Nota de premsa

Un 10% de la plantilla de les empreses participa als seus programes de voluntariat social i mediambiental

Radiografia sobre el voluntariat corporatiu a Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Voluntari participant en una de les més de 7.000 activitats solidàries anuals impulsades pel programa de Voluntariat de CaixaBank

• Voluntare, la xarxa internacional de voluntariat corporatiu, juntament amb l’Associació de Voluntaris de ”la Caixa”, presenten la primera radiografia sobre el voluntariat corporatiu a Espanya.

• L’informe reflecteix que quatre de cada deu empreses espanyoles enfoquen el voluntariat a la reducció de desigualtats i a l’educació; i que més del 80% de les activitats s’han adaptat a l’entorn online en resposta a la pandèmia.

• L’Associació de Voluntaris de “la Caixa”, que ha celebrat el seu quinzè aniversari, compta amb més de 5.800 membres que participen de manera recurrent a totes les acciones impulsades per l’entitat, entre les que destaquen les Setmanes Socials.


En el marc del Dia Mundia del Voluntariat (5 de desembre), Voluntare, la xarxa interncional de promoció del voluntariat corporatiu, amb el suport de l’Associació de Voluntaris de “la Caixa”, ha presentat avui l’estudi ‘Radiografia del Voluntariat Corporatiu a Espanya’, el primer informe complet sobre la promoció del voluntariat a les empreses espanyoles. Aquest document mostra, per primer cop, com promouen les companyies la implicació social i mediambiental dels seus treballadors a través del voluntariat corporatiu. Entre les principals conclusions, es destaca que a sis de cada deu empreses, com a mínim el 10% de la plantilla participa als seus programes de voluntariat social i mediambiental. A més, ha posat de manifest que quatre de cada deu empreses espanyoles enfoquen el coluntariat dels seus treballadors a la reducció de desigualtats (ODS 10) i a l’educació (ODS 4); i que més del 80% dels projectes s’han adaptat a l’entorn online durant els últims mesos en resposta a la pandèmia. L’Associació de Voluntaris de ”la Caixa”, que compta amb més de 5.800 membres, ha participat a la presentació de l’estudi com a soci director de la xarxa Voluntare i impulsor del projecte.

El voluntariat corporatiu és el conjunt d'activitats i accions solidàries que, amb l'impuls de la pròpia empresa, es promouen en benefici de la comunitat. En aquest informe, es detallen per primera vegada els mitjans que posen en joc les empreses, quina és la participació real dels seus treballadors, els formats en els quals es concreta la seva acció o els objectius en els quals s'enfoquen.

“Cada vegada és més habitual que les empreses adoptin una actitud responsable i activa cap al seu entorn, que s'aliïn amb entitats socials i ofereixin als seus treballadors l'oportunitat d'implicar-se en accions solidàries”, explica Juan Ángel Poyatos, fundador de Voluntare. “El valor d'aquest estudi”, afegeix Poyatos, és que ofereix, per primera vegada, “una visió de conjunt i de detall de com es gestiona actualment el voluntariat corporatiu a Espanya i cap a on evoluciona”.

Per a Pere Huguet, Director Corporatiu d'Acció Social de CaixaBank: “Aquest estudi arriba en un moment clau, ja que la pandèmia ha provocat un increment notable de les necessitats socials a Espanya, fet que les empreses no poden ignorar. Mentre aquesta crisi passarà, l'alt nivell de pobresa romandrà durant un llarg període de temps i aquí hi tindrà un paper fonamental el voluntariat. Per això, el nostre objectiu com a Acció Social de CaixaBank és animar a que cada vegada més, més corporacions es decideixin a promocionar el voluntariat entre els seus treballadors, els seus clients i els seus proveïdors”. “Això repercutirà en positiu tant interna com externament per a les empreses, ja que el compromís social de les companyies està cada vegada més en el punt de mira de la societat”, ha afegit. 

Activisme responsable de les empreses

La Radiografia posa de manifest que el voluntariat corporatiu és un fenomen relativament recent a Espanya i, alhora, en clara expansió. La majoria dels programes han sorgit en l'últim lustre. No obstant això, el 83,3% de les empreses espera que el seu programa de voluntariat corporatiu creixi en els pròxims cinc anys. En el cas de l'Associació de Voluntaris de “la Caixa”, pionera en l'impuls del voluntariat corporatiu a Espanya, enguany ha celebrat el seu 15è aniversari, i compta amb una gran comunitat de membres que participen de manera recurrent en les accions impulsades per l'entitat, entre les quals destaquen les Setmanes Socials.

La voluntat de les empreses s'acompanya de fets. Un 63,2% destina un pressupost específic al seu programa de voluntariat corporatiu i una de cada quatre fixa als seus treballadors un nombre d'hores disponibles per a participar. 

