Nota de premsa

Goirigolzarri: “Els Fons Next Generation son una oportunitat única per revertir les debilitats estructurals de l’economia espanyola”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
José Ignacio Goirigolzarri, President de CaixaBank

El president de CaixaBank ha subratllat que les debilitats de l'economia espanyola estan prou diagnosticades, i que el que falta “és la implementació de les mesures necessàries per enfrontar-nos-hi”.

Goirigolzarri: “La digitalització i l'equip humà són les palanques que ens ajudaran a seguir prestant un servei eficient i de gran qualitat als nostres clients, aportant finançament a famílies, pimes i empreses, perquè aquesta és la millor manera que tenim per donar suport a la recuperació socioeconòmica del nostre país”.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat aquest dijous que és fonamental dur a terme una excel·lent gestió dels fons europeus Next Generation, perquè “ens trobem davant d’una oportunitat única per revertir les debilitats estructurals de l'economia espanyola”.

Durant la seva participació en el ‘III Fòrum Excel·lència Directiva', organitzat pel Cercle de Directius d'Alacant, Goirigolzarri ha apuntat que, tot i que encara “ cal ser cauts amb els escenaris macro de la pandèmia, estem en una fase de recuperació que tindrà una gran força”.

“Mai, en la meva vida professional, he viscut la possibilitat de sortir d'una crisi amb un procés de transformació finançat per uns fons excepcionals i externs com són els Next Generation. Per tant, ens trobem davant d’una oportunitat única per atacar les vulnerabilitats cròniques de la nostra economia”, ha incidit.

En aquest sentit, Goirigolzarri ha subratllat que les debilitats de l'economia espanyola estan prou diagnosticades, i que el que falta “és la implementació de les mesures necessàries per enfrontar-nos a aquestes debilitats”.

Així, ha advertit que la principal debilitat de l'economia és la seva baixa productivitat, “per bé que basant-nos en els fons europeus podem revertir aquesta situació” i situar aquest indicador més proper al que registren altres països de la Unió Europea.

Goirigolzarri ha assenyalat que la millora de la productivitat ha de basar-se en polítiques d'oferta que són sinònim de “reformes de calat, com el sistema laboral, el sistema de pensions o les regulacions que no propicien la creació de noves empreses i estableixen barreres a una sana competència”.

El president de CaixaBank ha afirmat que la utilització dels fons europeus ha de tenir una visió “àmplia i no a curt termini”. “Entenc que és temptadora la seva utilització per aconseguir creixements a curt termini, però hem de tenir una visió més estratègica i assegurar que la seva utilització millora la productivitat de la nostra economia a mig i llarg termini ”, ha apuntat.

És fonamental, segons Goirigolzarri, que els fons provinents de la Unió Europea es gestionin “amb una enorme transparència”, tant en la seva pròpia inversió com en els resultats i impacte que generin en la societat. “No hem d'oblidar que Espanya és un país de pimes, i a elles han d'arribar els fons”, ha remarcat.

Educació i formació contra la desigualtat

En el procés de transformació a què s'enfronta l'economia espanyola en els propers anys, Goirigolzarri ha advertit que hi haurà sectors que han de disminuir el seu perímetre, al mateix temps que es produirà “un canvi molt rellevant en l'assignació de recursos i consegüentment en el treball”. “Això ens porta a un repte clau per al futur de la nostra societat, que és l'educació i la formació durant tota la vida professional”, ha subratllat.

El president de CaixaBank ha afegit que, encara que aquesta situació afecta especialment als joves que estan sent els més vulnerables, hi està implicada tota la població, “cosa que requereix una permanent actualització d'habilitats per desenvolupar-se en un mercat de treball en permanent i creixent canvi”.

“L'atur és la principal causa de les desigualtats socials i la millor medicina per reduir l'atur és la formació i l'educació. Les empreses hem d'assumir la nostra responsabilitat i ser molt més protagonistes, per exemple, en la formació dual, en què estem molt lluny de les pràctiques centreeuropees”, ha reconegut.

Transformació digital al servei de les persones

El president de CaixaBank s'ha referit també als importants reptes que afronta el sector financer, com són la baixa rendibilitat pels baixos tipus d'interès i els grans reptes estratègics com a conseqüència dels processos de digitalització i el canvi d'hàbits dels clients i d'un entorn d'enorme competència.

“Els bancs estem tremendament impactats per la transformació tecnològica. Però cal veure-ho com una oportunitat. La tecnologia és un gran aliat per a nosaltres, ja que ens permet donar un millor servei als nostres clients a la vegada que millora l'eficiència dels nostres processos”, ha explicat Goirigolzarri.

Perquè aquesta transformació digital acabi creant valor a mig termini, ha destacat, “és necessària una regulació que acompanyi a aquests canvis, sota la premissa que la regulació, les regles de joc, han de ser les mateixes per a tots els jugadors que facin la mateixa activitat, independentment del seu sector d'origen, ja que el contrari generarà arbitratges regulatoris, que en el passat hem vist que són una font de desestabilització del sistema financer mundial”.

Goirigolzarri ha manifestat que, a futur, “per molta virtualització que tinguem, les persones seguiran sent clau” perquè els clients seguiran demandant una relació personal, “que tindrà el seu màxim valor en l'assessoria i contractació de productes i les persones seguiran jugant un paper clau en la diferenciació entre les bones i les males entitats”.

“La digitalització i l'equip humà són les palanques que ens ajudaran a seguir prestant un servei eficient i de gran qualitat als nostres clients, aportant finançament a famílies, pimes i empreses, perquè aquesta és la millor manera que tenim per donar suport a la recuperació socioeconòmica del nostre país”, ha subratllat.

El president del banc ha recordat que fa ara tot just un any es va aprovar la fusió de CaixaBank i Bankia, una operació que, sens dubte, ha col·locat a l'entitat resultant en “una posició de clar lideratge en la banca espanyola, amb un model de distribució únic i una gran fortalesa financera, que ens ajudarà a seguir estant molt a prop del món empresarial, dels nostres clients i de la societat en el seu conjunt” i, amb l'objectiu de “dotar-nos de les capacitats necessàries per liderar el procés de transformació que s'està produint en el nostre sector”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES