Reportatge

La generació silver, una oportunitat per als emprenedors

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

• Espanya està experimentant un ràpid envelliment a causa de baixes taxes de natalitat i l’arribada de la generació silver, els baby boomers, a l’edat de jubilació. Els avenços científics han permès a aquesta generació gaudir d’una segona joventut i arribar a la jubilació amb una salut òptima. A més, aquesta generació lidera el creixement del consum a Espanya. Aquest fenomen es coneix com a silver economy o economia de plata, i representa una gran oportunitat per als emprenedors.

 

L’envelliment de la població europea és una realitat inqüestionable. I aquest envelliment és més accelerat encara en el cas d’Espanya, a causa d’una de les taxes de natalitat més baixes de tot el món i l’arribada de la generació silver, aquella coneguda com a baby boomers, a l’edat de jubilació. Aquesta generació està vivint actualment una segona joventut gràcies als avenços científics produïts en les últimes dècades, que els ha ofert una millora en la qualitat de vida, permetent-los arribar al llindar de la jubilació amb un estat de salut òptim.

La generació silver és, a més, la que lidera el creixement del consum a Espanya per sobre de qualsevol altre segment d’edat de la població. Són, sens dubte, els que més gasten.

En aquest context, la Unió Europea (UE) ha publicat l’informe The Silver Economy, en el qual situa a la generació silver com un potent motor econòmic. L’estudi preveu que l’any 2025 la població major de 50 anys a la UE arribi a 222 milions de persones (el 42,9% de la població europea) i comptarà amb una capacitat de despesa de 5.000 milions d’euros. És evident que l’estratègia de creixement dels mercats no ha d’obviar aquest segment, ampliant l’oferta de productes i serveis relacionats amb l’envelliment de la població. A aquest fenomen se li coneix com a silver economy o economia de plata.

La silver economy es presenta com una gran oportunitat per als emprenedors, ja que constitueix un niu de mercat amb un enorme potencial.

Emprendre, un desafiament i una oportunitat

En l’actual panorama d’Espanya, llançar-se a emprendre una empresa pot ser un desafiament, però també una gran oportunitat. Amb una bona idea, el primer és aconseguir suport financer per posar-la en marxa. Però els emprenedors es troben també en moltes ocasions amb una gran falta de contactes que els impedeix projectar el creixement del seu negoci.

És per això que CaixaBank va llançar en 2007 els Premis EmprènXXI a través de DayOne, la seva divisió especialitzada dirigida a donar suport i acompanyar a totes aquestes empreses joves, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global, que duen a terme activitats de valor afegit i es financen principalment amb fons propis. Gràcies al reconeixement d’aquests premis, les empreses seleccionades no només obtenen premis en metàl·lic, sinó que a més aconsegueixen tota la visibilitat, contactes i formació internacional necessària per seguir avançant.

Des de fa dues edicions, l’entitat compta amb una categoria sènior dins dels Premis EmprènXXI per reconèixer aquelles iniciatives que ajuden a millorar la salut dels ciutadans i contribuir a l’envelliment actiu a través de la tecnologia.

Adaptar-se a les necessitats de la gent gran

La societat té un repte per endavant: adaptar-se a les necessitats de la gent gran, innovant i aplicant les noves tecnologies, però sense oblidar la importància de la proximitat i del tracte personal. I CaixaBank en vol formar part.

A la passada edició de 2022-2023, l'empresa Medical Plasmas va obtenir el guardó a la categoria SilverXXI gràcies a la seva Iniciativa Empresarial de Base Tecnològica (IEBT) dedicada a la investigació, desenvolupament, producció i comercialització d'equipament mèdic basat en tecnologia de plasma físic atmosfèric fred. Aquest tipus de plasma té propietats antimicrobianes, regeneratives i angiogèniques que acceleren la curació d'úlceres.

Daniel Cortázar, CEO de Medical Plasmas, destaca que “la població sènior representa un segment crucial a la nostra societat, no només pel vincle emocional que compartim amb la nostra gent gran, sinó també pel valuós recurs que representen a causa de la seva experiència i vitalitat. Els avenços científics i socials ens permeten envellir amb una qualitat de vida cada vegada més gran, cosa que ens impulsa a estar actius i contribuir al benestar comú durant més temps. Aquest canvi demogràfic crea noves necessitats que requereixen solucions innovadores, i les emprenedories que se centren a atendre aquest sector estan destinades a l'èxit, ja que aborden tant necessitats humanes com econòmiques de rellevància creixent. Per això, iniciatives com els Premis EmprènXXI tenen un paper fonamental en potenciar la innovació en un sector tradicionalment considerat 'passiu', però que està experimentant una ràpida transformació cap a un motor de valor afegit.”

A l'edició de 2021-2022, el repte SilverXXI va reconèixer a la start-up Corify Care la creació d'un producte i tecnologia que permet als metges tractar les arrítmies cardíaques en més pacients de manera més eficient i eficaç.

Andreu Martínez, CEO de Corify, considera que la participació de la companyia als Premis EmprènXXI ha estat fonamental per, no només donar-los visibilitat, sinó també per l'oportunitat d'integrar-se a la xarxa AlumniXXI i beneficiar-se de formacions especialitzades. Aquest tipus d'iniciatives són essencials per enfortir l'ecosistema d'emprenedoria espanyola, especialment als sectors dirigits a millorar la qualitat de vida dels sènior. Aquests premis no només fomenten la competència i la innovació dins del país, sinó que també faciliten connexions valuoses entre diverses àrees de l'emprenedoria, impulsant així el desenvolupament de solucions integrals que beneficien tota la societat”, afegeix Martínez.

Aquest any, els Premis EmprènXXI han reconegut a la millor solució enfocada al benestar de la gent gran dins del repte del Benestar del Demà. El premi d'aquest desafiament ha estat per a Showee Smart Wellness, empresa que ha dissenyat i comercialitzat una dutxa ecointel·ligent i accessible que automatitza el procés de mullat, ensabonat i assecat. D'aquesta manera, augmenta l'autonomia i la intimitat de les persones amb dependència i facilita l'assistència als cuidadors corresponents.

És evident l'impacte que té la silver economy a la nostra societat i al creixement de l'economia espanyola. Per això, és important continuar treballant per reconèixer i donar suport a totes aquelles iniciatives dirigides a la tercera edat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES