Nota de premsa

CaixaBank i la plataforma de comerç exterior Batavia completen amb èxit les primeres operacions amb clients reals a través de tecnologia “blockchain”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Imatge del servei de transferències instantànies

• L'entitat, únic banc espanyol membre del consorci internacional Batavia, estrena la plataforma amb dues operacions amb empreses clients de l'entitat: Domingo Alonso Group (Las Palmas de Gran Canaria) i Fluvitex (Girona).

• Batavia ofereix una plataforma eficient, segura i transparent per crear i aprovar operacions basada en desenvolupaments “blockchain” d'IBM.

Batavia, el projecte global de comerç exterior basat en la Plataforma Blockchain d'IBM i desenvolupat conjuntament amb un consorci de bancs format per CaixaBank, Commerzbank, Erste Group, Bank of Mont-real i UBS, ha completat amb èxit les seves primeres transaccions reals amb empreses.

Les operacions s'han realitzat combinant indústries i entitats financeres diverses, dins dels bancs que formen part de Batavia. Concretament, aquestes transaccions s'han realitzat en una operació d'importació de cotxes d'Alemanya a Espanya; en una compra de matèria primera per a fabricació de nòrdics i coixins d'Àustria a Espanya; i a una exportació de maquinària industrial de Suïssa a Àustria.

La tecnologia blockchain permet conèixer la traçabilitat de les transaccions financeres de principi a fi, per la qual cosa la plataforma Batavia cobreix una operació de comerç exterior en totes les seves fases, des del tancament de l'acord fins a l'execució del pagament, incloent la resta de processos de la cadena de subministrament. La plataforma també integra una solució de seguiment i localització de la mercaderia i facilita la gestió del risc mitjançant eines especialitzades associades a fites clau del procés que es corresponen amb els temps de lliurament pactats entre el proveïdor i el client.

Primeres operacions a Espanya

CaixaBank ha participat, al costat d'empreses clients de l'entitat, en dues d'aquestes operacions: l'adquisició de cotxes Audi, a càrrec del grup empresarial Domingo Alonso Group, situada a Las Palmas de Gran Canaria, i la compra de matèria primera per a la producció de nòrdics i coixins que ha realitzat l'empresa Fluvitex, de Sant Joan les Fonts, a la comarca de la Garrotxa (Girona). Es tracta de les primeres operacions de comerç exterior completes realitzades amb tecnologia blockchain a Espanya entre entitats financeres diferents.

“Per Fluvitex suposa tota una fita participar en la creació d'una nova tecnologia que té potencial per millorar i impulsar molt notablement el comerç internacional. El nostre grup està fermament consolidat com una entitat global, amb producció i clients a tot el món, i tota aquella tecnologia que aporti agilitat i transparència en la gestió de les operacions de comerç exterior ens resulta molt interessant”, explica Lluís Masias, conseller delegat de Fluvitex.

“Domingo Alonso Group ha apostat per la inversió en tecnologies com a base de la seva estratègia de transformació digital i expansió internacional, per la qual cosa considerem molt important poder participar en projectes pioners com Batavia de la mà de CaixaBank. Avui dia, adaptar-se al canvi és fonamental, i més en el cas d'una empresa com la nostra, present en més de 20 països i totalment oberta a innovacions que ens ajudin a impulsar encara més la internacionalització”, afirma Julio Antoranz, director financer de Domingo Alonso Group.

Fonts de CaixaBank afirmen que “la innovació resulta fonamental, avui dia, en tota la cadena de valor dels serveis financers. En el cas del comerç exterior i la banca d'empreses, creiem que la tecnologia blockchain té un important potencial per millorar, encara més, el servei a client, potenciant la transparència de la informació, la traçabilitat i la gestió del risc, i això és el que hem volgut provar a través del projecte Batavia. La col·laboració de Fluvitex i Domingo Alonso Group, dues empreses que són tot un exemple de com una visió innovadora del negoci permet augmentar la projecció global, ha resultat fonamental per poder valorar en tota la seva dimensió la importància d'aquestes primeres operacions a partir del blockchain”.

Nova fase per a Batavia

Després de construir amb èxit un mínim producte viable i completar les primeres transaccions amb clients reals, el projecte Batavia està preparat per entrar en una nova fase en la qual l'objectiu principal serà desenvolupar una solució preparada per entrar al mercat, a partir de la tecnologia blockchain i l'experiència d'IBM. Batavia buscarà la participació d'altres bancs i xarxes d'importadors i exportadors, transportistes, asseguradores i agències de crèdit a l'exportació, així com d'inspectors, institucions duaneres i representants de les esferes regulatòria i legal. El consorci Batavia també considerarà altres opcions estratègiques que li permetin aconseguir aquesta meta.

Batavia s'ha construït sobre la Plataforma Blockchain d'IBM, desenvolupada pel projecte Hyperledger de la Fundació Linux. Reconeguda com el proveïdor capdavanter mundial especialitzat en aquesta tecnologia, la plataforma blockchain d'IBM permet a centenars d'empreses i a milers de desenvolupadors construir i ampliar xarxes actives per a casos d'ús complexos, incloent pagaments transfronterers, cadenes de subministrament i identificació digital.

Sobre Domingo Alonso Group

Domingo Alonso Group, al llarg dels anys, ha combinat innovació i desenvolupament per convertir-se en una empresa tecnològica especialitzada en automoció i mobilitat. En el seu historial destaca la seva aposta per l'excel·lència i la preocupació per estar a l'avantguarda i donar sempre el millor servei.

Domingo Alonso Group és conscient dels canvis culturals i ha dedicat el seu esforç a la transformació digital abastant canvis organitzatius, aplicant processos de treball més àgils, enfocats en la satisfacció del client del present i del futur, col·locant-ho sempre al centre de totes les seves accions.

 

Les noves tendències en tecnologies i comunicació, han portat a Domingo Alonso Group a invertir més de 10 milions d'euros en els últims cinc anys.

El Grup, amb una facturació de més de 830M € anuals, es troba present en més de 20 països i compta amb més de 12 importadors, representant així a més de 20 marques al voltant del món. Adopta la gestió pròpia de gairebé 60 concessionaris, prop de 90 showrooms, més de 70 tallers, diversos digital showrooms a Canàries i una xarxa de distribució a nivell mundial de més de 130 concessionaris, mes de 180 showrooms i prop de 200 tallers.

Sobre CaixaBank

CaixaBank és l'entitat capdavantera en banca retail a Espanya, amb una quota de penetració de clients particulars com a entitat principal del 26,7%. El banc presidit per Jordi Gual, i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, té prop de 16 milions de clients al mercat ibèric i 5.379 oficines, la major xarxa comercial de la península.

CaixaBank ha estat triat com a millor banc d'Espanya per algunes de les publicacions internacionals especialitzades més prestigioses. De fet, la britànica Euromoney i la neoyorkina Global Finance han nomenat a CaixaBank Best Bank in Spain 2017. En 2018, Euromoney també ha premiat a CaixaBank, per quarta vegada consecutiva, com a millor entitat de banca privada a Espanya.

Considerat com un dels bancs més sostenibles del món, CaixaBank està inclòs en el Dow Jones Sustainability Index i forma part de la A-List de CDP, la llista que distingeix a les empreses capdavanteres en la lluita contra el canvi climàtic.

 

NOTÍCIES RELACIONADES