Nota de premsa

El compromís del voluntariat amb la cura del medi ambient

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Participants de la batuda de recollida de residus a Toledo.

El José Luis hi va anar amb els seus dos fills de vuit i cinc anys; la Gemma amb el seu marit i el seu fill de nou anys; en Juan Carlos amb les seves filles de 17 i 24 anys, i la Verònica amb el seu marit i els seus fills de sis i set anys. Ells són només alguns dels més de 200 professionals de CaixaBank que han participat en les jornades de voluntariat mediambiental per a la recollida de residus de la naturalesa. Amb el nom «Projecte R4: Repte Recull, Recicla i Respira», aquestes jornades tenen com a objectiu impulsar el reciclatge selectiu i la cura de l'entorn.

Un projecte, el d'R4, que compagina no tan sols el compromís, la sensibilitat ambiental i la cura del medi ambient, sinó que també té un impacte molt positiu en la societat.

«Als meus fills els han instruït molt a l'escola sobre l'economia circular, el reciclatge i el problema amb els plàstics», explica el José Luis Rodríguez, «però no és el mateix estudiar-ho que practicar-ho i quan omplim bosses amb residus, ells se senten feliços i em diuen que així el planeta no es posa malaltó». «És molt gratificant fer aquesta mena d'activitats amb ells i veure que s'estan convertint en persones compromeses amb la cura del medi ambient», aclareix el voluntari.

 

La mateixa experiència té la Gemma María Gándara, que va participar, juntament amb el seu marit i el seu fill, en la recollida de residus que es va fer a Cantàbria. La voluntària, que ha col·laborat en activitats de voluntariat en hospitals, en bancs d'aliments i donant suport escolar a menors en situació de vulnerabilitat, indica que per a ella el més important de tot és fer les activitats en família. «La part didàctica que reben els nens és fonamental. Encara que a l'escola tenen molta informació, és molt bonic fer aquestes activitats en família, ja que permeten reforçar amb l'exemple missatges com ara portar una vida saludable, la cura del medi ambient i el reciclatge».

Jornades per tot Espanya

Des del juny fins al setembre, més de 700 persones han participat en el Projecte R4 i han dut a terme batudes individuals i en grup, acompanyats de familiars i d'amics. En total, s'han recollit 5.793 quilos de residus a 200 zones d'Espanya i se n'ha gestionat el posterior reciclatge selectiu.

A aquestes batudes, organitzades per persones voluntàries de CaixaBank, s'hi han sumat entitats locals com ara és el cas d'APANAS Toledo.

L'objectiu de l'associació és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, i de les seves famílies.

L'entitat disposa de nombrosos recursos com ara el Centre de Dia «Condesa de Rocamartí» per a gent gran amb grans necessitats de suport. Un total de vuit persones d'aquesta residència van participar en la jornada de voluntariat mediambiental R4. «Totes hi van anar molt motivades i il·lusionades per l'activitat perquè és un moment en què desconnecten del seu dia a dia, comparteixen el seu temps i les seves inquietuds amb altres persones i, a més a més, col·laboren en un bon propòsit com ara és la cura del medi ambient», indica Alba López, coordinadora d'Oci i Esport d'APANAS Toledo.

Verònica de la Llave, professional de CaixaBank i voluntària, que va participar en la recollida organitzada a Toledo juntament amb el seu marit i els seus dos fills, matisa que per a ella va ser un «esdeveniment ideal perquè fas activitats de cura i conservació del medi ambient i convius amb persones amb necessitats especials». «És un gran aprenentatge per a un mateix i per als meus fills», explica De la Llave. «És fonamental que es comprometin amb l'entorn i que a més siguin conscients que hi ha altres realitats diferents de les seves», aclareix.

És el cas de la jornada de recollida de residus organitzada a Sevilla «Ens movem pel Medi Ambient». En la batuda, a més de Rocío Rebollo i de Juan Carlos Espinosa, empleats i voluntaris de CaixaBank, hi va participar la Fundació Don Bosco que treballa per la promoció i el ple desenvolupament de la infància, l'adolescència i la joventut en situació de desigualtat social.

Un total de sis joves ex-tutelats, als quals la Fundació fa un seguiment global, van participar en l'activitat mediambiental. «En concret, aquests nois estaven molt conscienciats amb la cura de l'entorn ja que alguns d'ells havien tingut experiències com a jardiners, en horts o en agricultura», explica José Segura, tècnic d'ocupació de la Fundació Don Bosco. «Per a nosaltres és fonamental que aquestes persones puguin participar en activitats de la ciutadania d'una manera positiva i mitjançant la integració real», aclareix el responsable.

Precisament, aquest és un dels punts clau per a Rocío Rebollo. La voluntària destaca que «les activitats mediambientals són transversals i es barregen amb l'aspecte social». «En aquestes jornades comparteixes temps amb companys i amb altres associacions», assenyala.

La batuda, que es va dur a terme en un tram d'un dels marges del riu Guadalquivir, va ser molt reveladora per a Rebollo. «Allà on aparentment no hi havia escombraries, en recollim disset bosses», explica la tècnica d'Acció Social d'Andalusia, que va compartir la jornada amb el seu company Juan Carlos Espinosa. «El més important d'aquestes accions és la consciència grupal que s'hi crea. Quan el que fas t'ho emportes a dins és transformador i només en aquest moment es produeix un canvi real en la nostra manera d'actuar i de comprometre'ns amb el medi ambient», explica Espinosa.

Un compromís mediambiental fort és el que té María del Mar Madrona. La professional i voluntària de CaixaBank, que va participar en l'activitat d'R4 «Netegem la platja de Punta Umbría» a Huelva, fa anys que està fent voluntariat mediambiental: campanya de nidificació científica, migracions, protecció d'aus...

Des de la seva experiència, Madrona apunta: «el tema mediambiental malauradament no és a les nostres mans, però cadascun de nosaltres podem fer moltes coses a nivell particular per protegir l'entorn més proper. Les petites accions que fem contribueixen al canvi real».

 

NOTÍCIES RELACIONADES