Entrevista

Isa Sánchez: “Fins ara érem un grup de jugadores amb caràcter però ens faltava alçada. Ara hem fet un salt de qualitat”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Isa Sánchez, integrant del cos tècnic de la selecció espanyola femenina de bàsquet

Isa Sánchez es va retirar l'any 2013 com una de les jugadores de referència del bàsquet femení espanyol. En l'actualitat és integrant del cos tècnic de la millor selecció femenina de la història, com fan valdre els èxits aconseguits. Aprofitant la seva visita al circuit Plaza 3x3 CaixaBank a Jérez hem pogut parlar amb ella del bon moment del bàsquet a Espanya.

Bon dia Isa i felicitats per l'or obtingut a l'Eurobasket 2017. Quina ha estat la clau de l'èxit per a conquerir el campionat?

No hi ha una única clau, sinó que són diversos els aspectes que influeixen en la victòria d’un campionat com aquest. En primer lloc, tenim un equip amb un gran talent i una enorme feina darrere, tant pel que fa a les jugadores com als entrenadors, clubs, institucions...A més a més, estem parlant d'unes jugadores que estan totalment compromeses i que gaudeixen cada estiu convivint i competint. Gaudeixen jugant i això es reflecteix en el resultat.

Els últims quatre anys la selecció femenina ha aconseguit l'or a l'Eurobasket 2013, el subcampionat del món l'any 2014, la medalla de plata als Jocs Olímpics de Río 2016, el bronze a l'Eurobasket 2015 i l'or al recent Eurobasket 2017. ¿Com s'explica aquesta consecució de títols del bàsquet femení?

És molt difícil mantenir-se durant tant de temps al cim del bàsquet mundial i conservar la motivació per assolir un nou repte després d'haver tingut èxit en l'anterior. És el que anomenem guanyar després d’haver guanyat i això només es pot aconseguir amb un grup amb molta ambició per a continuar tenint fam de títols i amb molta humilitat per respectar a tots els rivals any rere any. Estem parlant de jugadores amb un enorme talent però que respecten a tots els equips contraris, un valor fonamental per poder seguir lluitant per les medalles, cada estiu. També és cert que a l'esport sempre s'ha de tenir una mica de sort o evitar la mala sort que et pot provocar algun disgust.

¿Ha canviat alguna cosa a Espanya perquè el bàsquet femení s'hagi posicionat com una referència mundial?

L'esport femení espanyol es troba en un gran moment, però no venim del no-res. Hem de mirar enrere per veure totes les esportistes que s'han anat obrint camí. en el bàsquet femení ens hem trobat amb unes jugadores de gran talent i molt competitives, gràcies a les quals Espanya porta molts anys aconseguint èxits amb medalles en Europeus, la plata d'Itàlia 2007 o el bronze del mundial 2010. És cert que érem un grup de jugadores de caràcter, però ens faltava alçada per lluitar contra equips com Rússia, que dominava aquests campionats. Ara s'ha produït un salt de qualitat, però en el marc d'una evolució progressiva.

En la seva opinió, què ha variat al bàsquet mundial i, en particular, al bàsquet espanyol, de quan era jugadora fins a la seva responsabilitat actual com a membre del cos tècnic de la selecció?

Em vaig retirar l'any 2013, no fa tant de temps, però és cert que any rere any hi ha avenços tecnològics en temes relacionats amb l'aspecte físic. Quan veig els entrenaments d'ara i el control biomèdic que es té de les jugadores, sí que noto que hi ha diferències respecte a la meva època com a jugadora.

¿Creu que Espanya ha posat una base sòlida per mantenir aquest domini durant anys?

Hi ha una base sòlida que augura un futur prometedor.. Es veu en els èxits de les seleccions de formació i en jugadores joves que van despuntant a les nostres categories. Mica en mica van entrant jugadores noves a l'equip i procurarem anar fent una transició ordenada perquè aquesta època duri molts anys.

¿Quina relació hi ha entre l'aposta dels patrocinadors, com CaixaBank, en l'auge de l'esport femení?

És molt important el suport dels patrocinadors i, en particular, el de CaixaBank. És cert que l'esport femení té algunes dificultats i barreres afegides. Per això, sempre que hi ha empreses que no estableixen aquesta diferència entre masculí i femení és un pas guanyat. A Espanya s'està demostrant que el talent hi és present i no té gènere. Només s'ha de mostrar.

 

NOTÍCIES RELACIONADES