Reportatge

Innovació i progrés: l'impacte transformador dels emprenedors en la societat

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

• Els emprenedors són motor del progrés social. Amb la seva visió i determinació transformen desafiaments en oportunitats, creant no sols riquesa econòmica sinó també solucions sostenibles per un futur millor.

 

Els emprenedors juguen un paper essencial en el desenvolupament i la prosperitat de la societat, ja que no sols impulsen l'economia a través de la creació d'empreses i generació de llocs de treball, sinó que també s'enfronten als desafiaments del futur amb solucions innovadores i sostenibles. La transformació de la indústria agroalimentària, tenir un planeta millor per les noves generacions, el desenvolupament de solucions enfocades al benestar de les persones majors, l'adaptació a les noves tecnologies i la inclusió laboral o els habitatges del futur són només alguns dels desafiaments als quals ens enfrontem.

Les empreses Nova Indústria Galega, Gravity Wave, The Blue Box Biomedical Solutions, Showee Smart Wellness, Eonesia-Ludificació Immersiva, Nuwe, Nidus Lab, PandaGo, Cafler, Colibid, Hotel Treats, Oratrex i Colfeed4Print són alguns exemples de start-ups que han desenvolupat solucions per donar resposta a alguns d'aquests grans reptes. Totes elles han estat guardonades en la 17a edició dels Premis EmprènXXI, que ha lliurat CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, al costat de les seves diferents àrees, divisions i filials del Grup. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Ministeri d'Indústria i Turisme, a través de ENISA, a Espanya, i del Banc BPI a Portugal.

El planeta, el benestar i el talent del demà

Totes aquestes empreses són font de noves idees i tecnologies disruptives. La seva agilitat i capacitat per innovar ràpidament els permet respondre als canvis del mercat i a les necessitats de la societat de manera efectiva. A més, el seu enfocament en la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa contribueix a la creació d'un futur més verd i equitatiu.

Nova Indústria Galega (Galícia) pretén democratitzar i posar a la disposició de les empreses tota la informació que generen en els seus processos industrials. Per això dissenyen solucions a mesura, sobre la base de la Intel·ligència Artificial i el Machine Learning. En aquests moments compta en el mercat amb aplicacions de monitoratge i anàlisi per als sectors vinícola, forestal i de gestió de residus. Tal com explica Lara Neira, CEO de l'empresa: “En Nigal ens diferencia la passió i les ganes de crear valor, de crear solucions que ajudin als humans, als treballadors en el seu dia a dia.

 

I el que fem bàsicament és fer brillar les seves dades, que és per la qual cosa portem avui el projecte, és crear un impacte sostenible”.

Per part seva, per contribuir a tenir un planeta millor per les noves generacions, Gravity Wave (Comunitat Valenciana) impulsa la neteja de plàstic i xarxes de pesca de la mar i dels ports. “Ens dediquem a netejar plàstic de la mar i xarxes de pesca dels ports i transformar-lo en productes de valor. Treballem amb pescadors tradicionals per recollir tot aquest plàstic i amb empreses per dur a terme tota aquesta recol·lecta i transformació en diferents productes”, explica Julen Rodríguez, Co-CEO de l'empresa.

Detectar el càncer de mama amb tan sols una mostra d'orina és el que pretén The Blue Box Biomedical Solutions (Catalunya), que ha estat la start-up guanyadora del desafiament solucionis de tecnologies mèdiques i E-health. L'equip de l'empresa, fundada per Judit Giro Benet, ha creat un dispositiu mèdic que es troba en fase de desenvolupament i certificació. Eric Güell, CEO i fundador de Showee Smart Wellness (Catalunya), explica que “ens dediquem a fer dutxes accessibles i eco-intel·ligents per persones amb discapacitat o persones majors que no poden dutxar-se soles i facilitem molt el que és l'assistència als seus cuidadors professionals i no professionals perquè visquin aquest moment amb més tranquil·litat i amb més distribució”.

