Nota de premsa

CaixaBank, el primer banc espanyol que s’adhereix a les Directrius Pegasus

Compromís amb el medi ambient

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Edifici corporatiu de CaixaBank a Barcelona.

• L'objectiu de les directrius és desenvolupar un marc pioner que permeti als bancs mesurar i divulgar les emissions de les seves carteres de finançament al sector aeri d’una manera consistent i completa.

• CaixaBank és una institució financera líder en la lluita contra el canvi climàtic, amb diverses connexions, com la seva participació com a membre fundador de la Net-Zero Banking Alliance, la seva inclusió en el Compromís Col·lectiu per a l'Acció Climàtica de les Nacions Unides, la seva adhesió al Task Force on Climate-Related Financial Disclosures i la seva participació en els Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides.

 

CaixaBank s’ha convertit en el primer banc espanyol a adherir-se a les Directrius de Pegasus, el primer marc voluntari de finançament alineat amb la lluita contra el canvi climàtic del sector aeri, dissenyat per ajudar els bancs a mesurar i divulgar de manera independent la intensitat d’emissions i l’alineació climàtica de les seves carteres de finançament aeronàutic amb l'objectiu 1,5 °C per aconseguir zero emissions netes el 2050. Amb aquesta adhesió, el banc aspira a ser pioner en el suport i acompanyament del sector aeri en la seva transició cap a una economia més verda.

Les Directrius Pegasus, dissenyades per RMI i modelades per un grup de treball format per diversos bancs globals, es basen en normes existents, incloses les de la iniciativa Science Based Targets (SBTi) i el Pla de Compensació i Reducció de Carboni (CORSIA) de l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (ICAO). El marc està dissenyat per ser compatible amb les directrius de la Net-Zero Banking Alliance, a les quals CaixaBank s’alinea com a un dels seus membres fundadors.

De manera similar als marcs realitzats per al sector de l’acer (Principis de l’Acer Sostenible), el transport marítim (Principis de Posidó) i l’alumini (Marc de Finançament de l’Alumini Sostenible), les institucions financeres que adoptin les Directrius Pegasus estaran equipades per a:

  • Realitzar una avaluació estandarditzada per calcular la intensitat de les emissions de la seva cartera i la seva alineació amb un escenari 1,5 °C
  • Utilitzar un enfocament consistent per accedir a dades fiables i d'alta qualitat
  • Divulgar anualment la intensitat de les emissions de la seva cartera aèria i/o els resultats per motius de transparència, mantenint confidencial la informació dels clients

El sector de l'aviació representa el 2,5% de les emissions mundials de CO2 i és el sector del transport que creix més ràpidament. L’èxit de la transició cap a la descarbonització del sector dependrà d'un augment significatiu dels combustibles d’aviació sostenibles (SAF), així com en el desenvolupament continu de la propulsió per hidrogen i bateries elèctriques i la modernització de la flota. Les institucions financeres poden jugar un paper important a l'hora de donar suport a una sèrie de solucions per al sector mitjançant el finançament de tecnologies, projectes i empreses que poden contribuir a un futur sense emissions de carboni.

La capacitat del sector aeri per arribar a zero emissions netes depèn dels progressos en un conjunt de palanques tecnològiques clau, algunes de les quals tenen la capacitat d'influir directament, mentre que altres requeriran col·laboració entre els sectors i els responsables polítics. La base de les Directrius de Pegasus és la convicció que les institucions financeres i les aerolínies han de col·laborar per fomentar solucions que ajudin a descarbonitzar el sector, juntament amb els legisladors, els clients, els aeroports, els productors de combustible i les ONG. La col·laboració amb les entitats bancàries,  els inversors i els legisladors serà especialment important per accelerar la producció de combustible sostenible d'aviació (SAF), la palanca de descarbonització més important per al sector. 

Lideratge a través de col·laboracions i iniciatives per a la sostenibilitat del planeta

Aquesta adhesió és un pas endavant en els esforços de CaixaBank per formar part de les aliances més rellevants que treballen a favor de la transició energètica, incloent-hi la seva participació, com a membre fundador a la Net-Zero Banking Alliance, mitjançant la qual el sector bancari es compromet a assolir zero emissions netes d’aquí al 2050, en línia amb l’objectiu 1,5 °C; la seva inclusió en el Compromís Col·lectiu per a l'Acció Climàtica de les Nacions Unides, i en la Task Force on Climate-related Financial Disclosures, l’objectiu principal del qual és augmentar les mesures adoptades en resposta als riscos financers relacionats amb el clima i la qualitat de la informació comunicada; la seva participació en els Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides, que estan dissenyats per guiar els bancs en l’alineació estratègica dels seus negocis amb els objectius de desenvolupament i sostenibilitat a nivell internacional, regional i nacional, i la seva adhesió als Principis de Posidó, un marc desenvolupat sota els auspicis del Fòrum Marítim Mundial per avaluar i difondre l’adequació climàtica de les carteres de finançament del transport marítim.

Més informació sobre l'estratègia mediambiental i climàtica de CaixaBank aquí.

Sobre RMI

RMI, fundat el 1982 com a Rocky Mountain Institute, és una organització independent sense ànim de lucre que transforma els sistemes energètics mundials mitjançant solucions impulsades pel mercat per alinear-se amb un objectiu 1,5 °C i assegurar un futur net, pròsper i sense emissions de carboni per a tothom. Treballem a les zones geogràfiques més crítiques del món i col·laborem amb empreses, legisladors, comunitats i ONG per definir i ampliar les intervencions en els sistemes energètics que permetin reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en almenys un 50 % el 2030. RMI té oficines a Basalt i Boulder (Colorado), Nova York, Oakland (Califòrnia), Washington, D.C. i Pequín. Podeu trobar més informació sobre RMI a www.rmi.org o seguiu-nos a LinkedIn. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES