Opinió

Singapur: un país amb una estratègia a llarg termini definida


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Equip de CaixaBank a Singapur

Hi ha poques regions al món que puguin igualar a Singapur en termes de riquesa cultural, nivell de seguretat i grau de diversitat. Fa cinc anys que visc aquí i actualment sóc director de l'oficina de representació de CaixaBank al país. Viatjo amb freqüència a la majoria dels països que componen l'ASEAN (Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic): Indonèsia, Singapur, Malàisia, Vietnam, Tailàndia, Filipines, Laos, Cambodja, Myanmar i Brunei.

En el cas específic de Singapur, parlem d'un país amb una població aproximada de 5,6 milions de persones *

De reduïda geografia, la diversitat religiosa, racial i cultural és molt gran. Al seu torn, compta amb un dels nivells adquisitius més elevats del món, una educació molt avançada i un gran sentit de l'hospitalitat. No hi ha conflictes racials, i la sensació de seguretat és enorme en qualsevol punt de la zona.

Singapur s'ha sobreposat amb èxit a les dificultats econòmiques que han amenaçat el creixement mundial en els últims anys, des de la crisi d'Occident fins a l'actual soft landing de l'economia xinesa, passant pel canvi de política monetària per part de la Fed i els problemes que aquesta podia comportar (efecte en divises, fluxos d'inversió, exportacions ...) Malgrat tot això, la seva economia, molt oberta, mantindrà aquest any un ritme de creixement similar al dels últims anys (2,1%) **. A més, s'han promogut un gran nombre de projectes d'infraestructura, energia, tractament d'aigües i residus, que resultaran molt importants per al futur del territori.

Avui dia, aquest país és el més semblant a una empresa organitzada de forma eficient, amb una estratègia a llarg termini definida

Pendent de les tendències futures, el Govern les analitza i actua en conseqüència; a més, inverteix de forma diversificada, compta amb un dels ports i aeroports més importants del món, aposta per la millora de les seves infraestructures i dóna suport a la dinamització econòmica.

Tot això ha contribuït a consolidar Singapur com un dels principals hubs internacionals. El país exporta pràcticament la meitat del que importa, amb un pes important dels sectors de serveis financers, sanitat, turisme, electrònica, maquinària, petroli i gas. Així mateix, aspira a ser la Smart City més important del món per impulsar la innovació, la tecnologia, i l'I + D per atraure capital i talent. En definitiva, instal·lar-se a Singapur ja no només és qüestió de negoci: el país és també un centre per promoure la imatge de marca.

Malgrat això, la inversió al país per part de les empreses espanyoles és encara reduïda, especialment si la comparem amb altres països europeus, com el Regne Unit, Alemanya o França.

Les exportacions espanyoles han mostrat una tendència a l'alça en els darrers anys, cosa que, possiblement, es consolidarà en els pròxims anys, impulsat pel Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Singapur

A més, hi ha un Tractat de Doble Imposició amb Espanya i el règim fiscal, de caràcter reduït, inclou incentius per a alguns sectors i facilitats per invertir, fer negocis i repatriar dividends.

En general, el creixement de la classe mitjana a tota la regió de l'ASEAN ofereix grans oportunitats per a les empreses espanyoles, no només a través dels acords amb agents locals i distribuïdors de productes, sinó també a través de la inversió i de la instal·lació directa en el territori, en molts casos en companyia de socis naturals de la regió mitjançant aliances d'empreses i altres acords de cooperació. Hi ha oportunitats en els sectors d'infraestructures transports i energies (incloent renovables), maquinària, moda i tèxtil, farmàcia-química, alimentació, turisme, tractament d'aigua i residus, ceràmica, R + D ...

Establir-se a Singapur exigeix ​​temps i un esforç en capital

Per les seves avantatges fiscals, econòmiques i legislatives, l'aventura d'instal·lar-se a Singapur pot resultar més senzilla que en altres països de la zona, però requereix paciència i assessorament professional. A més, Singapur està considerada com la capital més cara del món des de fa anys, especialment per l'encariment de l'alcohol, el tabac, l'habitatge i el transport privat. A més, en general, l'accés al finançament no és una tasca senzilla a l’Àsia, sobretot per a les pimes.

Per poder conèixer la regió, les empreses l’han de visitar per comparar-la amb altres països i començar a desenvolupar una xarxa pròpia de contactes. El millor mètode és a través de l’exploració in situ per comprovar el desenvolupament i progrés d'aquesta zona. La participació en missions comercials o fires són bones opcions per comprovar quins mercats poden resultar més interessants per a determinats productes. La comunitat empresarial local no és molt gran, però s'ha creat entre ells un important clima de cooperació. A més, hi ha algunes Cambres de Comerç Espanyoles a ASEAN.

En definitiva, instal·lar-se a Singapur és una gran oportunitat, no només per l'èxit econòmic i empresarial de la zona, sinó per la fortalesa de marca que aporta la zona. En aquest resultat se sumen altres factors com la seguretat, la diversitat cultural i l'encant del sud-est asiàtic, que fan de la regió un lloc atractiu en el qual fer-se un lloc pot ser molt avantatjós i rendible a mitjà i llarg termini .

 

NOTÍCIES RELACIONADES