Nota de premsa

Mercabarna formalitza un préstec sostenible amb CaixaBank per import de 35 milions d'euros

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Moment de la signatura del crèdit.

• El marge del préstec dependrà del percentatge de recuperació d’aliments vegetals i de la formació dels seus empleats.

Mercabarna ha signat amb CaixaBank un finançament sostenible de 35 milions d’euros que ha estat destinat a  la compra de 17 hectàrees de terreny al Consorci de la Zona Franca. Aquest és un emplaçament logístic estratègic, a pocs quilòmetres de l’Aeroport de El Prat, del Port de Barcelona, de la terminal TIR i de l'estació ferroviària de mercaderies..

El préstec sostenible està  vinculat a dos indicadors ambientals i socials. El primer s’enfoca cap a la reducció del malbaratament alimentari mitjançant la recuperació de fruites i hortalisses abans de ser derivats cap al compostatge o la bioenergia, i el seu aprofitament pel consum humà mitjançant la distribució a entitats socials a través de la fundació del Banc dels Aliments. El segon indicador està enfocat a l’increment de les hores mitjes de formació per empleat. La companyia té com a objectiu mantenir una plantilla qualificada i en constant desenvolupament, promovent oportunitats de formació. Per això, mostra un ferm interès a aconseguir un creixement continuat en les hores de formació dels seus empleats.

D'aquesta manera, s'ha lligat el marge del préstec a l'evolució d’aquests dos indicadors establerts, que es revisaran el 2024. El consultor extern Anthesis Lavola ha confirmat que l'operació s'alinea amb els ‘Sustainability Linked Loan Principles’, els principis en què es basen aquest tipus de transaccions.

El cost total de la compra dels terrenys ascendeix a uns 70 milions d’euros. Aquesta operació de finançament s’ha formalitzat mitjançat un préstec inicial de 20 milions d’euros, podent-se incrementar amb un segon tram de 15 milions d’euros.

Mercabarna preveu invertir 200 milions d'euros en els pròxims cinc anys per a ampliar el seu espai, modernitzar la infraestructura i posar en marxa nous projectes centrats en la digitalització i la sostenibilitat. Aquesta inversió es realitzarà en col.laboració amb MES Barcelona, l’instrument creat per l’Ajuntament de Barcelona per canalitzar totes les inversions que es volen fer en l’àmbit de la sostenibilitat.

Per la seva part, CaixaBank torna a mostrar el seu suport a les empreses compromeses amb la sostenibilitat i innovant amb solucions de finançament sostenible, com aquesta operació amb la companyia dirigida per Jordi Valls.

Mercabarna

Mercabarna és el principal mercat majorista d’aliments frescos d’Europa en volum de comercialització. Funciona les 24 hores del dia com un ciutat alimentària amb l'objectiu de garantir l'aprovisionament d'aliments frescos als ciutadans. En el seu recinte concentra 600 empreses especialitzades en la distribució, elaboració, importació i exportació de productes frescos i congelats.

Mercabarna té subscrit un ferm compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa. Per aquest motiu, les polítiques socials, mediambientals i econòmiques s'integren en el funcionament de la companyia i es materialitzen en accions dirigides als seus principals grups d'interès. Els principals pilars de Mercabarna són la lluita contra el malbaratament alimentari i l’impuls de la bioeconomia circular, la promoció d’hàbits d’alimentació saludable, l’eficiència energètica, la inserció laboral, i el creixement econòmic sostenible.

CaixaBank, compromès amb la sostenibilitat

Per a les empreses, CaixaBank s'ha consolidat com entitat de referència amb un model especialitzat que compta amb una xarxa formada per 145 centres de CaixaBank Empreses distribuïts per tot el territori espanyol, en els quals treballen 1.500 professionals altament qualificats amb sòlida reputació en l'assessorament empresarial. Així mateix, aquests centres compten amb professionals especialitzats en Finançament i serveis; Comerç exterior i tresoreria; Finançament estructurat; Turisme i Negoci immobiliari; que ofereixen serveis i productes personalitzats per donar suport, impulsar i atendre les necessitats de les empreses en aquests àmbits.

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat. L'entitat dona suport a, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

El 2021 el banc ha mobilitzat 31.375 milions d'euros en finançaments sostenibles, fet que suposa un augment del 150% del volum de finançaments sostenibles respecte al 2020. 

CaixaBank s'ha posicionat com el 6è banc a nivell europeu en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv i és el banc espanyol millor col·locat en aquesta classificació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES