Nota de premsa

L’Obra Social "la Caixa" i el Banc dels Aliments impulsen la seva campanya de recollida de llet per a famílies desfavorides

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Campanya Cap nen sense bigoti

La iniciativa, promoguda per l'Obra Social "la Caixa" en favor dels bancs d'aliments, disposa de les 1.320 oficines de CaixaBank a Catalunya i els centres associats a l'Obra Social "la Caixa" per a la recollida de llet en aquesta tercera edició de la campanya, que durarà dues setmanes, del 12 al 23 de juny.

Paral·lelament, fins al 15 de juliol es podran realitzar donatius econòmics a través dels següents canals electrònics: Línia Oberta, CaixaMòbil i SMS amb la paraula «LLET» al 28024. També es pot fer una aportació a www.granrecollidadellet.cat.

El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró; el president de la Fundació Banc dels Aliments, Eduard Arruga; i la nutricionista especialitzada en adolescència i famílies vulnerables, Elena Carrillo, han presentat a la capital catalana la tercera edició de la campanya Cap nen sense bigoti, centrada en la recollida de llet a favor de famílies en risc d'exclusió social. A l'acte ha assistit també l'equip infantil de l’AEM de Lleida, les futbolistes del qual, ambaixadores de la campanya, han fet història en guanyar la Lliga de Segona masculina.

La llet és una font destacable de proteïnes d'alta qualitat, vitamines i minerals que contribueix decisivament al creixement i desenvolupament dels nens. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) apunta que, de mitjana, un got diari de 200 mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de 5 anys el 21 % de les seves necessitats de proteïnes, i el 8 % de calories i nutrients.

En paraules del director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró: «Volem trencar el cercle de la pobresa, que és negatiu per a cadascuna de les persones que ho pateixen i també per a la nostra societat. I ho volem trencar des de l'aspecte de les desigualtats educatives però també des del seu principi, des del més bàsic, des de la llet, el primer aliment de la nostra vida».

Actualment, els bancs d'aliments atenen a 215.112 persones a Catalunya —de les quals més de 37.000 són nens d'entre 1 i 16 anys— que tenen dificultats per accedir regularment al consum d'aliments bàsics per a una dieta equilibrada, com la llet. A més, segons dades de l’IDESCAT, el 24% de menors catalans es troben per sota del llindar de la pobresa.

L'any passat, els bancs d'aliments van distribuir 5 milions de litres de llet, però es considera una xifra insuficient per aconseguir l'l'objectiu mínim recomanat pels experts, d'un litre per persona i per setmana. Eduard Arruga, president de la Fundació Banc dels Aliments, apunta: «Podríem complir aquest objectiu mínim si aconseguíssim a Catalunya un volum anual de 10 milions de litres de llet, entre líquida, condensada o en pols. Per a això, comptem amb la col·laboració dels ciutadans, que demostren ser cada dia més conscients de la necessitat de pal·liar aquesta precarietat nutritiva, especialment per a aquest col·lectiu tan important com vulnerable, com són els nostres nens i nenes».

Segons explica la nutricionista i professora associada de la Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Elena Carrillo: «Una alimentació adequada és aquella que permet desenvolupar-se de forma idònia i que ajuda a preservar un bon estat de salut, la qual cosa implica seguir una dieta que aporti a l'organisme tots els nutrients necessaris en les quantitats adequades».

Per aconseguir que el major nombre de famílies tinguin accés a aquest aliment bàsic en el desenvolupament dels nens, es posen al servei de la campanya les 1.320 oficines de CaixaBank desplegades per Catalunya, així com els 53 centres de majors de l'Obra Social “la Caixa” al territori i Caixaforum Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, Cosmocaixa i Palau Macaya per rebre donacions físiques de cartrons de llet entre el 12 i el 23 de juny. A més, els voluntaris de "la Caixa" oferiran la seva ajuda per distribuir els briks rebuts. En el marc de Cap nen sense bigoti, , l'Obra Social ”la Caixa” engega la recollida amb un primer lliurament de 50.000 litres de llet i una aportació addicional d'un litre per cada deu litres recollits.

Fins al 15 de juliol, els qui ho desitgin podran participar en Cap nen sense bigoti a través de donacions econòmiques en canals electrònics com la Línia Oberta, CaixaMòbil o l'enviament de SMS amb la paraula «LLET» al 28024. A més, també es pot realitzar una aportació a www.granrecollidadellet.cat. Cap nen sense bigoti se suma a la campanya La fam no fa vacances, promoguda pel Banc dels Aliments.

La capitana de l'equip infantil de l’AEM de Lleida, Andrea Gómez, afirma: «El nostre equip ha tingut la sort de fer-se conegut per guanyar una lliga on la majoria d'equips són masculins. I nosaltres som noies, hem guanyat i ens han dit que som heroiques. Però només hem fet el que havíem de fer: jugar bé. Les que són heroiques són les famílies que tenen problemes per alimentar als seus fills i les persones que treballen cada dia recollint menjar i repartint-lo a aquestes famílies».

Gràcies a la generositat de milers de ciutadans i a la implicació, també, de múltiples personalitats destacades del món de l'esport i la cultura, en les dues edicions anteriors es va recollir una suma d'1.115.000 litres de llet només a Catalunya, els quals es van distribuir, a través dels bancs d'aliments i amb la col·laboració dels voluntaris de "la Caixa", a 645 entitats socials beneficiàries. A Espanya, la xifra va ascendir a 2,5 milions de litres de llet recollits durant les campanyes.

 

NOTÍCIES RELACIONADES