Nota de premsa

Grans bancs de l'eurozona comencen la fase d'implementació d'una nova solució de pagaments comuna: la Iniciativa de Pagaments Europea (EPI)

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts

Setze grans bancs europeus de cinc països (Alemanya, Bèlgica, Espanya, França i els Països Baixos) han establert avui les bases pel futur llançament de la Iniciativa de Pagaments Europea (EPI).

L'objectiu de l'EPI és crear una solució de pagaments integral paneuropea que, aprofitant pagaments instantanis (“SEPA Instant Credit Transfer, SCT Inst”), inclourà una targeta de pagaments comuna per als consumidors i comerços de tot Europa, un moneder electrònic i funcions de pagament entre particulars (“P2P”). La solució s’afegirà a les ja existents ofertes pels sistemes de pagament internacionals i pretén convertir-se en el mitjà de pagament preferit pels consumidors i comerciants europeus en tota mena de transaccions, tant les realitzades de manera presencial o en línia, com els reintegraments d'efectiu i els pagaments electrònics entre particulars.

Una solució de pagaments paneuropea per aportar beneficis concrets als venedors i  consumidors europeus

L'objectiu de l'EPI és oferir una solució de pagament digital que es pugui utilitzar a tot Europa i que elimini la fragmentació que ara existeix. Així doncs, els fundadors de l'EPI donen resposta a comerciants i consumidors que demanaven el desenvolupament d'iniciatives de pagament amb un enfocament més paneuropeu.

L'EPI beneficiarà, sobretot, els ciutadans europeus, estimulant la innovació en el món dels pagaments. Encara avui, més del 50% de les transaccions de pagaments detallistes a Europa es fan en efectiu. L'EPI també tindrà beneficis tangibles per als comerços europeus, atès que els oferirà una solució de pagaments integral, competitiva i unificada per a tot Europa que també estarà disponible per a tots els consumidors europeus. 

L'EPI també pretén fomentar l'enfortiment del mercat únic i de l'agenda digital europea

La creació de l'EPI fomentarà la implementació de l'agenda política de les autoritats públiques, tant europees com nacionals, mitjançant la creació d'una solució realment europea en l'àmbit dels pagaments, la banca i la tecnologia. A Europa, les solucions de pagament digitals actuals estan fragmentades i els ciutadans europeus no sempre poden pagar de manera digital. A més, la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat d'una solució digital europea unificada. En aquest sentit, l'EPI també pretén alinear l'ecosistema europeu de pagaments dels bancs, comerços, compradors i prestadors de serveis de pagament, amb la qual cosa contribuirà a l’enfortiment del Mercat Únic i a l'Agenda Digital europea.

L'inici de la fase d'implementació es materialitzarà al llarg de les pròximes setmanes mitjançant la creació d'una companyia transitòria a Brussel·les (Bèlgica), que establirà unes fites clares, entre les quals s’inclou la definició del full de ruta tècnic i operatiu i l'inici del desenvolupament d'una solució que ofereixi la millor experiència d'usuari. Cada banc avaluarà l'acompliment d'aquesta companyia abans d'incorporar-se a la companya definitiva que llançarà l'EPI al mercat.  

Altres proveïdors de serveis de pagament estan convidats a unir-se a aquesta iniciativa. Fins a finals de 2020, altres actors del mercat europeu, bancs individuals o consorcis bancaris, així com tercers prestadors de serveis de pagament, poder sol·licitar la seva entrada en l'EPI com a fundadors. Està previst que comenci a operar el 2022. 

Sobre CaixaBank

CaixaBank és el grup financer líder en banca detallista a España i un dels més importants de Portugal, on controla el 100% de BPI, així com l'entitat líder en targetes i mitjans de pagament a través de CaixaBank Payments & Consumer. El grup, presidit per Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, té 15,5 milions de clients al mercat ibèric; la xarxa comercial més gran de la península, amb més de 4.500 oficines; i segueix reforçant el seu lideratge en banca digital amb 6,5 milions de clients digitals.

CaixaBank ha desenvolupat projectes que han marcat fites tecnològiques en el sector, com la primera implantació comercial a Europa dels sistemes de pagament contactless i de pagament pel mòbil, la creació dels primers caixers contactless del món, la introducció de caixers amb tecnologia de reconeixement facial, o el desenvolupament de les primeres aplicacions d'intel·ligència artificial per a l'atenció al client. CaixaBank es compromet amb un model de banca universal socialment responsable, basat en la qualitat, la proximitat i l’especialització en productes i serveis adaptats per a cada segment. La seva missió és contribuir al benestar financer dels seus clients i donar suport al progrés de les comunitats on desenvolupa la seva activitat. 

Sobre l'EPI: la Iniciativa de Pagaments Europea (EPI) pretén crear una solució de pagaments paneuropea unificada. Els seus membres fundadors fins avui són:

 

NOTÍCIES RELACIONADES