Opinió

Xile: un model d’èxit al Con Sud


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Vista panorámica de Santiago de Xile

Sóc director d'oficina de banca internacional de CaixaBank des de fa diversos anys i, durant la meva trajectòria, he tingut la sort de poder participar en dos projectes apassionants: l'obertura de la primera sucursal operativa de CaixaBank fora d'Espanya, ubicada a Varsòvia (allà vaig estar treballant 5 anys) i l'obertura l’any 2012 de la primera oficina de representació de l'entitat en el continent americà, ubicada a Santiago de Xile. Des d'aquí, he tingut l'oportunitat de conèixer de primera mà l'evolució de l'entorn i els progressos de les empreses espanyoles en la regió sud del continent iberoamericà.

La cultura de Xile és molt interessant, fruit de la influència d'Europa i d'Orient Mitjà amb la tradició heretada de les comunitats indígenes. Tot i les dificultats que suposen les importants barreres geogràfiques de Xile en els quatre punts cardinals, el país té una riquesa paisatgística única.

 “Xile ha aconseguit desenvolupar un model econòmic i comercial d'èxit, que ha experimentat un creixement sostingut durant molts anys i s'ha convertit en un referent en tota la regió”

La geografia també té un paper determinant en les principals activitats econòmiques xilenes. Al nord, destaca la mineria, el sector més important, que representa un 9% de PIB i un 55% de les exportacions. Destaca l'explotació del coure i el liti, materials essencials en la transformació a nivell mundial, que pot impulsar la projecció internacional de Xile en els processos de desenvolupament tecnològic.

D’altra banda, el sud concentra l'activitat forestal i marítima. Allà hi operen empreses que són líders mundials en els seus sectors, generen oportunitats per a la indústria auxiliar i aporten innovació i eficiència.

En tercer lloc, la Regió Metropolitana de Santiago, gairebé al centre geogràfic del país, compta amb una competitiva indústria de serveis, amb especial importància de les finances. A més, a causa del clima mediterrani de la zona, Xile és uns dels principals proveïdors de productes agroalimentaris d'Iberoamèrica.

 

Raúl Carmona, director de l’oficina de representació de CaixaBank a Xile

 “La innovació tecnològica aplicada al món agroalimentari s'ha definit com un dels pilars estratègics per a l'atracció d'inversió estrangera”

Tot això converteix a Xile en el lloc ideal per continuar amb el desenvolupament econòmic i seguir oferint bones oportunitats, especialment a les empreses espanyoles. Actualment, Espanya és un dels principals inversors estrangers al país, amb més de 600 empreses espanyoles[i], entre les quals es troben algunes de les majors companyies del país, amb posicions de lideratge en mercats com el de telecomunicacions, l'energia, les concessions vials, la moda, les assegurances, els serveis financers, la construcció i les tecnologies de la informació. A Xile també hi operen moltes pimes espanyoles amb gran esperit emprenedor, vocació d'excel·lència i innovació. Hi ha en tots els sectors, però destaquen les àrees d'enginyeria, energies renovables, agroindústria, serveis a la mineria i retail. En conjunt, la inversió espanyola a Xile genera més de 150.000 llocs de treball i suposa un ferm compromís amb el desenvolupament del país[ii].

Tanmateix, des del punt de vista del comerç exterior, hi ha potencial de creixement per a les empreses espanyoles, ja que Espanya és el 34è proveïdor de Xile i el 37è en el rànquing importador. Xile exporta principalment cap als Estats Units, país que és, al seu torn, el seu principal proveïdor, i cap a Àsia. A més, dins de la Unió Europea, Espanya tampoc no és el primer proveïdor: ocupa el segon lloc, superat per Alemanya[iii].

Però les oportunitats per a les empreses espanyoles estan aquí. La distància física entre Xile i Espanya es compensa amb la proximitat cultural i amb el fet de compartir el mateix idioma. L'Índex CaixaBank per a la Internacionalització Empresarial “CIBI” destaca a Xile per la seva facilitat per fer negocis,  la similitud de gustos i el desenvolupament del sistema financer, i qualifica al país amb una nota de 63 sobre un màxim de 100 en la facilitat per establir llaços. A això cal sumar el fet de que Santiago de Xile gaudeix d'un agradable clima, molt similar al mediterrani, nivells occidentals de seguretat, sanitat i educació  i una oferta d'oci molt complet, donada la proximitat del mar i la muntanya.

 “A més de ser un mercat prometedor, Xile s'ha configurat com la porta d'entrada per a tota la regió Iberoamericana”

La solidesa democràtica de les seves institucions, el nivell de seguretat i l'obertura comercial fan de Xile una excepcional plataforma de negocis internacionals. Actualment, és el país amb més tractats de lliure comerç signats al món[iv], inclosos la Xina, els Estats Units i la Unió Europea. A més, Xile està liderant l'Aliança del Pacífic, una iniciativa d'integració regional.

Tot això converteix al país en la base ideal perquè grups internacionals instal·lin a Xile les seves bases regionals i fins i tot puguin plantejar-se des de Santiago l'accés als mercats nord-americà i asiàtic.

Qui s'animi a iniciar aquesta aventura ha de fer-ho ben assessorat. Iberoamèrica no és només un sol mercat, sinó un conjunt molt divers de països amb perspectives interessants, però amb situacions desiguals. La claredat d'idees i l'acompanyament d'un equip professional especialitzat en la regió són claus per a l'èxit. L'empresa espanyola pot fer negoci i, a la vegada, donar suport al creixement i desenvolupament de la zona, sempre, amb el suport d'un bon assessorament i l'acompanyament d'especialistes.


[i] Estimació de la cambra de comerç d’Espanya

[ii] Estimació de la cambra de comerç d’Espanya a Xile

[iii] https://www.icex.es/icex/es/navegacion-principal/todos-nuestros-servicios/informacion-de-mercados/paises/navegacion-principal/portada/index.html?idPais=CL

[iv] https://www.elnuevodiario.com.ni/economia/451988-chile-pais-mas-tratados-libre-comercio-mundo/

 

NOTÍCIES RELACIONADES