Nota de premsa

Telum Therapeutics guanyadora en la catorzena edició dels Premis Emprenedor XXI a Navarra

En el marc d'una jornada d'innovació, tecnologia i emprenedoria

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Entrega dels Premis EmprenedorXXI a Navarra

• Telum Therapeutics es dedica al desenvolupament de noves teràpies per al tractament de malalties infeccioses provocades per bacteris multiresistents.

• El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros, l'accés a un programa de formació internacional i mentoring especialitzat.

• L'acte de lliurament s'ha realitzat de manera telemàtica, en el marc del DayOne Innovation Summit CiutatXXI, on han participat Isabel Moreno, directora territorial Ebre de CaixaBank, i el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial del Govern de Navarra, Mikel Irujo.

• Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,63 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament que han beneficiat a més de 430 empreses.


L'empresa Telum Therapeutics s'ha alçat aquest matí amb els Premis Emprenedor XXI a Navarra, impulsats per CaixaBank a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa. A Navarra, l'organització dels Premis Emprenedor XXI compta amb el suport del Govern de Navarra a través de CEIN.

Telum Therapeutics és una empresa de biotecnologia que treballa en el descobriment de fàrmacs i que està especialitzada en el desenvolupament de proteïnes sintètiques com a agents antibacterians que eliminen ceps multiresistents. L'alta càrrega d'infeccions resistents als antibiòtics i l'aparició de patògens resistents a múltiples fàrmacs han augmentat el nombre de persones que moren per aquesta causa. De fet, s'estima que la resistència als antibiòtics causa a l'any 25.000 baixes humanes a la Unió Europea i 700.000 en el món, estimant-se fins i tot que el 2050 aquesta tendència conduirà a una situació en la qual les morts relacionades amb infeccions seran més comuns que les provocades per malalties com el càncer. En aquest context es considera indispensable buscar alternatives als antibiòtics convencionals i Telum Therapeutics aprofita el poder de la naturalesa per equilibrar els ecosistemes bacterians. La seva tecnologia es basa en l'extracció de ceps bacterians per desenvolupar després, a través d'una tècnica pròpia i innovadora, potents agents antibacterians.

El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros, l'accés a un programa de formació internacional organitzat per ESADE en col·laboració amb experts de Silicon Valley i un programa de mentoring especialitzat.

Malgrat la situació excepcional que estem vivint per la Covid-19, CaixaBank i Enisa han continuat impulsant i donant suport a l'activitat emprenedora, així com reconeixent la important tasca que exerceixen. En aquesta ocasió, l'acte de lliurament s'ha realitzat de manera telemàtica, en una sessió en la qual han participat la directora territorial Ebre de CaixaBank, que ha destacat que “els emprenedors són actors essencials en la dinamització del teixit productiu, amb un paper fonamental en la creació d'ocupació i amb una gran influència sobre els canvis socials”. Isabel Moreno ha celebrat a més que, “malgrat les circumstàncies de sobres conegudes, la participació d'empreses navarreses en aquesta catorzena edició dels Premis Emprenedor XXI s'ha incrementat un 17%”.

En l'acte de lliurament ha participat també el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra, Mikel Irujo, qui ha destacat la connexió entre els principis que sustenten els Premis Emprenedor XXI i els que des del Govern es promouen en l'àmbit de la creació de noves empreses a través de la tasca de les societats públiques CEIN i Sodena. “Parlem d'esperit emprenedor, talent, innovació, coneixement, potencial de creixement, visió global i noves solucions empresarials, entre altres valors amb els quals compten les persones emprenedores de Navarra. El nostre objectiu és fer costat als emprenedors i emprenedores del nostre territori perquè aconsegueixin convertir les seves idees de negoci en empreses viables, amb vocació de desenvolupament i amb models de negoci sòlids que aconsegueixin generar valor, riquesa i ocupació. En definitiva, amb pretensió de creixement.”

En aquesta edició, han estat 20 les empreses navarreses que han optat a aquest guardó enfront de les 17 que ho van fer l'any passat. Les finalistes també han estat presents en aquest lliurament telemàtic i han presentat els seus projectes:

  • Cocuus System Ibèrica: una companyia tecnològica que té com a missió revolucionar l'alimentació a través de solucions disruptives i diferenciadores per a la indústria, atractives i saludables per al consumidor i sostenibles per al medi ambient.
  • GreenTech Solucions Eficients: treballen per millorar la rendibilitat de les empreses gràcies a l'última tecnologia en sostenibilitat. Amb un esperit innovador i creatiu, treballen per unir totes dues línies de treball: sostenibilitat i rendibilitat. Les seves línies de negoci: tractament d'aigua, eficiència energètica i calor industrial.
  • Inbiot Monitoring: Solucions Smart per al monitoratge i millora de la qualitat de l'aire interior. La start up està dedicada al desenvolupament i fabricació de dispositius IoT (Intenet of Things).
  • I Medibiofarma: desenvolupa tres línies d'I+D, amb alt grau d'innovació i dirigides a necessitats mèdiques no cobertes, desenvolupant teràpies amb alta selectivitat, eficàcia i baixa toxicitat.


l guardó s'ha lliurat en el marc de la jornada d'innovació, tecnologia i emprenedoria ‘DayOne Innovation Summit’, un programa creat per CaixaBank DayOne, i que ha reunit de manera telemàtica als principals agents de l'ecosistema emprenedor, tecnològic i inversor de Navarra. En les ponències i taules rodones han participat: Vanesa Carceller, consultora Sènior v-Nimble; Simon Schaefer, CEO de Factory.co; Juan Vicén, CMO de Zeleros; Guillermo Escobar, CEO de Datakorum Solutions; Juan Manuel Martínez, director de Desenvolupament de Negoci de Green Waste to Energy; Patricia Pastor, directora de GoHub; i Luis Palomero, director de Zone2Boost (TBC).

