Nota de premsa

CaixaBank mobilitza 31.375 milions d'euros en finançament sostenible el 2021, un 150% més que l'any anterior

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
-

• L'entitat ha batut el seu rècord històric tant en préstecs sostenibles, amb 11.595 milions d'euros, com en l'emissió de bons ESG, amb més de 19.780 milions d'euros.

• CaixaBank ha tancat l'exercici 2021 en la sisena posició del rànquing de finançament sostenible a Europa de Refinitiv i és el banc espanyol més ben posicionat en aquesta classificació.

CaixaBank ha mobilitzat 31.375 milions d'euros en finançament sostenible el 2021. Aquesta xifra, procedent tant de préstecs com de bons sostenibles, suposa un 150,8% més que l'any anterior.

En l'apartat de préstecs sostenibles, CaixaBank ha tancat 105 operacions el 2021, per valor d'11.595 milions d'euros. Aquesta xifra representa un 131% més que l'aconseguida el 2020 i suposa un nou un rècord per al banc en aquesta àrea d'activitat.

Els préstecs sostenibles es divideixen en tres categories: préstecs verds, que són aquells que tenen un impacte directe positiu sobre el medi ambient; préstecs socials, si l'ús dels fons repercuteix en variables socials com per exemple la salut o l'educació; o préstecs ESG-Linked, si són finançaments que incentiven la consecució d'objectius sostenibles per part de la companyia.

El 2021, CaixaBank va fer 68 operacions ESG-Linked per valor de 6.113 milions d'euros. Entre elles, destaca la participació en el préstec sindicat sostenible d'Acciona, de 3.300 milions d'euros, l’operació sostenible més gran realitzada fins a la data a Espanya,  especialment significativa per suposar el projecte inaugural d'Acciona Energia. També sobresurten els crèdits sindicats d'Atresmedia, Applus o Europastry, pioners en els seus respectius sectors. A més, van destacar els préstecs sindicats a Ciments Molins, Naturgy, Roca o Endesa, per la implementació d'estructures innovadores, que han contribuït a impulsar aquest mercat. En totes aquestes transaccions, CaixaBank ha actuat com a Coordinador de Sostenibilitat i Agent, donant suport als clients en el disseny de les operacions.

En relació amb finançament ESG-Linked en l'àmbit de banca transaccional, CaixaBank ha introduït aquestes variables ambientals, socials o de governança en productes com el factoring, el confirming, els avals i les línies de crèdit. En aquesta categoria, ha fet 15 operacions per valor de 4.188 milions d'euros, on destaquen les operacions formalitzades amb Endesa, Arval, Siemens Gamesa o Gestamp.

D'altra banda, CaixaBank ha fet 22 préstecs verds el 2021 per valor de 1.294 milions d'euros. Dins d’aquesta categoria, destaca el finançament concedit el febrer a l'Autoritat Metropolitana de Barcelona per finançar el seu programa de mobilitat sostenible o finançaments de projectes d'energies renovables com els de Cúbico, per al refinançament de dos projectes d'energia solar al sud d'Espanya, o Dogger Bank, el parc eòlic marí més gran del món que s'està construint al Regne Unit.

Emissions de bons ESG

Els bons ESG (ambientals, socials i de governança per les seves sigles en anglès) es divideixen en quatre categories: bons verds, si tenen un impacte positiu sobre el medi ambient; bons socials, si repercuteixen en millores socials com per exemple salut, educació o  transport públic; bons sostenibles, que són els que combinen variables verdes i socials; i bons sustainability-linked, que vinculen les condicions del bo a la consecució d'objectius sostenibles per part de l'empresa.

El 2021, CaixaBank ha participat com a bookrunner en l'emissió de 18 bons ESG, cosa que ha suposat la col·locació de 16.200 milions d'euros excloent les emissions pròpies. En el capítol de bons verds, s'ha assolit la xifra de 8.030 milions d'euros en emissions com les d'Acciona Energia, Adif o Red Eléctrica.

En bons sostenibles, destaquen les emissions de la Comunitat de Madrid, del Govern Basc o de la Junta d'Andalusia. La participació de CaixaBank en bons sostenibles ha assolit els 4.500 milions d'euros. En bons sustainability-linked han destacat les emissions d’Enel o ASTM.

El 2021, CaixaBank ha emès quatre bons propis sota format verd o social per donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, per valor de 3.500 milions d'euros. Aquests quatre bons se sumen als tres llançats el 2019 i 2020, convertint a CaixaBank en el banc europeu amb un volum més gran d'emissions pròpies de bons ESG en euros amb un total de set emissions, quatre verds i tres socials, amb un valor agregat de 6.000 milions d'euros i 500 milions de lliures.

Sumant les emissions pròpies i alienes de bons ESG, CaixaBank ha mobilitzat 19.780 milions d'euros durant el 2021, un 164% més que l'any anterior.

Sisena posició en finançament sostenible a Europa

CaixaBank ha finalitzat l'exercici 2021 com el sisè banc en finançament sostenible a Europa segons el rànquing de Refinitiv i és el banc espanyol més ben col·locat en aquesta classificació.

 

El banc s'ha consolidat com a líder del mercat espanyol i un dels referents mundials en finançament sostenible. En l'àmbit internacional, CaixaBank ha participat en operacions en 14 països. Entre elles, han destacat la de Transport Light Rail a Sydney, que va suposar el primer finançament sostenible formalitzat per l'entitat a Austràlia, o els finançaments de Vineyard Wind, projecte eòlic liderat per Avangrid i CIP als Estats Units, i la del projecte Fargo, impulsat per Acciona per a la construcció d'una innovadora infraestructura d'adaptació al canvi climàtic a Dakota del Nord i Minnesota. Aquestes dues operacions, han estat guardonades recentment com a Deal of the Year Global i Deal of the Year Américas, respectivament, per PFI (Project Finance International).

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES