Nota de premsa

Aigües de Barcelona, CaixaBank, Naturgy, SEAT i Telefónica s'alien amb 5 startups per a potenciar la innovació

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Aigües de Barcelona, CaixaBank, Naturgy, SEAT i Telefónica s'alien amb 5 startups per a potenciar la innovació

• Els guanyadors són Lang.Ai, PlayFilm, Séntisis Analytics, Smart IoT Labs i Unmanned Life, amb solucions basades en intel•ligència artificial, internet de les coses, robots i gestió de vehicles no tripulats

• Les startups guanyadores realitzaran projectes pilot amb les empreses impulsores de Start4big, que sumen 380 milions de clients i representen més del 2% del PIB

• Start4big llança una segona onada d'innovació amb nous reptes centrats en autenticació biomètrica, realitat augmentada i virtual, tecnologies per a smart cities, sostenibilitat i economia circular

Start4big, la primera iniciativa europea d'innovació oberta multisectorial impulsada per Aigües de Barcelona, CaixaBank, Naturgy, SEAT i Telefónica, ha donat a conèixer avui les cinc startups guanyadores de la seva primera onada d'innovació: Lang.Ai, PlayFilm, Séntisis Analytics, Smart IoT Labs i Unmanned Life. En les properes setmanes, les guanyadores posaran en marxa projectes pilot al costat de les companyies impulsores de Start4big, presents en més de 80 països i amb una enorme cartera de clients que arriba als 380 milions de persones a tot el món.

Les startups guanyadores han superat un procés de selecció que va començar al desembre de 2018 amb el llançament de quatre reptes dels socis de Start4big sobre la millora i personalització de l'experiència dels usuaris en temps real, el consum en la llar i nous serveis a través de la connectivitat. Un jurat, format per 32 jutges internacionals experts en diferents àrees tecnològiques i d'innovació, així com 76 jutges interns, pertanyents a les àrees corporatives i unitats de negoci de cadascuna de les empreses que formen part de Start4big, van avaluar els 173 projectes presentats (el 43% internacionals). Les 40 millors candidatures van arribar a la fase final de la competició i finalment han estat 5 les guanyadores.

Els guanyadors s'han conegut avui en una roda de premsa en la qual han participat María Monzó, directora d'Innovació i Coneixement d'Aigües de Barcelona; Jordi Nicolau, director executiu de CaixaBank; Silvia Sanjoaquín, responsable d'Innovació en Client de Naturgy; Núria Domínguez, manager d'Aliances Estratègiques i Innovació Oberta de SEAT i Bruno Vilarasau, director de Serveis Digitals Telefónica Mediterrani.

Startups guanyadores i projectes pilot

- LANG.AI és una plataforma per a la comprensió del llenguatge sense supervisió humana i en qualsevol idioma. A través del Data Science i la intel·ligència artificial, aconsegueix automatitzar qualsevol procés d'anàlisi de text no estructurat: resultats d'enquestes, comentaris en xarxes socials, chatbots o transcripcions de call centers.

El primer pilot serà amb CaixaBank: s'analitzaran, mitjançant intel·ligència artificial, textos de preguntes obertes d'enquestes de satisfacció per a identificar els punts de millora. També s'analitzaran els textos del chatbot per a empleats (assistent que simula mantenir una conversa, però amb respostes automàtiques) per a definir temàtiques d'interès per a aquests públics i poder donar resposta a les seves necessitats i millorar la seva experiència.

- PLAYFILM és una eina que crea un format de vídeo gamificat (Vídeo Quiz) per a millorar les campanyes mòbils a Facebook i Instagram i augmentar la connexió amb els usuaris. El vídeo quiz es crea sense necessitat de programadors i consisteix en un vídeo que planteja un repte a l'usuari.

El seu pilot es desenvoluparà com un projecte global per a Start4big, concretament en el procés de comunicació i captació de startups per a la segona onada d'innovació.

- SÉNTISIS analitza text de canals digitals en temps real amb tecnologia pròpia basada en la intel·ligència artificial i el machine learning supervisat. Els resultats presenten una precisió de més del 90% per a textos i del 85% en l'anàlisi de sentiments. L'objectiu és conèixer millor als clients i així poder adaptar l'estratègia digital.

