Opinió

Sud-àfrica: un país obert a les empreses espanyoles


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Vista aèria de la ciutat sud-africana Cape Town

Àfrica és un continent on les empreses espanyoles sempre han aportat valor i han demostrat que tenen capacitat d'adaptació com per aconseguir que els projectes siguin exemplars. Per la meva experiència, després de set anys vivint en aquest continent - tres d'ells a Algèria, dos a Egipte i tres a Sud-àfrica-, puc afirmar que Àfrica és un mosaic que permet viure bones experiències a nivell professional i personal.

No podem parlar d'Àfrica com d'un sol mercat, sinó com el conjunt de molts països on podem trobar mercats i oportunitats interessants

Per tant, un bon assessorament, comptar amb acompanyament i tenir les idees clares ajuda a les empreses a tenir èxit en aquest continent.

En aquest context, cal destacar el cas de Sud-àfrica. Actualment, el país ocupa el tercer lloc entre totes les economies del continent africà, amb un PIB de 295.456 bilions de dòlars (2016)₁. A la riquesa econòmica cal afegir la cultural: Sud-àfrica té una gran diversitat de llengües, fins a 11 idiomes oficials, i ha heretat la inspiració d'un líder històric com Nelson Mandela.

L'economia sud-africana seguirà recuperant-se aquest any i durant el 2019 gràcies a la notable millora del sector agrícola i de la mineria, aquest últim afavorit per un augment simultani tant de la demanda mundial de minerals com dels preus. Amb tot, es tracta d'avenços inferiors a la mitjana dels últims anys. El principal factor que influirà negativament el ritme d'activitat és la incertesa política que pesarà negativament sobre les decisions d’inversió₂. El país s'esforça per avançar cap a una societat més igualitària i socialment compromesa; en definitiva, és un poble dinàmic i jove que mira al futur amb el focus posat en l'educació i el desenvolupament.

Des del punt de vista comercial, els països membres de la Unió Europea ocupen els primers llocs, darrere de la Xina i EEUU₃. Sud-àfrica exporta cap a Europa metalls, maquinària i béns d'equip de transport, mentre que importa de la UE automòbils, productes químics, béns manufacturats i petroli. Des de l'any 2004, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha donat suport al desenvolupament i l'activitat econòmica a Sud-àfrica amb préstecs i inversions de capital per valor de més de 2.500 milions d'euros. El volum de projectes aprovats en el període 2014-2017 puja a 440,9 milions d'euros₄.

En tot aquest flux comercial, Espanya participa com un soci amb presència consolidada i importància creixent

Els projectes d'energies renovables adjudicats durant els últims 10 anys al país sud-africà han estat, al costat de la mineria, el principal motor de la presència espanyola. La presència de les empreses espanyoles està contribuint positivament a l'Acord Econòmic Sostenible (2011), que té com a objectiu la creació de 300.000 llocs de treball en els propers 10 anys a través de la inversió en l'economia verda.
També hi ha casos d'èxit d'empreses espanyoles al país en els sectors de la indústria automotriu, infraestructures, agricultura i pesca. Les empreses espanyoles encaixen molt bé en el mercat sud-africà i demostren una capacitat d'adaptació única. Els projectes d'infraestructures adjudicats a empreses espanyoles, en els quals algunes PIMES han mostrat una flexibilitat exemplar, s'utilitzen com exemple de col·laboració empresarial en altres mercats.


Aprofitar la bona sintonia entre la cultura empresarial espanyola i la sud-africana és una gran oportunitat i no només per la creixent importància de l'economia del país


Sud-àfrica és, a més d'un gran mercat en si mateix, la porta d'entrada als països de l'Àfrica Austral. La majoria d'empreses de la regió gestionen els seus negocis des de Johannesburg, el gran hub financer i econòmic del continent africà. Sud-àfrica ha estat històricament el major inversor en tots els països més pròxims, amb una productiva activitat comercial, especialment en els sectors de banca, assegurances, telefonia, consum i agrari.

D'altra banda, hi ha un acord amb la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica Austral, anomenada SADC (Southern African Development Community), té com a objectius procurar el desenvolupament econòmic dels països de la zona mitjançant una política coordinada d'ajuda als sectors més desfavorits i l'eradicació de la pobresa. L'organització també impulsa la cooperació entre els estats membres per a la coordinació de la política econòmica i l'impuls als intercanvis comercials. En l'actualitat, SADC està integrada per 15 membres: Angola, Botswana, Lesotho, Madagascar, Malawi, Maurici, Moçambic, Namíbia, República Democràtica del Congo, Seychelles, Sud-àfrica, Swazilàndia, Tanzània, Zàmbia i Zimbabwe, sent Gaborone (Botswana) la seva seu oficial.

Per tant, Sud-àfrica és el punt de partida per a qualsevol activitat comercial o establiment a la regió. Amb l'ajuda d'un bon assessorament i acompanyament, l'entrada al país pot suposar per l'empresa espanyola una plataforma adequada per a l'operativa a tota la regió de l'Àfrica Austral.

 

₁ “The World Bank”- Data 2016: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=ZA-NG-EG&name_desc=true
₂ “CaixaBank Research”
http://www.worldstopexports.com/top-south-african-import-partners/
http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_113447.pdf
₄”BEI- Banco Europeo de Inversiones”: http://www.eib.org/attachments/country/eib_in_south_africa_es.pdf // http://www.eib.org/projects/loan/list/index?from=2014&region

 

NOTÍCIES RELACIONADES