Reportatge

Microcrèdits que canvien vides i impulsen l’economia

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

Un estudi de l’Institut d’Innovació d’ESADE sobre l’activitat financera de MicroBank recull que en l’última dècada s’han creat 181.000 llocs de treball lligats al microcrèdit

Les grans xifres macroeconòmiques que dominen l’actualitat no només es basen en potents operacions o inversions, sinó que hi ha una tendència creixent, basada en la microeconomia, l’avenç de la qual està permetent crear ocupació de manera sistemàtica els últims anys.

Avui, Dia Europeu de les Microfinances, recordem un estudi de l’Institut d’Innovació d’ESADE sobre l’activitat de MicroBank, el banc social participat íntegrament per CaixaBank, que recull algunes dades interessants sobre la situació del microcrèdit en l’última dècada.   

  • ESADE estima en 181.000 els llocs de treball creats en aquest període gràcies als microcrèdits de MicroBank.
  • Dels emprenedors que han sol·licitat i rebut un microcrèdit, un 45 % ha contractat algun empleat i un 37 % té previst fer-ho.
  • A més, el microcrèdit resulta fonamental per començar aquests negocis: un 56 % d’aquests emprenedors assegura que no podria haver dut a terme el projecte sense el finançament, i el percentatge s’incrementa al 65 % quan el microcrèdit té com a destí iniciar un nou negoci.  

Home, de 43 anys i treballador autònom, el perfil del sol·licitant  

L’estudi també ha aprofundit en l’aspecte sociològic de les persones que sol·liciten un microcrèdit. Un 62 % són homes, i el 38 % de dones està en tendència a l’alça. Per exemple, les dones són majoria (55 %) a l’hora d’iniciar un nou negoci. Un 58 % del total, treballava com a autònom, un 20 % estava a l’atur, i d’aquests últims, un 24 % feia més de dos anys que estava a l’atur.         

Aquestes dades demostren que el finançament a través de microcrèdits és l’única sortida per a moltes persones que, per les seves circumstàncies, no tindrien accés a un crèdit tradicional, principalment per la falta d’aval o d’un altre tipus de garantia.

Una dècada al servei dels qui més ho necessiten  

Ja fa una dècada que es va crear MicroBank. L’entitat va néixer el 2007 amb la voluntat de promoure l’activitat de microcrèdits que feia ”la Caixa” a través de la seva Obra Social.

Actualment, és l’únic banc a Espanya dedicat exclusivament a concedir microcrèdits, i ha esdevingut un referent europeu. La seva tasca diària va dirigida a facilitar serveis financers als col·lectius que, pel nivell d’ingressos o per falta de garanties, poden tenir més dificultats d’accés al finançament.        

L’activitat de MicroBank és un dels pilars del Pla Director de Responsabilitat Corporativa de CaixaBank, i el seu nom va vinculat a històries de superació personal, èxit i confiança mútua.

Històries reals, històries d’èxit

El Miguel i l’Ángel passejant per Nova York es van fixar en una petita botiga de venda de mitjons de colors. Els va semblar un projecte “molt friqui”, però els va quedar gravat a la retina.

Gairebé 15 anys després, els dos amics, un d’ells periodista i l’altre lampista, van perdre els seus llocs de treball gairebé simultàniament. Veien poques possibilitats de reincorporar-se al mercat laboral, però lluny d’enfonsar-se psicològicament, van començar a analitzar diferents possibilitats per muntar un negoci propi i van recordar aquells mitjons tan originals.         

Van buscar un petit local al barri de Chueca, a Madrid, per reproduir aquell establiment, amb un èxit que no es podien esperar. La Creu Roja els va ajudar a fer el pla de viabilitat del negoci i MicroBank hi va confiar concedint-los un microcrèdit.    

Ara venen 5.000 parells de mitjons al mes, tant a través de la botiga com de la comercialització on-line, i donen feina a 4 treballadors eventuals. Els bons resultats actuals els porten a marcar-se noves fites, com obrir una botiga a Barcelona i crear la seva pròpia marca de mitjons.         

 

 

 

La Laura s’havia dedicat sempre a la fotografia, a la qual havia dedicat els seus esforços i les seves il·lusions. No obstant això, quan va arribar la crisi de la fotografia analògica, en comptes de passar-se al sistema digital va decidir orientar la seva vida a la seva segona gran passió: la moda. Un somni que va poder complir el 2007, gràcies a un microcrèdit concedit per MicroBank que, juntament amb uns petits estalvis, li va permetre remodelar un local, adquirir els primers estocs de l’estil de moda que sempre havia somiat i obrir Lady Loquita, una botiga de roba jove amb un toc vintage, al barri de Gràcia de Barcelona.

Deu anys després, el projecte tira endavant i amb més fortalesa que mai. Ha contractat dues persones perquè li donin un cop de mà i ara ja pensa en projectes més ambiciosos: planeja obrir una botiga on-line on pugui vendre els seus productes. Fins i tot es proposa crear la seva pròpia marca de roba.

Descobreix més històries d'emprenedors i els seus projectes d'èxit a "Microhistòries de microcrèdits".

 

NOTÍCIES RELACIONADES