Els Premis EmprènXXI han reconegut també a Eonesia-Ludificació Immersiva (Andalusia) en el desafiament a la millor iniciativa que capacita a les persones per adaptar-se a les noves tecnologies, el reciclatge i la inclusió laboral. L'empresa es dedica a crear experiències d'aprenentatge de forma gamificada en mons virtuals on aprendre, repassar o avaluar coneixements, donant lloc a una nova eina en els processos formatius. “Volem continuar treballant per canviar l'educació del futur i aconseguir que aquestes ments del futur continuïn aprenent i motivar i captar l'interès perquè la formació sigui una experiència única”, assenyala la seva CEO i fundador, Rafael Dorado. Per part seva, Nuwe (Catalunya), plataforma de reclutament tecnològic que utilitza competicions i reptes gamificats per avaluar i connectar talent amb empreses, ha guanyat el premi del desafiament de productes i serveis enfocats al desenvolupament, captació i retenció del talent.

Les ciutats, l'economia i el gaudi del demà

La millor solució vinculada a l'habitatge del futur ha estat la de Nidus Lab (Madrid), que ofereix solucions de disseny arquitectònic automatitzades i optimitzades a fons d'inversió, promotors i arquitectes, reduint així temps i costos mitjançant la IA generativa. Tal com explica Ana Lozano, CEO i fundadora de l'empresa, “La qual cosa nosaltres volem aconseguir amb la nostra eina és, entre altres coses, simplificar enormement i llevar incertesa dels processos d'inversió i amb això també aportar el nostre granet de sorra per resoldre aquest gran repte social que és l'habitatge assequible”. Per part seva, PandaGo (Madrid) ofereix solucions de mobilitat elèctrica i gestió de flotes per empreses. Mariano Galán, CEO de la companyia, apunta que “en Colla Go tenim una missió que és posar molt fàcil a les empreses i professionals que puguin fer la transició a una mobilitat sostenible”.

 

Colibid (Comunitat Valenciana) és una plataforma de subhasta hipotecària, que permet a bancs i brokers licitar en una subhasta inversa durant tres dies i gràcies a aquest treball ha estat la start-up guanyadora del desafiament de la transformació del sector financer i els nous models de negoci en la banca. Stefano Scardia, CEO de l'empresa, assenyala que des de Colibid “ajudem la gent a buscar hipoteca de manera súper senzilla a través d'una plataforma que t'unifica tots els bancs en un únic lloc”. Per part seva, Cafler (Catalunya), “neix amb la idea de fer la vida més fàcil a l'usuari del vehicle i som una plataforma que ofereix qualsevol servei que l'usuari del cotxe necessita a un sol clic de distància. Des de reparacions a domicili, ITV, rentades, a temes de pàrquing, assegurances i altres”, apunta la seva CEO Ricard Guillen.

En el desafiament d'oferir solucions que afavoreixin la transformació del sector hoteler i de viatges s'ha emportat el guardó Hotel Treats (Balears), un marketplace que permet comprar experiències i bons regalo en hotels de luxe sense haver d'allotjar-se. Per part seva, per millorar l'experiència i la gestió en la restauració, Oratrex (Comunitat Valenciana) ha creat Smart Tiquet, un nou format d'arxiu intel·ligent per les entrades, compatible amb el sistema de venda que ja utilitza el promotor i que garanteix l'autenticitat, propietat i traçabilitat. Segons el seu CEO, José Blasco, “Smart Tiquet serveix com a suport per entrades a esdeveniments amb l'objectiu d'evitar que siguin falses i que res pugui xafar-te l'esdeveniment quan assisteixes per culpa de falsificacions”. Per part seva, el premi a la innovació tecnològica més disruptiva ha estat per Colfeed4Print (Madrid), una spin off del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) dedicada a la fabricació de filaments i grànuls per la impressió 3D.

L'ecosistema emprenedor actua com un motor de creixement econòmic i creació d'ocupació. En fomentar la competència i la diversificació econòmica, aquestes empreses estimulen la productivitat i l'eficiència en tota l'economia. A més, tenen un paper crucial en la construcció de comunitats resilients i adaptatives. En abordar problemes locals amb solucions globals, aquests emprenedors poden ajudar les comunitats a enfrontar desafiaments com el canvi climàtic, la desigualtat i la transformació digital.

L'ecosistema emprenedor no sols és vital per resoldre els problemes d'avui, sinó que també és essencial per liderar el camí cap a un futur més sostenible i pròsper.

 

NOTÍCIES RELACIONADES