Opinió

Turquia: el gran “cas d’èxit” de l’economia internacional


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
vista panorámica de la Mesquita Blava

Com a directora de l'oficina de representació de CaixaBank a Turquia, estic coneixent de primera mà la realitat política, econòmica i social d'una regió emergent, pont entre dos continents, cada vegada més propera a Europa i amb constant i creixent protagonisme a l'esfera internacional. Però, sobretot, a Turquia he trobat un poble mediterrani, hospitalari, pluricultural, molt comerciant, amant de les tradicions i amb una gran inclinació a la família.

“Turquia és un país molt jove: dels 82 milions d’habitants, el 50% té menys de 31 anys” (1)

Els turcs tenen el focus posat en l'any 2023, quan se celebrarà el centenari de la República Turca, un esdeveniment impulsat amb l'objectiu de posicionar el país com una gran potència econòmica mundial. En els últims anys, el desenvolupament econòmic i industrial del país ha estat espectacular, amb una taxa de creixement mitjana del 5% en els últims 15 anys (2). Aquest èxit s'ha aconseguit gràcies a la diversificació dels nuclis productius del país, els tipus de productes i les destinacions de les exportacions turques.

Marta Garcia, directora de l’oficina de representació de CaixaBank a Turquia

“El país ofereix bones comunicacions internacionals, infraestructures de qualitat i mà d’obra cada vegada més qualificada”

Istanbul s'està convertint en un gran hub financer i, en general, Turquia és una excepcional porta d'entrada als mercats de Rússia, Orient Mitjà i Àsia Central - regió de la que Turquia és el gran expert mundial, per la seva llarga tradició de relacions comercials-. Cal destacar la importància de les empreses turques en les seves operacions, cada vegada més importants, a Europa de l'Est i a l’Àfrica. L’any 2018, 46 empreses turques es troben entre les 250 majors constructores i enginyeries del món per volum de negoci internacional, el que situa a Turquia en la segona posició d'aquest rànquing. (3)

A més, Turquia forma part de la unió duanera i la implicació d'institucions i inversions internacionals és cada vegada més rellevant. Entre els anys 2000-2018, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha donat suport al desenvolupament i l'activitat econòmica de Turquia amb préstecs i inversions de capital per valor de 30.000 milions d'euros (4). Pel que fa a organismes internacionals, IFC (Corporació Financera Internacional) té a Istanbul el seu segon centre d'operacions més important a nivell mundial, amb una plantilla de 150 persones (5). Turquia és membre de l'OTAN des de l’any 1952, de l'OCDE des de l’any 1961 i es troba en procés d'adhesió a la Unió Europea (UE) (6).

L’any 2017, Turquia va ser l'onzè mercat per a l'exportació espanyola i el quart més important fora de la Unió Europea, per darrere dels Estats Units, el Marroc, i la Xina (7). Els dos països competeixen en sectors importants, com l'automoció, la construcció o l'agroalimentari (8). Per aquest motiu, tot i que hi ha molt comerç entre els dos països, s'explica que hi hagi instal·lades a Turquia poques empreses espanyoles que tradicionalment han preferit ubicar-se en altres regions, com Europa, Amèrica i fins i tot el nord d'Àfrica.

“Les perspectives futures són prometedores per a l’empresa espanyola, un cop superats els moments d’incertesa i inestabilitat viscuts des del fallit cop d’estat l’any 2016”

Ara és un moment idoni perquè les empreses espanyoles, siguin grans corporacions o pimes, formin part de la recuperació econòmica de Turquia i participin de forma destacada en projectes de sectors com el turisme, les energies renovables o la indústria.

No obstant això, un bon assessorament internacional i local resulta essencial per iniciar l'aventura internacional a Turquia, especialment si es fa amb la idea d'entrar també en els mercats pròxims a aquest país, amb un major potencial d'oportunitats, però també amb un major grau de complexitat. Tenir clares les idees i comptar amb l'acompanyament d'un equip professional especialitzat en la regió són claus per a l'èxit.

(1)-http://www.worldometers.info/world-population/turkey-population/

(2)-https://countryeconomy.com/gdp/turkey

(3)-https://www.enr.com/toplists/2018-Top-250-International-Contractors-1

    -http://www.expansion.com/empresas/inmobiliario/2018/08/25/5b8149e8e2704e737d8b45c6.html

(4)-http://www.eib.org/en/projects/loan/regions/3

(5)-https://www.ifc.org/wps/wcm/connect/news_ext_content/ifc_external_corporate_site/news+and+events/news/ifc+istanbul+office+becomes+ifcs+first+operations+center

(6)-https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/countries/detailed-country-information/turkey_en

(7)-https://www.icex.es/icex/es/navegacion-principal/todos-nuestros-servicios/informacion-de-mercados/paises/navegacion-principal/el-pais/relaciones-bilaterales/index.html?idPais=TR

(8)-https://www.icex.es/icex/es/navegacion-principal/todos-nuestros-servicios/informacion-de-mercados/paises/navegacion-principal/el-pais/relaciones-bilaterales/index.html?idPais=TR

 

NOTÍCIES RELACIONADES