Nota de premsa

CaixaBank avança en la descarbonització amb nous objectius intermedis de reducció d'emissions per a la seva cartera d'immobiliari, aviació, naval i agropecuari

Compromís adquirit com a membre de la Net Zero Banking Alliance (NZBA)

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Edifici corporatiu de CaixaBank a Barcelona.

• La disminució de la intensitat física de les emissions a 2030 per al segment immobiliari comercial serà del 41% i per al segment residencial, del 19%

• CaixaBank ha establert una reducció del 11,9% de l’Alignment Delta per al sector naval i del 30% de la intensitat de les emissions per a l'aviació a 2030. En el cas del sector agropecuari, s'han marcat objectius qualitatius enfocats en la millora del perfilat climàtic de la cartera

• Aquests nous objectius se sumen als compromisos ja adquirits de reduir un 30% la intensitat física de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la seva cartera creditícia i d'inversió en el sector elèctric i un 23% en petroli i gas; per al carbó tèrmic planteja una reducció del 100%, un 33% menys d'intensitat d'emissions per a automoció i, pel ferro i l'acer, entre un -10% i un -20% d'intensitat d'emissions, tots abans de 2030

 

CaixaBank continua avançant en el seu compromís amb aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 amb la publicació de nous objectius intermedis per al 2030 per als sectors de la seva cartera creditícia i d'inversió més intensius en emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Concretament, CaixaBank ha establert una reducció de la intensitat física del 41% per al sector immobiliari comercial, mentre que per al segment de real estate residencial, l'objectiu passa per reduir-la en un 19% fins al 2030. En el cas del sector naval, CaixaBank ha fixat una reducció del 11,9% de l’Alignment Delta i per al sector de l'aviació, s'ha marcat l'objectiu de rebaixar la intensitat de les emissions en un 30%. Respecte al sector agropecuari, l'entitat ha establert un objectiu de caire més qualitatiu de millorar el perfilat amb criteris climàtics de la seva cartera.

Amb l'anunci de nous objectius per a sectors intensius, CaixaBank continua reforçant el seu compromís com a membre fundador de la Net Zero Banking Alliance (NZBA), alhora que s'alinea amb la recomanació del Panell Internacional d'Experts en Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC per les seves sigles en anglès) per poder limitar l'augment de la temperatura global a un màxim de 1,5°. En 2030, una cop s'hagin complert els objectius intermedis, CaixaBank fixarà noves fites intermèdies per al 2035.

La publicació d'aquests nous objectius intermedis per als sectors d'immobiliari comercial i residencial, naval, aviació i agropecuari, arriba després d'haver-se anunciat, el passat octubre, les fites en matèria de descarbonització establertes per a altres sectors intensius, com són el carbó tèrmic, automoció i ferro i acer. Per a la indústria del carbó tèrmic, es va establir una reducció fins a zero el 2030, per la qual cosa CaixaBank deixarà de finançar de manera progressiva a companyies relacionades amb el carbó tèrmic, reduint l'exposició a zero fins al 2030.

Respecte a l'automoció, es va anunciar un descens de la intensitat d'emissions del 33% per al 2030. Quant al ferro i l'acer, els objectius marcats van ser reduccions d'un rang d’entre el 10% i el 20%.

Amb anterioritat, el 2022, CaixaBank va publicar els seus objectius de reducció d'emissions de la seva cartera creditícia en el sector elèctric (-30%) i dels sectors de petroli i gas (-23%) el 2030.

Avanços de gestió relacionats amb l'estratègia climàtica i ambiental

Totes aquestes accions han anat acompanyades de múltiples iniciatives i col·laboracions, on CaixaBank ha estat pioner i impulsor de diferents fites vinculades a avanços reals en sostenibilitat. El 2022, CaixaBank va ser el primer banc espanyol a adherir-se als Principis de Posidó, un marc establert per Global Maritime Forum per avaluar i divulgar l'alineació climàtica de les carteres de finançament del transport marítim.

A més, CaixaBank s'ha sumat a les Directrius Pegasus, el primer marc voluntari de finançament alineat amb la lluita contra el canvi climàtic del sector aeri. Així mateix, l'entitat ha publicat la seva primera Guia d'identificació sostenible, un document que té com a objectiu la definició de criteris per considerar com a sostenibles les operacions de finançament a particulars i empreses per part de CaixaBank, així com la seva contribució als ODS.

D'altra banda, a través del Projecte ESG Engagement, CaixaBank ha posat el focus en la relació amb clients, cobrant especial rellevància en la banca d'empreses, amb més de 500 companyies, pimes i professionals involucrats. En paral·lel a tots els esforços en matèria climàtica impulsats per CaixaBank, l'entitat està desenvolupant un ambiciós programa de formació als seus empleats que inclou formació obligatòria en canvi climàtic, descarbonització i reporting vinculada al bonus anual, amb més de 500.000 hores de formació impartida.

Referent europeu en sostenibilitat

CaixaBank és una entitat amb un fort vincle històric amb l'impacte social de la seva activitat. Per això, assumeix la responsabilitat d'impulsar una economia positiva per al benestar de les persones. Amb aquest propòsit, ha desenvolupat un Pla de Banca Sostenible per al període 2022-2024, integrat en el nou Pla Estratègic de CaixaBank, que recull la seva proposta per contribuir a resoldre reptes com la desigualtat, el canvi climàtic i la desocupació.

La sostenibilitat és un dels pilars en els quals es recolza el Grup per aconseguir els seus resultats, establint tres ambicions: liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, així com promoure una cultura responsable sent referents en governança. CaixaBank té com a objectiu mobilitzar 64.000 milions d'euros en finances sostenible entre el 2022 i el 2024.

En els objectius de mobilització en finances sostenibles, a banda de facilitar capital per finançar iniciatives de transició energètica, també s'hi inclouen finalitats amb impacte social, com a microcrèdits per a estudiants, autònoms, microempreses o famílies i noves empreses que creïn ocupació. L'entitat també té el compromís d'aconseguir 413.300 beneficiaris de MicroBank, el banc social del Grup CaixaBank, i ser valorat amb les màximes qualificacions pels analistes ASG referents.

Des de la publicació del marc d'emissió de bons lligats a Objectius de Desenvolupament Sostenible a l'agost del 2019, CaixaBank s'ha convertit en l'entitat líder a Europa en emissions amb criteris ASG, amb 13 emissions: 8 bons verds i 5 bons socials, amb un total de 11.250 milions d'euros, 500 milions de lliures esterlines i 300 milions de francs suïssos (315 milions d’euros) en emissions ESG.

Així mateix, CaixaBank figura en l'A List de CDP, organització que analitza i valora les empreses amb més bona gestió i acompliment en els aspectes relacionats amb el clima. A banda, CaixaBank, per dotzè any consecutiu, forma part del Dow Jones Sustainability Index (DJSI), entre els bancs més valorats del món en matèria de sostenibilitat, i és valorat per altres analistes com Fitch, MSCI, Sustainalytics, ISS i Vigeo.