Nota de premsa

CaixaBank reafirma a la Junta General d'Accionistes el seu compromís amb la societat i amb un model de banca socialment responsable

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Jordi Gual, president de CaixaBank, a la Junta General d'Accionistes 2019

• La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank aprova, entre altres propostes formulades pel Consell d'Administració, la reelecció de Gonzalo Gortázar com a conseller, i el nomenament com a membres del Consell d'Administració de Marcelino Armenter i Cristina Garmendia.

• Durant la seva intervenció, el president de CaixaBank, Jordi Gual, insisteix que “el model de banca socialment responsable es troba al nostre ADN i és una font sostenible de generació de valor per als accionistes, clients, empleats i pel conjunt de la societat”.

• Jordi Gual destaca que “el compromís de tots els professionals de l'entitat amb la nostra missió i els nostres valors ens permet ser optimistes: CaixaBank és una història d'èxit, que es projecta al futur amb ambició i uns fonaments molt sòlids”.

• El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, subratlla com a principals avanços de 2018, “la consolidació del lideratge en banca minorista i digital, la forta reducció d'actius problemàtics i no estratègics i la consecució d'una rendibilitat adequada”.

• Segons Gonzalo Gortázar, les prioritats dels propers anys passen per “estar més a prop del client, mantenir una rendibilitat que asseguri la sostenibilitat i la retribució als accionistes, i continuar sent referents en banca responsable. Per aconseguir-ho, comptem amb el millor equip”.

La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat avui la gestió i els resultats de l'exercici 2018. CaixaBank ha obtingut el suport majoritari dels accionistes, que han aprovat, entre altres propostes formulades pel Consell d'Administració, la reelecció com a consellers de Gonzalo Gortázar, Amparo Moraleda, John S. Reed i Maria Teresa Bassons, i el nomenament com a nous membres del Consell d'Administració de Marcelino Armenter i Cristina Garmendia.

Durant la seva intervenció, el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha agraït a Javier Ibarz, Alain Minc, Juan Rosell i Antonio Sáinz de Vicuña, que deixen de ser consellers, “la seva dedicació, el seu suport i el seu compromís amb l'entitat durant els anys, plens de reptes, en els quals han format part del nostre Consell”.

El president i el conseller delegat també han agraït “el compromís i l'esforç dels més de 37.000 professionals del Grup, ja que sense el seu treball no hagués estat possible aconseguir els reptes fixats al llarg del Pla Estratègic 2015-2018”.

Entorn macroeconòmic global i reptes pendents 

Després de repassar, precisament, el compliment de l'anterior Pla Estratègic, i de remarcar “el bon punt de partida per aconseguir els objectius establerts en el nou Pla Estratègic 2019-2021”, el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha repassat l'entorn macroeconòmic global i les perspectives per a 2019. “És previsible que l'economia mundial i la de la zona euro es situïn en els pròxims anys en una fase de creixement moderat”, ha exposat. 

En aquest entorn de context positiu, però també d'algunes incerteses, “Espanya i Portugal continuaran creixent per sobre de la zona euro”, ha explicat Gual, per a qui encara queden reptes pendents, com “reduir els nivells de deute públic, reprendre el camí de les reformes per continuar millorant la competitivitat i, al mateix temps, establir les bases per a un creixement més inclusiu, que no deixi a ningú al marge”. 

En aquest context, el president de CaixaBank s'ha referit a la política monetària de la zona euro, en un moment en el qual el Banc Central Europeu comença a replantejar-se la idoneïtat de mantenir la política de tipus negatius de la facilitat de dipòsit. Segons Jordi Gual, “aquesta seria una decisió positiva i encoratjadora ja que la situació que va provocar aquesta política, quan es temia una possible deflació, ja ha quedat superada”. 

Els nous desafiaments de l'entorn 

El president de l'entitat ha ressaltat els desafiaments que planteja el nou entorn per al sector financer, “com la revolució de les dades i la mobilitat”. En tot cas, per Jordi Gual “la transformació digital ens proporciona una gran oportunitat per interactuar més amb els nostres clients i oferir-los una millor experiència, una pràctica que des de CaixaBank hem demostrat que sabem aprofitar”. 

A més de la regulació prudencial, Jordi Gual també s'ha referit a la “regulació a l'àmbit de la conducta i de la protecció de les dades dels clients i la seva privacitat”. El president de CaixaBank ha assegurat que “compartim aquesta sensibilitat i som molt conscients de la importància d'actuar amb la màxima transparència i integritat, i de comptar amb un model de govern sòlid, que asseguri el màxim nivell de compliment de les obligacions a l'àmbit bancari, assegurador i de mercat de valors”.

Compromís amb un model de banca socialment responsable 

Jordi Gual ha assenyalat com el conjunt de la societat espera de les empreses una major responsabilitat social. Segons Gual, “les exigències sobre els bancs encara són més fortes després de la crisi, però complir amb aquestes expectatives facilitarà la recuperació de la confiança en el sector financer”. En aquesta línia, Gual ha insistit que “el model de banca socialment responsable està en el nostre ADN i és una font sostenible de generació de valor per als accionistes, clients, empleats i pel conjunt de la societat”. 

En aquest sentit, el president ha ressaltat que “el compromís de tots els professionals de l'entitat amb la nostra missió i els nostres valors ens permet ser optimistes: CaixaBank és una història d'èxit, que es projecta al futur amb ambició i amb uns fonaments molt sòlids”.

Finalment, Jordi Gual també ha repassat l'evolució de l'acció i la política de dividend. Per al president de CaixaBank, “la consecució de Pla Estratègic 2015-2018 s'ha traduït en un bon comportament de l'acció, amb un retorn total, dividends inclosos, un 13% superior al dels bancs de l'Ibex 35 en aquest període”.

A més, malgrat una evolució menys favorable en el primer trimestre del 2019, Gual s'ha mostrat convençut que “continuarem demostrant la nostra capacitat de generar resultats en un entorn de tipus baixos i que les mesures que estem prenent –que tenen un cost a curt termini– reforçaran el nostre model de negoci i la nostra capacitat de generar valor de forma sostinguda en els anys del pla i, també, a més llarg termini”. 

Increment de quotes de mercat i millora de la rendibilitat 

Per part seva, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha iniciat la seva intervenció amb un repàs de l'exercici 2018. Gortázar ha subratllat com a principals avanços de l'any, “la consolidació del lideratge en banca minorista i digital, la forta reducció d'actius problemàtics i no estratègics i la consecució d'una rendibilitat adequada”. 

CaixaBank ha continuat creixent significativament en les quotes de mercat de productes retail, malgrat comptar ja amb una posició de lideratge. “Tenim una quota en nòmines del 26,8%, en productes d'estalvi i de mig termini del 21,8%, del 15,7% en crèdit al sector privat; a més, aconseguim una penetració de clients particulars del 29,3% i del 32% en clients digitals, la qual cosa ens consolida com el banc de referència del sistema”, ha destacat el conseller delegat.

Gortázar s'ha referit també a la “millora sostinguda de la rendibilitat, que ha passat del 3,4% de 2014 al 9,3% de tancament de 2018, en línia amb els objectius del Pla Estratègic i del cost de capital”. 

Les persones, aposta clau de l'entitat

A continuació, el conseller delegat ha assenyalat les prioritats dels propers anys, que passen per “estar més a prop del client, mantenir una rendibilitat que asseguri la sostenibilitat i el compromís amb els accionistes, i continuar sent referents en banca responsable. Per aconseguir-ho, comptem amb el millor equip”.

Per a Gortázar, “el canvi de comportament dels clients, la prolongació de l'entorn de tipus baixos, la forta pressió competitiva i la difícil sostenibilitat del cost del risc en mínims, ens exigeix, d'una banda, inversió per adaptar la xarxa de distribució al client i, per un altre, una cerca contínua d'eficiència per assegurar la sostenibilitat”.

En aquest sentit, el conseller delegat ha desplegat les 5 línies estratègiques del Pla Estratègic per reforçar les bases per a la banca del futur.

Gonzalo Gortázar ha recordat el plantejament anunciat ja a finals de l’any 2018 de consolidació del model d'oficina urbana Store (amb un mínim de 600 sucursals el 2021) i l'aposta per mantenir el model d’AgroBank en l'àmbit rural (1.100 oficines en poblacions de menys de 10.000 habitants), amb l'objectiu de “combinar l'especialització i l'horari estès amb la proximitat i la capil·laritat”.

Pel conseller delegat de CaixaBank, “l'aposta clau de l'entitat és amb les persones –els nostres clients i empleats– i la societat en el seu conjunt”. A més, Gortázar va apuntar també que “la transformació digital és una eina molt valuosa que ens permetrà oferir la millor experiència als nostres clients, incrementar la productivitat dels nostres empleats i reforçar la nostra posició de lideratge”.

Gortázar ha insistit que “no podem oferir la millor experiència al client sense tenir a les millors persones i a les millors persones motivades”, i en aquest punt ha recordat que “continuarem invertint en formació, en canviar el perfil de l'organització i fomentar la diversitat i en impulsar la cultura d'agilitat i el servei al client”.

Pel que fa als objectius de rendibilitat, el conseller delegat de CaixaBank ha reafirmat els objectius de ROTE per sobre del 12% per a finals del nou Pla Estratègic, “amb una millora dels ingressos bàsics del negoci bancari recolzats en un augment de l'activitat, un elevat esforç inversor i de transformació, i la continuïtat en la reducció dels actius problemàtics”.

“No concebem l'activitat financera sense un fort compromís amb la societat”, ha assenyalat Gortázar en la part final de la seva intervenció. Pel conseller delegat, “el dèficit reputacional del sector financer és un greu problema, però suposa una oportunitat per posar en valor el model diferencial que distingeix a CaixaBank, basat en els valors de qualitat, confiança i compromís social”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES