El programa va dirigit a dones guardonades en les tres últimes edicions amb el Premi d'Excel·lència a la Innovació de Dones Rurals que concedeix el MAPA (mentees) i a dones referents des d'un punt de vista professional en l'activitat econòmica del medi rural (mentores). Dins d’aquest grup de dones referents, es compta també amb la participació de dones cooperativistes del sector agroalimentari, gràcies a la implicació de Cooperatives Agroalimentàries en la posada en marxa del programa.

CaixaBank a través d'AgroBank, línia de negoci específica per al sector agroalimentari, té un ferm compromís amb l'impuls i desenvolupament de la dona en l'àmbit rural i el foment de la diversitat. A més, CaixaBank compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat basada en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat en totes les seves dimensions. 

El suport a les dones rurals en el Conveni MAPA-CaixaBank

A més del programa ‘Creixem juntes’, durant aquest any 2023, es posaran en marxa altres actuacions en el marc del conveni de col·laboració de CaixaBank i el MAPA, la renovació del qual es va signar el novembre del 2022, amb l'objectiu de donar suport a les dones rurals:

  • Formació empresarial per a dones guanyadores dels Premis d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals.
  • Elaboració d'un Estudi sobre l'impacte de la Llei 35/2011, de 4 d'octubre, sobre titularitat compartida per la Càtedra CaixaBank ‘Dona, Empresa i Món Rural’ de la Universitat de Castella La-Manxa.
  • Jornades, ponències i taules rodones sobre experiències i reptes de les dones en el sector agrari i en el medi rural.
  • Programa de microcrèdits per a projectes d'emprenedoria de dones rurals amb la col·laboració de MicroBank.
  • Informe amb visió de gènere sobre el finançament al món agro i rural.

El conveni de col·laboració entre CaixaBank i el MAPA inclou, a més del suport a les dones rurals, unes altres línies d'actuació per dissenyar i posar en pràctica mesures de difusió, formació i financeres, dirigides a accelerar el procés de transformació del sector agroalimentari en l'àmbit de la innovació i la digitalització.

AgroBank, compromís financer i social amb el sector agrari a Espanya

AgroBank, primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat, amb més de 500.000 clients agraris, ve treballant des de fa molts anys en una proposta de valor que reflecteix el compromís amb el sector agroalimentari i el món rural des del punt de vista financer, social i de digitalització.

L'aposta d'AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2022 en què es van finançar 29.479 milions d'euros, un 95,6% més que en l'exercici anterior. Això posa de manifest el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com l'agroalimentari.

Tot això és possible gràcies a què compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència en petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats, estant present al 95% dels municipis amb menys de 5.000 habitants, i a 470 d'aquests com a única entitat.

A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector amb l'objectiu d'impulsar la seva transformació. En aquest sentit, ha llançat  ‘AgroBank Tech Digital INNovation’, un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com el principal referent de startups que ofereixen solucions tecnològiques al sector.

Wengage, el compromís de CaixaBank amb la igualtat

La diversitat, la meritocràcia, la igualtat d'oportunitats i el reconeixement del talent són alguns dels pilars de la cultura corporativa de CaixaBank. Sota aquestes premisses, l'entitat treballa amb el compromís de ser un referent per als seus empleats, fomentant la inclusió i la participació i impulsant projectes que promoguin la igualtat tant a la companyia com en el conjunt de la societat. De fet, CaixaBank compta amb un 42,4% de dones en posicions directives i amb un 40% de dones en el Consell d'Administració, un dels percentatges més alts del sector. 

CaixaBank disposa del programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat basat en la meritocràcia i en la promoció de la igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat en totes les seves dimensions: de gènere, funcional, generacional, LGBTI, cultural... Wengage inclou mesures internes per involucrar i sensibilitzar totes les persones sobre el valor de la diversitat, per fomentar la flexibilitat i la conciliació i per reforçar el rol de la dona, amb ternes en els processos de promoció interna o els plans de mentoring femení.  

En l'àmbit extern, Wengage  també desenvolupa iniciatives per als clients i la societat basades a impulsar la diversitat en quatre àmbits d'actuació: lideratge i emprenedoria, amb l'organització de diversos premis i reconeixements al lideratge femení empresarial (Premi Dona Empresària i Premi A Dona Professional Autònoma); innovació i educació (Premis WONNOW a l'excel·lència acadèmica a dones en l'àmbit STEM); esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet) i entorn rural (Càtedra AgroBank: Dona, empresa i medi rural, o l'estudi de la bretxa de gènere en el sector agrari de Closingap).  

A més, CaixaBank compta amb un Pla d'Igualtat per fomentar els principis d'igualtat d'oportunitats i diversitat dels equips de treball, potenciar la presència de dones en posicions directives i reforçar les mesures de conciliació de la vida personal i professional. Inclou, per exemple, la perspectiva de gènere en els programes de desenvolupament directiu i en els processos de selecció i formació, i fomenta el teletreball i la flexibilitat.  

Gràcies a aquest compromís, CaixaBank s'ha situat com la tercera millor empresa del món en l'Índex d'Igualtat de Gènere de Bloomberg 2023.

 

NOTÍCIES RELACIONADES