Els treballadors, protagonistes del voluntariat

L'anàlisi revela que nou de cada deu empreses busquen oferir una guia per a l'activisme social i mediambiental dels seus treballadors, alhora que valoren l'impacte positiu d'aquests programes en l'enfortiment de la seva política de Recursos Humans. Es tracta de la resposta a la “creixent demanda social i dels propis treballadors perquè les empreses assumeixin una actitud activa i responsable cap al seu entorn”, d'acord amb Poyatos.

En sis de cada deu empreses, com a mínim el 10% de la plantilla participa en les activitats de voluntariat. I el nivell de compromís dels treballadors creix quan l'empresa planteja voluntariat professional o probono ja que, “en fer el que millor saben, perceben amb més claredat que la seva aportació és útil per a canviar realitats”, exposa Juan Ángel Poyatos.

A més, el voluntariat corporatiu transcendeix a la pròpia plantilla i involucra a familiars i amics dels treballadors en les activitats, una pràctica més habitual a Espanya que a Llatinoamèrica (-10,3%) o Europa (14,1%). 

La pandèmia no frena el voluntariat corporatiu

Tot i les dificultats afegides per la COVID-19, creix la implicació dels voluntaris corporatius: el 62% de les empreses reporta major participació i compromís dels seus treballadors. El 81,2% de les activitats programades prèviament s'han adaptat a formats no presencials i el 62,5% de les empreses ha posat en marxa activitats específiques postCOVID-19, que han tingut bon acolliment.

En el cas de l'Associació de Voluntaris de “la Caixa”, són nombroses les activitats que l'organització ha dut a terme durant aquests últims mesos de restriccions de mobilitat per a amenitzar la situació dels més desfavorits. Un exemple d'això són els tallers d'educació financera a distància, cartes contra la solitud per a gent gran, o activitats d'acompanyament a la lectura per a menors vulnerables. A més, des de l'inici de la pandèmia els Voluntaris “la Caixa” també han participat en les iniciatives solidàries de CaixaBank, com ara el lliurament i distribució de tauletes en residències de gent gran, el proveïment d'aliments, material sanitari i d'emergències, així com la campanya de donatius econòmics per als Bancs d'Aliments d'Espanya que ha aconseguit recaptar 3,4 milions d'euros. 

Objectius del voluntariat corporatiu a llarg termini

El 69,7% dels programes de voluntariat corporatiu espanyols estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una xifra similar a la que es registra a Europa (+1,5%) i Amèrica Llatina (-2%). Els ODS en els quals s'incideix més són el 10 (reducció de desigualtats), el 4 (educació de qualitat) i el 8 (treball decent i creixement econòmic).

Per a incrementar l'impacte dels seus programes, les empreses es plantegen alinear el seu voluntariat amb la seva estratègia corporativa (46,4%), explotar el seu potencial formatiu per al desenvolupament de competències entre els seus treballadors (43,3%), formar als gestors dels programes (41,7%) i incrementar la seva eficiència en el mesurament de resultats (40%). 

Sobre Voluntare

Voluntare és una xarxa internacional de voluntariat corporatiu els socis directors de la qual són l'Associació de Voluntaris de ”la Caixa”, Endesa, Fundació CODESPA, Fundació Corresponsables, Fundació Repsol, Fundació Telefònica i Iberdrola. Compta també amb una àmplia xarxa de socis col·laboradors: un centenar d'empreses i entitats socials, presents a Europa i Amèrica Llatina. Amb la coordinació de Voluntariat i Estratègia intercanvien aprenentatges i generen coneixement per a incrementar l'expansió i l'impacte global d'aquesta via d'acció social en totes les parts implicades: les empreses que ho promouen, els treballadors que hi participen, les entitats socials amb les quals col·laboren, les comunitats en les quals intervenen i la societat en conjunt.

Sobre la promoció del Voluntariat de CaixaBank

L'Acció Social és un dels pilars del Pla de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de CaixaBank dins del seu model de banca socialment responsable. A més del suport a la distribució d'ajudes econòmiques de la Fundació “la Caixa”, Acció Social de CaixaBank impulsa, a través de l’Associació de Voluntaris ”la Caixa”, el seu Programa de Voluntariat Corporatiu, format per treballadors en actiu de l'entitat i el seu grup, de la Fundació “la Caixa”, de jubilats i prejubilats de totes dues organitzacions, així com d'amics, familiars i clients.

Al 2020, la iniciativa ha celebrat el seu quinzè aniversari de labor solidària. En total, en l'últim any, unes 5.800 persones compromeses han format part del voluntariat actiu de ”la Caixa”, participant en més de 7.000 activitats solidàries. A més, CaixaBank organitza la Setmana Social, en la que es mobilitzen desenes de milers de voluntaris. Gràcies a tots ells, s'ha contribuït a ajudar a més de 350.000 persones vulnerables arreu del país en matèria d'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil i altres.

 

NOTÍCIES RELACIONADES