Nota de premsa

Una estudiant de la Universitat de Castella-la Manxa, guanyadora del premi 'La ciència en femení' de la Càtedra AgroBank de la UdL al millor TFM

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
D’esquerra a dreta, Antonio J. Ramos, director de la Càtedra AgroBank-UdL; Jaime Campos, director d’AgroBank; Rita Vaz, guanyadora del Premi ‘La ciència en femení’; Olga Martín, vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL; y Carlos Seara, director de Xarxa AgroBank.

• El Treball de Final de Màster de Rita Vaz conclou que la immunització amb HIMB és eficaç per reduir els símptomes clínics i limitar l'augment de temperatura i la pèrdua de pes en porcs amb salmonel·losi, millorant així el benestar dels animals i minimitzant potencialment les pèrdues econòmiques en la ramaderia porcina.

• L'estudiant del Instituto de Investigación de Recursos Cinegéticos de la UCLM ha estat seleccionada per la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida com a guanyadora entre sis finalistes i rebrà una dotació econòmica de 3.000 euros.

• Amb aquests premis, la Càtedra AgroBank 'Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari' continua impulsant el talent femení i fomentant la igualtat de gènere en les ciències.

 

Rita Vaz, del Instituto de Investigación de Recursos Cinegéticos de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM), ha estat la guanyadora de la quarta edició del Premi de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) al millor Treball Final de Màster (TFM) La ciència en Femení. El guardó, dotat amb 3.000 euros i l'objectiu del qual és visibilitzar la tasca de les dones científiques, ha reconegut l'estudiant pel seu estudi 'Avaluació de la protecció inespecífica d'un immunoestimulant basat en Mycobacterium bovis inactivat per calor davant la infecció per Salmonella Choleraesuis en porcs'.

El treball, seleccionat entre un total de 66 candidatures, aprofundeix en l'eficàcia d'un immunoestimulant basat en Mycobacterium bovis inactivat per calor (HIMB) com a immunoprotector en porcs amb salmonel·lesi. Els resultats van mostrar que la immunització amb HIMB és eficaç per reduir els símptomes clínics i limitar l'augment de la temperatura i la pèrdua de pes en animals infectats amb Salmonella Cholerausis, millorant el benestar dels animals i minimitzant potencialment les pèrdues econòmiques en la ramaderia porcina.

A més, l'anàlisi realitzada suggereix que la immunització amb HIMB pot tenir també efectes beneficiosos en l’àmbit clínic, patològic i immunològic davant d'altres patògens bacterians en porcí dins del concepte d'immunitat entrenada, obrint la porta a futurs estudis d'investigació per aprofundir en aquesta teoria.

A l'acte de lliurament del premi, a més de la guanyadora Rita Vaz, han acudit la Vicerectora de Transferència del Coneixement de la Universitat de Lleida, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director d'AgroBank, Jaime Campos; i el director de Red AgroBank, Carlos Seara.

AgroBank, compromís financer i social amb el sector agro a Espanya

La Càtedra AgroBank 'Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari' de la Universitat de Lleida (UdL) va ser creada l'any 2016 per reconèixer la recerca de l'excel·lència en l'àmbit agroalimentari; promocionar la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera; i impulsar la qualitat i la innovació en l'àmbit agroalimentari.

Compromesa amb el sector agroalimentari des del punt de vista financer, social i de digitalització, l'any 2023 AgroBank va finançar amb prop de 28.500 milions d'euros al sector, la qual cosa suposa un creixement del 3% respecte a l'any anterior. Tot això és possible gràcies a CaixaBank, que compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència en petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats.

En aquest sentit, AgroBank considera que un dels principals reptes del sector agroalimentari és el relleu generacional. Per això, ha posat en marxa al costat del Basque Culinary Center la iniciativa 'Impuls Agro', dirigida a visibilitzar joves que, a través del seu treball i els seus projectes, estan contribuint a la transformació del sector agroalimentari espanyol. Així mateix, l'entitat mostra el seu suport al paper de la dona rural a través de diferents iniciatives entre les quals destaquen el programa de mentoring 'Crecemos Juntas' en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, o la Càtedra 'Dona Empresa i Món Rural' amb la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM).

A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i digitalització del sector. En aquest sentit, ha llançat la segona edició d''AgroBank Tech Digital INNovation', un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com el principal referent de startups que ofereixen al sector solucions tecnològiques.

Vídeonoticia

Ajudes catedra Agrobank

Declaracions Rita Vaz

Declaracions Carlos Seara

 

NOTÍCIES RELACIONADES