Nota de premsa

El perfil de l'emprenedora en l'any de la Covid19: Entre 36 i 49 anys, amb estudis d'FP, a la recerca d'una oportunitat de negoci i enfocada al comerç minorista

Dia Internacional de la Dona: Dades de MicroBank sobre emprenedoria

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Raquel Muñoz, fundadora de l’empresa de gels hidroalcohòlics Hidrolor

• MicroBank dona suport a 8.522 emprenedores en un any marcat per la crisi de la Covid-19

• Un 22% de les dones que aposten per impulsar o consolidar un negoci té entre 50 i 64 anys, enfront d'un 8% de dones menors de 25 anys


Un total de 8.522 dones van comptar amb el suport de MicroBank, el banc social de CaixaBank, durant el 2020, any marcat per la crisi de la pandèmia de la Covid-19. Segons un estudi realitzat per MicroBank en col·laboració amb Stone Soup Consulting, les dones representen el 33% del total d'emprenedors i el seu perfil majoritari en l'any de la Covid-19, encara que és heterogeni, respon al d'una dona d'entre 36 i 49 anys d'edat (43%), amb estudis de Formació Professional (34%), a la recerca d'una oportunitat de negoci (42%) i enfocada al comerç minorista (30%). 

“La voluntat de MicroBank d'estar al costat d'emprenedors i autònoms amb l'objectiu de contribuir a la creació de riquesa i benestar ha estat encara més ferma durant el 2020. Ha estat un any complex, però malgrat les dificultats, les emprenedores han continuat demostrant que hi ha molt de talent a Espanya que val la pena recolzar en el seu propi benefici i en el de la societat”, explica Cristina González Viu, directora general de MicroBank. 

Per edats, el segon col·lectiu més nombrós és de les dones d'entre 26 i 35 anys (26%), encara que també destaca el grup de dones amb edats compreses entre 50 i 64 anys, que representen el 22%, molt per sobre del 8% que suposen les dones menors de 25 anys. 

Segons el nivell d'estudis, el 26% de les beneficiàries de microcrèdits de MicroBank tenia una carrera universitària, el 22% havia cursat l'Educació Obligatòria i el 16%, Batxillerat. Únicament un 1% de les dones no tenia estudis. 

Respecte als sectors predilectes per a emprendre per part de les dones, destaquen el comerç minorista (30%), l'hostaleria i restauració (23%) i els negocis de perruqueria i estètica (20%). Aquestes dades contrasten amb els nous negocis impulsats per homes, que opten en menor proporció que les dones pel comerç i l'hostaleria. En el marc dels serveis professionals, ells es decanten per noves oportunitats en l'àmbit del transport, la construcció i les reformes. 

Entre les principals motivacions que les dones esgrimeixen per emprendre destaca el fet de veure una clara oportunitat de negoci (42%), el desig de guanyar independència i ser les seves pròpies caps (25%) i la vocació (13%). A banda, per a un 13% de les dones, la principal motivació per a emprendre és revertir una situació d'atur. 

Segons les dades de MicroBank, les dones emprenedores contracten molt més altres dones que els homes, amb un 46% enfront d'un 29%. 

Les dones són més proclius que els homes a sol·licitar un microcrèdit per a l'obertura d'un negoci, amb un 48% enfront d'un 26%. En relació a l'èxit dels negocis empresos per dones, en el 86% dels casos continuen vigents, mentre que un 7% ha hagut de tancar. Els negocis que no han prosperat liderats per homes han estat el 3%, en part per no estar tan vinculats als sectors més castigats per la pandèmia com ha passat en el cas de les dones. 

Les emprenedores han rebut el 31% dels préstecs específics de MicroBank per pal·liar els efectes de la Covid-19. En la majoria dels casos, es van destinar a pagar les despeses del dia a dia del negoci (34%), fer front al pagament a proveïdors (22%) i al lloguer de l'oficina o local (18%). 

Casos reals: L'aposta per la reinvenció 

El cas de Raquel Muñoz, de Cabezón de la Sal (Cantàbria), és un dels múltiples exemples d'emprenedores que han hagut de reinventar-se com a conseqüència de la pandèmia. Després de gairebé una dècada dedicada a la fabricació d'ambientadors per a la llar, la pandèmia va acabar amb el seu negoci i va decidir demanar un microcrèdit per reenfocar la seva activitat, crear l'empresa Hidrolor i començar a produir gels hidroalcohòlics amb aromes. “L'any 2020 ha ser molt dur, però la paciència, la constància i la resiliència m'han convertit en una emprenedora més capacitada i segura de mi mateixa”, explica Muñoz, que ha aconseguit introduir els seus productes en ajuntaments de Cantàbria i Castella i Lleó. 

Leticia Domínguez, al capdavant de LDM Arte y Moda, és un altre exponent de dona emprenedora que ha vist com la Covid-19 ha modificat el seu model de negoci. Fa uns anys va iniciar a Sevilla el seu projecte personal dedicat al disseny, producció i comercialització de moda flamenca feta a mà i va impulsar la seva pàgina web i la venda en línia gràcies a la concessió d'un microcrèdit per part de MicroBank. “Durant la pandèmia no vaig poder mostrar la meva feina en fires ni desfilades, per la qual cosa vaig decidir posar el focus en reforçar la meva formació, reorientar l'activitat i diversificar la producció amb la confecció de mocadors i ventalls, entre altres productes”, explica Domínguez, ferma defensora de la moda sostenible i el comerç just. 

Banca socialment responsable 

MicroBank dona resposta a diferents segments de població on les necessitats financeres no estan prou cobertes. Té un paper determinant en el Pla de Banca Socialment Responsable de CaixaBank, en el qual té encomanada la missió de promoure la inclusió financera, facilitant l'accés al crèdit als col·lectius més vulnerables, així com enfortir el seu compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori. 

Com a únic accionista de MicroBank, CaixaBank fa costat al seu banc social des de la seva creació atorgant-li el finançament necessari per al creixement de la seva activitat creditícia i comercialitzant els seus productes a través de les prop de 4.000 oficines de la xarxa comercial de CaixaBank per posar a la disposició del client tota la gamma d'opcions amb la màxima qualitat de servei i proximitat possibles. 

En la concessió dels microcrèdits, col·laboren també de manera activa més de 300 entitats per tota Espanya que aporten coneixement de les persones destinatàries dels préstecs, a banda d'assessorar i realitzar un seguiment dels projectes. 

Així mateix, MicroBank compta amb el suport d'algunes de les principals institucions europees dedicades al foment de l'emprenedoria i les microfinances. Es tracta del Fons Europeu d'Inversions (FEI), el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI). 

L’any 2020 MicroBank ha donat un nou impuls per afrontar els reptes i objectius plantejats: inclusió financera, foment de l'activitat productiva i generació d'impacte social.

 

NOTÍCIES RELACIONADES