Premis a les millors empreses de cada territori i de cada sector

En aquesta edició, en la qual han participat un total de 955 empreses d'Espanya i Portugal, es lliuren 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes), que rebran un premi en metàl·lic de 5.000 euros.

A més, es premiarà a les empreses que ofereixin les millors solucions als principals reptes de la societat actual, que obtindran un premi en metàl·lic de 15.000 euros. En total, s'han definit un total de 8 reptes: Ciutat XXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), Viu XXI (digitalització, nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), Benestar XXI (la salut dels ciutadans), Llavor XXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), Planeta XXI (la sostenibilitat mediambiental), Banca XXI (un nou model de banca més pròxima al client), Junts XXI (iniciatives d'impacte social), Deeptech XXI (augmentar la competitivitat de la indústria gràcies a la ciència i la transferència tecnològica).

Tant els guanyadors a nivell territorial com els guanyadors de les diferents categories i un finalista de cada repte també tindran accés a un programa de formació internacional i mentoring especialitzat.

A més, totes les empreses guanyadores dels premis i les finalistes dels reptes participaran en el Investors Day EmprenedorXXI i tots els participants d'aquesta edició podran accedir al DayOne Open Innovation Program per realitzar una prova de concepte amb CaixaBank.

Enguany, els guardons compten amb el suport d’AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d'Empreses, Negoci Immobiliari, CaixaBank Hotels&Tourism, Banca Privada, Banca de Particulars, CaixaBank Sèniors i CaixaBank Negocis.

Així mateix, la convocatòria compta amb el suport i col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o l’Agência Nacional da Inovaçao de Portugal.

Premis de referència per a l'ecosistema emprenedor

Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8.900 start-ups i més de 3.300 professionals han estat involucrats en comitès i jurats.

Amb els Premis EmprenedorXXI, CaixaBank i Enisa tenen l'objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han consolidat com un guardó de referència per a start-ups d'Espanya i a partir de 2018 també a Portugal. 

Sobre CaixaBank

CaixaBank és el grup financer líder en banca minorista a Espanya i un dels més importants de Portugal, on controla el 100% de BPI. El banc, presidit per Jordi Gual i dirigit per Gonzalo Gortázar, té 15,2 milions de clients en el mercat ibèric; la major xarxa comercial de la península, amb més de 4.200 oficines; i continua reforçant el seu lideratge en banca digital amb un percentatge de clients digitals del 67,6%.

L'essència de CaixaBank és un model de banca universal socialment responsable, basat en la qualitat, la proximitat i l'especialització en productes i serveis adaptats per a cada segment. La seva missió és contribuir al benestar financer dels seus clients i donar suport al progrés de les comunitats on desenvolupa la seva activitat.

CaixaBank ha rebut el premi “Excel·lència en Lideratge a Europa Occidental 2020” de la revista britànica Euromoney, pel seu lideratge i compromís social en la seva resposta a la crisi del coronavirus. També ha estat triada com a “Millor entitat del món en Banca de particulars 2020” i “Millor Banc a Espanya 2020”, per la revista estatunidenca Global Finance. Aquests premis es sumen als obtinguts en l'àmbit de la banca digital, com el “Millor banc digital en banca de particulars a Espanya 2020”, i en l'àmbit de banca privada, en el qual CaixaBank ha estat triada “Millor entitat de Banca Privada d'Europa per la seva cultura i visió digital 2020”, i “Millor Entitat de Banca Privada a Espanya 2020”, per les revistes The Banker i PWM (Grup FT).

Sobre Enisa

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i Pime (Secretaria General d'Indústria i Pime del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes i emprenedors.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a Enisa buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les Comunitats Autònomes.

Els préstecs participatius d’Enisa no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports que van des dels 25.000 euros a un milió i mig.

La cartera històrica d’Enisa supera els 7.200 préstecs destinats a més de 6.600 empreses per un import de més de 1.090 milions d'euros.

Sobre CEIN

El Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra S.L. (CEIN, S.L.) és una empresa pública sense ànim de lucre dependent de la Vicepresidència de Desenvolupament Econòmic del Govern de Navarra l'objecte del qual consisteix a potenciar el desenvolupament econòmic de Navarra mitjançant l'estímul de l'esperit emprenedor i el suport a la creació de noves empreses. Entre els seus reptes estan el suport a la creació d'empreses singulars, diferenciades i amb ambició de creixement; i fomentar els valors emprenedors, especialment entre estudiants universitaris i de Formació Professional.

 

NOTÍCIES RELACIONADES