Séntisis realitzarà tres projectes pilot: amb Naturgy realitzarà dos. El primer servirà per a conèixer la percepció que tenen els usuaris de la marca a través de les campanyes, l'experiència de client, etc. L'objectiu és definir una estratègia diferencial, que aporti major valor a l'usuari i major competitivitat a l'empresa. El segon pilot pretén aconseguir un major coneixement de les necessitats i preocupacions dels seus clients de gas i així poder adaptar la seva estratègia i serveis oferts. El tercer pilot, amb SEAT, analitzarà els comentaris públics que realitza la gent en xarxes socials relacionats amb els cotxes elèctrics i les solucions de mobilitat, per a conèixer els dubtes i preocupacions dels clients i tractar de solucionar-les donant respostes i creant contingut concorde a la pàgina web de la marca.

- SMART IOT LABS redefineix el concepte de llar intel·ligent. L'empresa està desenvolupant una nova generació d'assistents virtuals per a llars i altres entorns. Fusiona intel·ligència artificial i internet de les coses per a oferir serveis proactius i autònoms anticipant-se a les necessitats de l'usuari.

El projecte pilot serà amb Naturgy, Aigües de Barcelona i SEAT. El seu objectiu és co-dissenyar, amb els clients, nous serveis personalitzats que millorin el confort i ajudin a gestionar el consum a la llar, incloent la comunicació amb el vehicle per a oferir aquests serveis.

- UNMANNED LIFE ha desenvolupat una plataforma de software per a gestionar vehicles aeris i terrestres i altres sistemes robòtics de forma totalment autònoma, sense intervenció humana i amb un únic sistema de gestió. Es pot aplicar a la Indústria 4.0 en sectors com la cadena de subministrament, les telecomunicacions, la seguretat pública o el transport, entre altres.

El projecte pilot es desenvoluparà amb SEAT i Telefónica. Es testarà com Unmanned Life aconsegueix, amb un únic software, connectar i coordinar diferents actius involucrats en el procés de subministrament automatitzat de peces de SEAT: robots mòbils, vehicles guiats autònomament i fins i tot drons. Telefónica oferirà la millor connectivitat existent en el mercat, el 5G, per a coordinar-los en temps real i amb precisió. El pilot simultaniejarà aquesta tecnologia amb el 4G, de manera que els propis robots hauran de canviar de l'una a l'altra (switching) i es testarà el cas real de convivència de les dues xarxes en el mercat.

Start4big també ha llançat la convocatòria per a la seva segona onada d'innovació. En aquesta nova edició, els 4 reptes plantejats pels socis són:

  • Aprofitar les dades biomètriques per a augmentar la seguretat i millorar l'experiència d'usuaris en les transaccions digitals així com en les llars, el cotxe i altres infraestructures (reconeixement facial i altres dades biomètriques).
  • Millorar els processos d'una empresa i els serveis als clients aprofitant les tecnologies de visualització (realitat augmentada, realitat virtual i mixta).
  • Aprofitar les connexions entre sistemes i les dades de la xarxa d'infraestructures en entorns urbans per a oferir nous productes i serveis als ciutadans en temps real (Smart City).
  • Aprofitar les solucions d'economia circular per a contribuir al desenvolupament sostenible i fomentar l'ús d'energies renovables (Circular Economy).

Les startups interessades a participar tenen de termini fins al 15 de gener de 2020 per a presentar la seva candidatura (a Start4big). Al març de 2020, les seleccionades presentaran el seu projecte davant les empreses sòcies i a l'abril es donaran a conèixer les finalistes.

Sobre Start4big:

Start4big és la iniciativa d'innovació oberta multisectorial impulsada per Aigües de Barcelona, CaixaBank, Naturgy, SEAT i Telefónica. Proporciona a les startups de tot el món l'oportunitat de treballar amb aquestes grans corporacions, per a desenvolupar i testar prototips en entorns reals i accedir al mercat de manera més ràpida. El seu objectiu és atreure talent nacional i internacional per a enfortir el teixit emprenedor nacional i internacional, així com oferir solucions de valor als seus clients i a la societat. És la primera vegada a Europa que cinc grans companyies que pertanyen a sectors estratègics uneixen forces per a portar la innovació oberta a un altre nivell: un model col·laboratiu multisectorial en el qual desenvolupar solucions tecnològiques que impactin en totes les àrees en les quals aquestes empreses treballen.

 

NOTÍCIES RELACIONADES