Nota de premsa

L’Obra Social ”la Caixa” i el Banc dels Aliments impulsen la campanya de recollida de llet per a famílies desfavorides

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
D’esquerra a dreta: la directora d’Acció Social de CaixaBank, Marta Peris el sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón; el xef català Joan Roca, del restaurant amb tres estrelles Michelin Celler de Can Roca i el president del Banc dels Aliments a les comarques de Girona, Frederic Gómez Pardo

• La campanya «Cap nen sense bigoti» està promoguda per l’Obra Social ”la Caixa” i CaixaBank en benefici dels bancs d’aliments, als quals acudeixen de manera habitual més d’1,5 milions de persones, de les quals a la vora de 220.000 són menors, per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació.

• Un de cada tres menors a Espanya està en risc de pobresa, fet que suposa que és el cinquè país amb la taxa de pobresa infantil més elevada, segons l’Eurostat. Aquesta gran recollida de llet vol contribuir que tinguin accés a una alimentació saludable i equilibrada.

• La gran recollida de llet de l’any passat va aplegar 1,2 milions de litres. Una persona ha de prendre almenys 3 litres de llet al mes per arribar a satisfer les necessitats nutricionals bàsiques. Per cobrir aquesta demanda, el Banc dels Aliments ha d’aconseguir 7,5 milions de litres de llet aquest any.

El sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón; el president de la Fundació Banc dels Aliments, Frederic Gómez Pardo, la directora d’Acción Social de CaixaBank, Marta Peris, i el xef català Joan Roca, del restaurant amb tres estrelles Michelin Celler de Can Roca, han presentat a la capital catalana la quarta edició de la gran campanya de recollida de llet «Cap nen sense bigoti», a favor de famílies en risc d’exclusió social. També ha assistit a l’acte Francesc Muñoz, responsable de la Fundació l’Ateneu Sant Roc, una de les entitats socials que, gràcies a la recollida de llet, aconsegueix donar berenar a nens i nenes en risc d’exclusió social.

La llet és una font destacable de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals que contribueix decisivament al creixement i desenvolupament dels infants. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) apunta que, de mitjana, un got diari de dos-cents mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de cinc anys el 21 % de les necessitats de proteïnes i el 8 % de calories i nutrients.

En paraules del subdirector de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón: «Volem trencar el cercle de la pobresa des de la primera infància, un període en què l’alimentació té un paper cabdal en el desenvolupament. Per això, amb aquesta gran recollida de llet, volem contribuir a què tots els infants tinguin accés al primer aliment de les nostres vides: la llet».

Per la seva banda, Marta Peris de CaixaBank ha recordat la vocació social de l'entitat i el compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori en els quals operen. "Per això, posem a disposició del programa tots els nostres canals, com els caixers i CaixaBankNow, i la nostra xarxa d'oficines a tot el territori gràcies a les quals tenim una intensa relació amb la població a la que atenem a través d'elles", ha destacat.

Avui dia, els bancs d’aliments atenen 211.263 persones a Catalunya —de les quals prop de 37.000 són infants d’entre 1 i 16 anys— que tenen dificultats per accedir regularment al consum d’aliments bàsics per a una dieta equilibrada, com ara la llet. A més, segons dades de l’IDESCAT, el 24 % dels menors catalans es troben per sota del llindar de la pobresa.

L’any passat, els bancs d’aliments van distribuir 5 milions de litres de llet, però es considera una xifra insuficient per assolir l’objectiu mínim que recomanen els experts d’un litre per persona i per setmana. El Banc dels Aliments es marca com a objectiu mínim garantir 3 litres de llet al mes per persona. Per cobrir aquesta demanda, han d'aconseguir 7,5 milions de litres de llet aquest any.

Frederic Gómez Pardo, president del Banc dels Aliments de les comarques Girona, apunta: «La campanya "Cap nen sense bigoti" es especialment interessant donat que la llet és l’aliment més demandat por les entitats d’ajuda social, el que precisen en major quantitat i el que afecta als beneficiaris més vulnerables, les nenes i els nens».

Per aconseguir que el major nombre de famílies tinguin accés a aquest aliment bàsic en el desenvolupament dels infants, es posen al servei de la campanya les 4.853 oficines de CaixaBank que hi ha desplegades arreu de Catalunya, que faran difusió de la campanya per fer que els ciutadans se sumin a la recollida a través de microdonatius. A més, en algunes oficines i en els 62 centres de gent gran de l'Obra Social "la Caixa" de tot el territori se sumen al lliurament física de cartrons de llet, del 4 al 15 de juny. Els voluntaris de "la Caixa" també prestaran la seva ajuda per aconseguir que més persones se sumin a la causa solidària de "Cap nen sense bigoti".

L’Obra Social ”la Caixa” posa en marxa la campanya amb una aportació inicial de 200.000 litres de llet. A més, del 28 de maig al 13 de juliol, els qui ho vulguin podran participar a «Cap nen sense bigoti» a través de donacions econòmiques en canals electrònics com ara la Línia Oberta, CaixaMòbil o l’enviament de SMS amb la paraula «LLET» al 28024. A més, també es pot fer una aportació a www.granrecollidadellet.cat. «Cap nen sense bigoti» se suma a la campanya «La fam no fa vacances», que promou el Banc dels Aliments.

Gràcies a la generositat de milers de ciutadans i a la implicació, també, de múltiples personalitats destacades del món de l’esport i la cultura, a l’edició passada es va recollir un total d’1,2 milions de litres de llet només a Catalunya, els quals es van distribuir a través dels bancs d’aliments i amb la col·laboració dels voluntaris de ”la Caixa”.

Sobre la campanya "Cap Nen sense bigoti"

Amb l'ajuda de la il·lustradora Lyona, s'ha donat vida a uns personatges i una història inspirada en la situació real de milers de famílies que han de recórrer cada any a l'ajuda dels Bancs d'Aliments. Així, amb motiu de la campanya "Cap Nen sense bigoti", ha nascut el primer llibre que s'aconsegueix amb litres de llet, és a dir, gràcies a les donacions altruistes.

Per primera vegada, un conte infantil explica com afecta la manca de llet als nens i nenes i com, amb la solidaritat de tots, podem omplir el buit de les seves vides i fer que desaparegui per sempre. A través del conte "Tots contra el buit", acompanyem Rita en el seu dia a dia amb Buit, la sensació amb la qual conviu per la falta de llet. Buit no la deixa concentrar-se, li treu energia, etc. però gràcies a la col·laboració de tots, aconsegueix que Buit cada vegada es faci més petit i acabi per desaparèixer.

Més informació:

Departament de Comunicació de l’Obra Social ”la Caixa”

Irene Benedicto: 934 042 033 / 629 547 850 / [email protected]

Sala de Premsa Multimèdia: http://premsa.lacaixa.es/obrasocial/

@FundlaCaixa #CapNenSenseBigoti

Departament de Comunicació del Banc dels Aliments

Belén Giménez: 933 464 404 / 670 278 061 / [email protected]

http://www.bancdelsaliments.org

 

NOTÍCIES RELACIONADES