Nota de premsa

L’Olimpíada per a Gent Gran de Tomelloso: quan l’esport no té edat

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
L’Olimpíada per a Gent Gran de Tomelloso: quan l’esport no té edat

“Ja no estem per als 100 metres llisos ni per al salt d’obstacles, però està molt bé que ens tinguin en compte per a aquestes activitats”. Aquestes paraules pertanyen a Leopoldo Martínez (72 anys), responsable del grup de persones grans procedents del centre de Mota del Cuervo, un dels pobles participants en l’Olimpíada Esportiva per a Gent Gran celebrada a Tomelloso.

I és que, amb els anys, els cabells es tenyeixen de blanc i les arrugues apareixen, però, si alguna cosa roman intacta són les ganes de passar-s’ho bé. Així ho van demostrar les prop de 500 persones de més de 65 anys que es van donar cita a la ciutat manxega que, per un dia, es va convertir en seu olímpica i va albergar l’Olimpíada Esportiva per a Gent Gran.

Amb el lema Plens de vida, es va desenvolupar una jornada carregada d’activitat, companyonia i il·lusió, en l’organització de la qual van col·laborar l’Ajuntament, la Diputació de Ciudad Real i la Junta de Comunitats. Així, amb la pràctica d’activitats com l’aeròbic, el taitxí, l’atletisme o la petanca, la iniciativa, que impulsa CaixaBank a través de la seva acció social, va aconseguir fomentar l’envelliment actiu i la trobada de diverses generacions.

Ganes d’estar junts

Després de recrear la cerimònia d’inici dels Jocs Olímpics i l’encesa de la torxa, les persones grans van tenir la gran ocasió de compartir temps i aficions amb la resta dels participants. “Després d’un any i mig de pandèmia, em quedo amb la convivència. Trobàvem a faltar passar temps amb altres persones”, reconeix la María Rosa Puebla, presidenta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de La Bargueña de Bargas.

Als 73 anys, Puebla remarca que hi havia moltes ganes d’estar amb els companys i els amics dels municipis veïns, de moure’s i de gaudir amb el que els agrada. En el cas de Puebla, la seva veritable afició és la petanca. Va començar a jugar fa uns tres o quatre anys i, des de llavors, participa en la competició que organitza la seva associació un cop l’any.

També es van donar cita a Tomelloso usuaris de centres de persones grans de La Solana, Mota del Cuervo, Munera, Quintanar de la Orden i Pedro Muñoz.

En representació d’aquest últim municipi, hi van anar 21 persones del centre de dia de gent gran. La seva directora, la Lorena Sánchez, assegura haver viscut una jornada meravellosa. “Es va fomentar el gaudi amb l’exercici físic, conèixer altres disciplines, la companyonia i l’amistat, dos valors que l’esport porta intrínsecs”. I és que compartir activitats, rialles i jocs va fer que la jornada es caracteritzés pel bon ambient i l’alegria entre les persones grans.

D’entre totes les activitats que es van desenvolupar durant la jornada, Sánchez destaca els inflables i els jocs aquàtics. “Les persones grans que van venir de municipis on no hi ha piscina van gaudir molt de la natació, igual que dels inflables. Quan hi penses et venen al cap les atraccions per a infants, però, en aquesta ocasió, els jocs estaven molt ben adaptats a les nostres necessitats”, explica la participant.

“L’organització ha estat molt bé. La presència dels voluntaris ens ha facilitat les coses. Ens han ajudat, per exemple, quan hi havia algun problema o quan alguna persona es desubicava”, comenta en Leopoldo Martínez. “Hi havia ganes de sortir, de canviar impressions, de fer coses fora del poble i, sobretot, d’intentar divertir-nos”, puntualitza en Gabriel Carrascosa, que, als 68 anys, no va dubtar a gaudir de l’Olimpíada. “Nosaltres també organitzem activitats al centre, però feia molt de temps que no participàvem en un esdeveniment amb tantes persones”, indica el vocal de Jocs del Consell del Centre de Gent Gran de La Solana.

“A les nostres edats, comencen a aparèixer els dolors, i l’exercici ens ajuda molt a tenir una millor vellesa”, afirma Carrascosa. Del que va viure a l’Olimpíada, es queda amb la camaraderia per la qual es va caracteritzar la jornada. “Recordo que un dels grups de petanca només era de tres membres, així que vam decidir dividir-nos, ja que nosaltres érem 10, i formar equip amb ells”.

Suport dels voluntaris

Tots acumulen anys d’experiència, saviesa i records, però també moltíssima energia i il·lusió. Els sobren ganes per continuar aprenent, per continuar fent coses noves. Sens dubte, una gran lliçó de vida per als prop de 70 voluntaris de CaixaBank que, arribats de tota la regió, van formar part de l’organització de l’Olimpíada.

La Marisol Verdugo, professional de CaixaBank, va ser una de les voluntàries que va arribar a la Ciutat Esportiva de Tomelloso, i ho va fer acompanyada del seu fill petit de cinc anys. “Em va semblar que es tractava d’una bona oportunitat per ensenyar al meu fill aquests valors que trobem habitualment a l’esport”.

Encara que ja havia participat com a voluntària en algunes accions locals, aquesta era la primera vegada que participava en una activitat de més envergadura. “La ciutat esportiva és molt gran. La nostra tasca consistia a acompanyar les persones grans d’una activitat a una altra i a ajudar-los en el que necessitessin”, aclareix Verdugo. “Per exemple, si algun necessitava una cadira, nosaltres l’hi acostàvem, o, si un anava més lent, reduíem el pas per anar de costat”, matisa.

Verdugo va tenir l’oportunitat de compartir un temps molt valuós amb les persones grans olímpiques i reconeix que estaven feliços i contents. “Són persones superactives. Agraeixen que se celebrin aquest tipus d’esdeveniments. De fet, en volien més. A molts, se’ls va fer molt curt!”, apunta entre rialles. “Aquestes activitats els treuen de les seves rutines”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES