Nota de premsa

L'ordinador que permetrà que l'Anna estudiï Gestió d'Empreses o que l'Abdil segueixi les seves classes online

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
L'ordinador que permetrà que l'Anna estudiï Gestió d'Empreses o que l'Abdil segueixi les seves classes online

L'Abdil estudia rebosteria, en Raúl soldadura i l'Amin va a l'escola nocturna. Els seus noms són pseudònims, però el que és una realitat és que són treballadors i disciplinats i que compaginen els seus estudis amb l'aprenentatge de castellà i català. Tots tres es van veure obligats a deixar els seus països d'origen i actualment viuen als pisos tutelats que la Fundació del Convent de Santa Clara, que dirigeix sor Lucía Caram, té a Barcelona.

“Des de la Fundació treballem en la prevenció, la detecció i l'atenció a la població en situació i risc d'exclusió social, acompanyant-los en la seva integració social perquè puguin viure com a persones dignes aportant valor a la nostra societat”, explica des de Roma sor Lucía.

La COVID-19 ha deixat al descobert la gran bretxa digital existent i l'impacte negatiu que ha tingut en l'accés i el seguiment dels estudis online. Una empremta que s'ha vist agreujada si parlem de persones en situació de vulnerabilitat, com l'Abdil, en Raúl o l'Amin. “La pandèmia ens ha mostrat que hem de reduir la bretxa digital per igualar oportunitats”, explica sor Lucía.

Per tal de donar suport als col·lectius en situació de vulnerabilitat i una segona vida a materials en desús, articles descatalogats o devolucions en bon estat, CaixaBank, en col·laboració amb nombroses empreses, desenvolupa el programa “ReUtilitza'm”, que té com a missió estendre la reutilització d'excedents de materials i contribuir a la creació d'una xarxa empresarial de solidaritat destinant els béns a entitats assistencials.

“CaixaBank Payments & Consumer ens ha donat tres televisors i material informàtic, entre altres béns, que ajudaran les famílies que viuen als nostres 34 pisos d'acollida i que ens permetran desenvolupar els tallers de formació que duem a terme a la Fundació”, explica la priora. “Els nostres beneficiaris compaginen els seus estudis presencials amb els virtuals, per la qual cosa els ordinadors ens han vingut molt bé”, puntualitza.

Acompanyar menors i joves en risc de vulnerabilitat és també la missió de l'Associació Juvenil Barnabitas, que du a terme activitats d'acompanyament integral als nens que són derivats de serveis socials o de famílies que estan en situació de pobresa. A l'associació, els menors gaudeixen de tres hores al dia durant les quals se'ls ofereix reforç acadèmic, participen en activitats socioeducatives i reben formació en hàbits saludables i d'higiene.

L'entitat, que ha rebut entre altres materials pissarres, armaris, impressores, taules i radiadors, té més de cent nens inscrits a les seves activitats. “La donació de material ens permet destinar els recursos a altres activitats per poder oferir a les famílies el màxim suport en el procés educatiu dels seus fills”, assenyala Juan Vizcaíno, responsable de l'Associació Juvenil Barnabitas. 

L'ordinador de les oportunitats

Monitors d'ordinadors, entre altres materials, són els que ha rebut la Fundació Alentia. Per a l'entitat, que té com a finalitat ajudar els menors que han passat per experiències vitals traumàtiques o desfavorables a recuperar la seva salut emocional, la donació és fonamental, ja que “podem aprofitar aquesta inversió per a altres partides, com les beques per a joves en risc, per cobrir el material escolar o per al trasllat als seus centres d'estudi”, explica Marta Alonso, directora de la Fundació Alentia.

La institució privada sense ànim de lucre va néixer en plena crisi del 2011 amb una finalitat assistencial. El pas del temps els va fer adonar que era necessari desenvolupar un acompanyament educatiu i psicològic als menors, molts dels quals estan en residències. Durant la crisi del 2020, en aquest cas propiciada per la COVID-19, “aquests nens estaven confinats set dies a la setmana 24 hores al dia, per la qual cosa ha estat fonamental donar-los suport en els seus estudis online perquè poguessin continuar mantenint el contacte amb l'exterior”, assenyala Alonso.

I si tots els ordinadors tenen una missió, n'hi ha un d'especialment important. És el que rebrà l'Anna (pseudònim), que el farà servir en els seus estudis de Gestió d'Empreses. “Des de la Fundació ens farem càrrec dels seus estudis i li cedirem un dels ordinadors donats per CaixaBank”, explica la directora d'Alentia. “És una noia que ha tingut una situació familiar complicada, però que sempre ha destacat; té moltes ganes d'estudiar, de trencar amb la tradició familiar de vulnerabilitat i aconseguir una vida millor”, apunta Alonso.

Reducció de residus

El programa “ReUtilitza'm” de CaixaBank, que s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, aporta beneficis per a totes les parts implicades. D'una banda, s'eviten costos d'emmagatzematge i de destrucció per part de l'empresa del material donat. D'altra banda, contribueix a la sostenibilitat i la reducció de residus, allargant la vida útil dels articles donats, i, finalment, reforça el compromís social de nombroses entitats locals socials centrades en l'atenció a col·lectius desafavorits.

“Tenint en compte el món en què vivim, ens hem de comprometre amb les persones i amb la sostenibilitat del nostre planeta”, explica Llum Delàs, presidenta de la Fundació Roure, entitat beneficiària de “ReUtilitza'm”. “La segona vida que donem als productes ens ajuda a crear una cadena que contribueix a un món més sostenible i que deixa de banda el fet l'utilitzar i llençar, una concepció que està molt lluny de la filosofia de la nostra associació”, matisa.

La Fundació, que va néixer per “ser la família dels que no tenien família”, explica Delàs, centra la seva tasca a acompanyar les famílies i persones a “recuperar la dignitat que tenen, ajudant-les a fer que es valorin, assolint una bona vida i un bon final, sense haver d'obrir la mà per demanar caritat”, assenyala la presidenta.

La Fundació, que ha rebut la donació de diversos armaris, disposa de centres de dia, programes d'ajuda a domicili, menjadors socials, economat solidari i dutxes socials, entre altres iniciatives, i atén més de 2.700 persones al dia.

“Gràcies a dos armaris, hem pogut guardar les tovalloles que cada dia lliurem a les persones que utilitzen les nostres dutxes socials. Són dutxes per a persones sense sostre o amb moltes carències al seu habitatge, o per a gent gran o amb discapacitats físiques que necessiten dutxes adaptades”, aclareix Delàs.

La Fundació Impulsa Castella-la Manxa sap molt bé què és la capil·laritat perquè, tal com assenyala el seu director, Gabriel González Mejías, “ens treuen els ordinadors de les mans”. L'entitat ha rebut més de mil pantalles i ha ajudat CaixaBank a repartir-ne unes 800, que han anat a parar a residències de gent gran i de menors no acompanyats, associacions formatives, entitats de persones amb discapacitat i biblioteques locals, entre altres.

La Fundació, que està present en més de 900 municipis, treballa per fer front al despoblament i la manca de digitalització de moltes localitats de Castella-la Manxa donant suport al patrimoni cultural i als col·lectius socials. “La donació d'ordinadors ha vingut molt bé i ha permès dotar centres socials de municipis molt petits d'una mínima infraestructura tecnològica”, assenyala González.

Tal com assenyala David Martínez, responsable del projecte “Bibliotecas Solidarias” de la Fundació Impulsa, “les pantalles han permès millorar la qualitat de l'activitat. No és el mateix una videoconferència per a tots en una pantalla que cadascun a la seva”. A més, afegeix Martínez, “moltes vegades la donació ha estat la porta d'entrada per poder donar suport a les entitats locals en altres projectes, fet que suposa una oportunitat per desenvolupar noves activitats que contribueixin al creixement de les associacions”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES