Nota de premsa

MicroBank i el Fons Europeu d’Inversions amplien el seu acord per impulsar el finançament de 45.000 projectes d’emprenedors i microempreses

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Alessandro Tappi, director d’Inversions y Garanties del FEI, i Juan Carlos Gallego, president de MicroBank

• L’acord facilitarà, amb 600 milions d’euros, el finançament d’iniciatives engegades per emprenedors i microempreses.

• Els préstecs es podran destinar a la creació, consolidació o ampliació de negocis, ajudant a generar i mantenir llocs de treball entre col·lectius amb més dificultats d’accés al finançament.

El director d'Inversions i Garanties del Fons Europeu d'Inversions (FEI), Alessandro Tappi, i el president de MicroBank, Juan Carlos Gallego, han signat una extensió de l'acord de garantia vigent entre les dues institucions. 

Amb aquest acord, MicroBank, el banc social participat íntegrament per CaixaBank, reafirma el seu compromís amb el Programa Europeu per a la Competitivitat de les Empreses i les Pimes (COSME), gestionat pel Fons Europeu d'Inversions. Amb la signatura d'aquest acord, l'import total dels préstecs que es poden atorgar a professionals autònoms i microempreses ascendeix a 1.200 milions d'euros per al període 2017-2021. Com a resultat d'aquesta extensió, es posaran a disposició nous préstecs per un total de 600 milions d'euros, que es calcula que beneficiaran a més de 45.000 emprenedors i petites empreses. L'acord es beneficia del suport de Fons Europeu per a Inversions Estratègiques, el cor del Pla d'Inversió per a Europa. 

Gràcies a la garantia proporcionada pel FEI, aquestes transaccions s'atorgaran en funció de la confiança en els sol·licitants i la viabilitat dels seus projectes. Els préstecs es poden usar tant per llançar nous negocis com per consolidar o expandir els existents, contribuint així a la creació i consolidació de llocs de treball per a col·lectius que poden experimentar dificultats per accedir al finançament. 

La signatura d'aquest nou acord marca un enfortiment de la col·laboració entre les dues institucions. Des de la fundació de MicroBank el 2007, el FEI ha donat suport a la institució financera en la provisió de microcrèdits. El pacte signat és una continuació del suport ja rebut sota el programa COSME, a través del qual MicroBank ha pogut accedir a aquest tipus de garanties des del 2014. 

Sobre el programa COSME

COSME és el programa de la UE per a la competitivitat de les empreses i les pimes que s'executa des del 2014 fins al 2020 amb un pressupost total de 2.300 milions d'euros. Almenys el 60% del programa es dedicarà a facilitar l'accés al finançament per a les pimes a Europa, amb dos instruments financers. El Servei de Garantia de Préstecs COSME dóna suport a les garanties i contragaranties a les institucions financeres per ajudar-les a proporcionar més préstecs i aportar finançament a les pimes. Aquest servei també inclou la titulització de carteres de finançament de deute de les pimes. El programa COSME també inverteix a través de COSME Equity Facility for Growth en fons de capital que proporcionen capital risc a les pimes principalment en les etapes d'expansió i creixement. El programa COSME es basa en l'èxit del Programa Marc d'Innovació i Competitivitat (CIP) (2007-2013) que va ajudar a mobilitzar gairebé 21.000 milions d'euros en préstecs i més de 3.000 milions d'euros en capital risc a més de 384.000 pimes a Europa.

Les empreses poden posar-se en contacte amb institucions financeres seleccionades al seu país per accedir al finançament de la UE: http://www.access2finance.eu/ 

Sobre el FEI

El Fons Europeu d'Inversions (FEI) forma part del Grup del Banc Europeu d'Inversions. La seva missió central és donar suport a les micro, petites i mitjanes empreses d'Europa ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa capital risc i creixement, garanties i instruments de microfinances que es dirigeixen específicament a aquest segment de mercat. En aquest paper, el FEI fomenta els objectius de la UE en suport de la innovació, la recerca i el desenvolupament, l'esperit empresarial, el creixement i l’ocupació. 

Sobre MicroBank

MicroBank, el banc social de CaixaBank, és l'únic banc a Espanya dedicat principalment al finançament de projectes a través de microcrèdits. Completa el compromís de l'entitat amb una manera de fer banca socialment responsable i de generar amb la seva activitat un impacte positiu en la societat. El banc ofereix microcrèdits i préstecs sense garanties de fins a 50.000 euros a emprenedors i microempreses, i altres finances amb impacte destinades a aquells sectors de la societat que busquen generar un impacte social positiu, com poden ser l'economia social, l'educació, la salut i la innovació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES