Nota de premsa

Un projecte per reaprofitar l'aigua a les llars guanya la quarta edició de l'imaginPlanet Challenge

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Equip guanyador de la 4ª edició de l'imaginPlanet Challenge

• La iniciativa guanyadora està integrada per tres estudiants de la Universitat CEU San Pablo de Madrid

• L’equip impulsor del projecte Ecova gaudirà d’una estada a Silicon Valley i visitarà empreses com Netflix, Google, HQ, Instagram, X o IDEO, entre d’altres

• Més de 3.000 estudiants de tot Espanya han participat en la quarta edició del programa, organitzat per imagin per impulsar idees d’emprenedoria capaces de generar un impacte positiu al planeta

 

Ecova, un projecte impulsat per tres estudiants de la Universitat CEU San Pablo de Madrid amb l'objectiu de reaprofitar l'aigua a les llars, ha resultat guanyador de la quarta edició de l'imaginPlanet Challenge. Aquest programa, organitzat per imagin, té el propòsit de fomentar l'esperit emprenedor dels joves i generar idees de negoci que ajudin a combatre el canvi climàtic.

A través d'aquesta iniciativa, imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida impulsada per CaixaBank, ofereix formació i eines a una generació de joves amb consciència mediambiental i inquietuds emprenedores perquè puguin desenvolupar projectes capaços de generar un impacte positiu al planeta.

Els estudiants Fátima Sánchez de Pedro, Marta Pedernal Marigómez i Guillermo Yegro Dawig, de la Universitat CEU San Pablo de Madrid, han desenvolupat Ecova, un sistema integrat dissenyat per capturar, tractar i reutilitzar les aigües grises generades a les llars. Aquest sistema que han dissenyat es basa en la premissa que l'aigua emprada a la dutxa encara té una qualitat suficientment alta com per ser reutilitzada en aplicacions no potables, com la descàrrega de vàters. L'aigua es redirigeix del pot sifònic (un petit dipòsit que realitza la funció de sifó central per a cadascun dels dispositius -banyera, dutxa, bidet, lavabo, etc- que s'hi trobi connectat) al sistema de filtració, eliminant així sabons, greixos i altres residus químics que puguin danyar el vàter, després de la qual cosa és bombada cap al dipòsit d'aigua, que alimenta la cisterna del vàter.

Després de fer-se amb la victòria, l'equip guanyador gaudirà d'una estada a Silicon Valey, concretament al centre d'innovació d'Imagine Creativity Center, dirigit per l'emprenedor Xavier Verdaguer. Els membres de l'equip d'Ecova participaran durant deu dies en un programa d'incubació del seu projecte i visitaran companyies com Netflix, Google, HQ, Instagram, X o IDEO, entre d'altres. A més, els joves rebran sessions de formació a les universitats de Standford i Berkeley. A més, també participaran en un Road Trip des de Los Angeles a San Francisco, on visitaran els parcs naturals del Gran Canó, Yosemite, Mammoth Lakes i La vall de la Mort.

A més, els impulsors d'Ecova formaran part de la comunitat Alumni, a través de la qual imagin segueix donant suport a l'evolució dels projectes que han format part de l'imaginPlanet Challenge, i tots els equips participants poden seguir vinculats al programa. Aquest Alumni permet seguir donant suport al desenvolupament dels projectes, fomentar el futur laboral dels participants i generar interacció entre tots els agents implicats en l'imaginPlanet Challenge.

Ecova ha arribat a la final, celebrada a Madrid, al costat dels següents projectes:

  • Protein Bar-Ley, un equip de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla amb una iniciativa de producció de barretes proteiques fabricades a partir del bagàs d'ordi.
  • Ingenia, de la Universitat Politècnica de València, que a través de Biotank aposta per una solució ecològica d'un motor d'algues, dissenyat per a absorbir CO₂ en àrees altament contaminades.
  • Tengui, que des de la Universitat de Girona ha presentat una app que permet trobar qualsevol producte que necessitis en una botiga del teu voltant a través d'Intel·ligència Artificial reduint l'impacte que generen les compres
  • Evolution, de la Universitat de Navarra, amb Th(re)ad, un fil 100% reciclat a partir de les deixalles tèxtils i de la roba en desús.
  • Agro4Data, equip de la Universitat Carlos III de Madrid que ha ideat un programari per administrar de forma més eficient els recursos utilitzats durant el cultiu.
  • 3toC, de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha presentat una màscara dissenyada per a ciclistes urbans que incorpora informació sobre la contaminació.
  • Aloha, que des de CIFP Virgen de Las Nieves de La Palma, ha desenvolupat una app per connectar turistes amb locals, oferint experiències i allotjaments
  • Sitio, que des de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid ofereix una solució de lloguer de propietaris de places de garatge amb usuaris que necessiten aparcament.
  • Clean Forest, que des de la Universitat de Vigo (ESEI, Ourense) proposa una plataforma de compra i venda de crèdits de carboni basada en blockchain que connecta propietaris de terrenys amb usuaris interessats en la reforestació.

Més de 8.000 participants en les primeres edicions

El projecte guanyador de la quarta edició de l'imaginPlanet Challenge ha resultat escollit entre els 447 equips inscrits en aquesta convocatòria, que ha comptat amb més de 3.000 joves participants. Com a novetat, en la present edició s'ha rebaixat l'edat per a poder participar de 18 a 16 anys i han pogut inscriure's tant universitaris com alumnes de centres de Formació Professional.

Al llarg de les seves quatre convocatòries, més de 8.000 joves han participat ja en l'imaginePlanet Challenge. Els projectes escollits en la primera edició van ser ecoDeliver i Kidalos, enfocats a fer més sostenibles els sectors del transport de paqueteria i les joguines, respectivament. El 2022, el reconeixement va ser per a Atom, un projecte de generació i emmagatzematge de combustible d'hidrogen, mentre que l'any passat va guanyar Utopia, una iniciativa per detectar i frenar l'expansió d'incendis a través de la intel·ligència artificial. Diverses d'elles ja s'han constituït com a empresa i han tancat diverses rondes d'inversió.

imaginPlanet, una aposta per la sostenibilitat

imaginPlanet Challenge forma part de les iniciatives que imagin, a través d'imaginPlanet, desenvolupa per generar un impacte positiu en el planeta i en el conjunt de la societat. A través d'imaginPlanet s'activen accions de suport a causes socials i mediambientals pròpies o impulsades per persones o organitzacions a qui presten el seu suport.

El pla de sostenibilitat d'imagin implica que tot el model de negoci i la seva organització al complet estiguin compromesos amb criteris de coherència, compromís social i mediambiental, transparència i innovació.

A més, imagin està compromès a potenciar la inclusió financera dels més joves posicionant-se com el punt clau de contacte entre els joves i els seus recursos financers, exercint un paper essencial en l educació financera de la nostra comunitat. Així mateix, ofereixen formació i consells pràctics sobre temes quotidians relacionats amb les finances.